Member of Group ›
2016 TOP15 legszebb épített motorja! 1/2
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

2016 TOP15 legszebb épített motorja! 1/2

 

Nem kellett nagy jóstehetség hozzá, hogy a múltheti cikkemben „megjövendöljem”, ebben az évben is lesz BikeEXIF kiadói lista (Editor’s Choice).

Ugyan múlt évben már (először) csináltak a legények ilyen összesítést is, de akkor még nem lehetett tudni, hogy a 2009 óta összeállított klasszikus rangsor mellett miként fogadja ezt a második, szubjektív listát a nagyérdemű.

Ahogy azt múlt kedden is írtam, az újság a webes forgalom és a közösségi média megosztások mértéke alapján állítja össze évről évre a szokásos TOP10 összesítést. Magam is jó ötletnek tartom, hogy ezen az objektív listán túl a szerkesztők maguk is „kimazsolázzák” az adott év számukra kedves épített motorjait. Ráadásul ebben az évben tizenötöt! A következőkben (az építők vezetékneve alapján, ábécé sorrendben) mutatjuk be ezeket a pompás szerkezeteket. (Ma az első 10-et, jövő héten a maradék ötöt.)

Az ausztrál Wenley Andrews 154 lovas 2004-es streetfighter cébéere (954RR Fireblade) brutál darab. Különösen a 24 centi (!) széles gumikkal rendelkező hátsó traktus. Nem biztos, hogy ezzel akarnék keringeni egy szűk parkolóházban (mondjuk nem is arra való), de kétségtelenül impozáns látványt nyújt ez a kétkerekű.

A török Bunker Customs csapat Yamaha XSR700-ból épített motorja is különleges darab. Az Uzer tesók Super Ténére kerekekkel, egy MT-09-es villájával és (persze) Akrapovič kipufogóval pimpelték fel az amúgy is remek motort. (BTW: Dealer Dani is pont egy ilyen XSR700-at hajt és imádja.)

A japán Cherry’s Company ezúttal egy Harley-Davidson Street 750-esnek esett neki. (Mellesleg a megbízás a HD gyárból jött egyenest.) Kaichiroh Kurosu (akinek a keze alól már sok custom H-D gurult ki) majdnem mindent maga gyártott le a géphez. (Szerettük az R9T-ból épített Highway Fighterét is!) Tovább növeli a vas különlegességét, hogy turbófeltötőt is kapott a motor. (A festés a Nomad Concepts, a bőrmunka a Skunk csapat érdeme.)

A francia Clutch Motorcycles team egy BMW RnineT-t választott alapul. Vezetőjük, Willie Knoll amerikai, de Párizsban él. Érdekes építés ez. Tulajdonképpen egy klasszikus időkre hajazó, de mégiscsak modern BMW-ből épített retro jármű ez. (Ezen a linken érdemes megnézni a részleteket is a motoron! Míves munka.)

A német (ráadásul müncheni) Diamond Ateliers csapat (Tom Konecny és Pablo Stiegleder) is egy bajor vasnak látott neki. Ők azonban tényleg egy régi modellt, egy R100R-t választottak. (Felhívom azonban a figyelmeteket az általuk épített BMW RnineT-ra is, melyről ebben a cikkben emlékeztünk meg.)

A lengyel Eastern Spirit banda (Lukas és Sylwester) egy 1979-es Suzuki GS550-est választott caféracerük alapjául. (Az előző tulajdonos megelégelte, hogy folyamatosan javítgatni kellett a kicsikét.)

A francia FCR Original műhely egy „időtlen”  Triumph Bonnevilleből épített egy klasszikus brat jellegű motorkerékpárt. Sébastian Guillemot és Mathieu Ménard egy 7000 fős kisvárosban húzzák az ívet. Jól teszik! ’Sunrising’ nevű motorjuk elegáns és klasszikus darab. Nem lehet nem szeretni. A 865 köbcentis erőforrás 67 lóerője pont elég arra a feladatra, amire tervezték. Nájsz!

Az amerikai ICON Motorsports Suzukija (GSX-R750) vállaltan megosztó küllemmel rendelkezik. (Kawa ZX-7R eleje és alumínium V-Rod kerekei vannak ennek a „mars-járónak”.) Kurt Walter nem egy konformista-pista, ez nyilvánvaló. A jármű névválasztása (Major Tom) is talán ezt a különcséget fejezi ki.

A dán Jamesville team sok Harleyt dolgozott már meg. Ezúttal egy FX Super Glide „esett áldozatul” a szerszámaiknak. James Roper-Caldbeck munkáit sokan szeretik. Talán éppen azért, mert rendhagyó motorokat épít Harleykból, nem a szokásos krómmal gazdagon nyakon öntött giccseket. Hajrá James!

A belga építőt, Fred ’Krugger’ Bertrandot nem kell bemutatnom. Kétszer nyerte meg az AMD motorépítő világbajnokságot. Ezt a Yamaha SR400-at volt szerencsénk élőben is megtekinteni az idei AMD-n. Valóban remekül mutat! (A képen jobbra Bernard Ansiau MotoGP mérnök guggol.)

Jövő héten folyt köv.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art