Member of Group ›
Fiatal művészek a Kieselbach galériában
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Fiatal művészek a Kieselbach galériában

Fiatalok, akik az elmúlt évtized művészettörténetét írták. Keresztes Zsófia, Nemes Márton, Ember Sári. Csak három név abból a negyvenhárom művészből, akik friss műveikkel részt vesznek a Kieselbach Galéria legújabb Youhu címet viselő csoportos kiállításán.

Keresztes Zsófiának a Velencei Biennálé magyar pavilonjában jelenleg is látható kiállítását a nagy nemzetközi művészeti portál, az artsy.net a tíz legjobb nemzeti kiállítás közé válogatta be. Nemes Márton nemrég költözött Londonból New Yorkba, „árfolyama” pedig egyes becslések szerint a tízezer eurós sávban mozog. Ember Sári 2016-ban elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat, majd a következő évben a torinói Atissimán zsebelte be a fiatal alkotóknak járó Campari Art Prize-t, 2018-ban önálló kiállítása is nyílt Milánóban. Mindezt 2019-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal fejelte meg.

És ez valóban csak három kiemelés a kiállításon és a párhuzamosan megjelenő albumban szereplő több mint negyven fiatal magyar képzőművész friss sikereiből.

Youhu – örömteli spontán csatakiáltás, ami egyszerre hordoz nemzetközi és ismerősen csengő magyar olvasatot, vagy hangzatot!? Nem véletlen tehát, hogy ebben a formában fogalmazódott meg a könyv és a hozzá tartozó kiállítás ötlete, Youhu – hiszen ilyen boommal korábban nem találkozott még soha a magyar művészet.

A magyar Y-generációs művészek az elmúlt pár évben olyan sikereket értek el a nemzetközi színtéren, amihez foghatót egyik magyar képzőművész nemzedék tagjai sem korábban. Nemcsak az itthon virágzó kortárs műtárgypiacon szárnyalnak, de öt-tíz-tizenöt alkotóért a nemzetközi gyűjtők külön is lelkesednek, galériák képviselik őket Ázsiától az Egyesült Államokig, és a vásárlók sok esetben várólistára kénytelenek feliratkozni, ha a műveikhez szeretnének jutni. A harmincas éveikben járó milleniálok nemzedékét nem bénította meg a „se nem elég közel, se nem elég távol” tudata (ami a 20. századi modern művészeket emigrálásra kényszerítette), hanem magától értetődő természetességgel vették fel a kapcsolatot – sokszor az interneten – a globális kortárs művészeti színtérrel. A „Youhu-nemzedék” megérdemelt egy olyan összefoglaló bemutatkozást, amilyen eddig még nem volt és ami a széles közönségben is tudatosíthatja a szakma által már ismert, de szétszórt sikertörténeteket.

A kortárs művészek arculatteremtő bemutatkozói olyan csoportos kiállítások, ahol egy-egy nemzedék legjava szerepel. Ilyen volt a hatvanas években az IPARTERV (ami mára a nemzedék címkéjévé vált), és ilyen vállalásnak készül a Youhu is.

Keresztes Zsófia alkotása

A Youhu negyvenhárom fiatal magyar kortárs művész bemutatkozó kiállítása a Kieselbach Galériában, amely egy angol nyelvű album (Youhu: The New Generation of Hungarian Contemporary Art) megjelenését ünnepli. A programban szereplő alkotókat és művészcsoportokat két olyan kortárs kurátor válogatta (Sárvári Zita és Rieder Gábor), akik szárnybontogatásuk óta figyelemmel követték a fiatal nemzedék kiforrását. A pályakezdő tehetségekből mostanra érett, sikeres alkotók lettek, akik „megírták” a 2010-es évek művészettörténetét.

A kiállított művészek stílusvilága és alkotói megközelítése lefedi a 2010-es évek és a 2020-as évek elejének összes jelentős nemzetközi tendenciáját, az újabsztrakciótól a digitális képalkotástig, az archaikus formaképzéstől a posztinternetes esztétikáig, a naiv elbeszélőmodortól a neoexpresszív ecsetkezelésig. A sokszínű mezőnyben található klasszikus olajfestmény, digitális videó, bronzszobor, installáció és kerámiaplasztika is. Minden kiállító egy-egy olyan markáns főművel képviselteti magát a tárleton, amelyek évtizedek múlva is reprezentálni tudják majd az egyéni művészi univerzumokat; a legtöbb alkotás annyira friss, hogy azokat a Kieselbach Galériában láthatja először a nagyközönség.

Kárándi Mónika alkotása

Arról, hogy a tárlat eléri-e célját és képes lesz-e a hatvanas évek sokat emlegetett IPARTERV kiállításának magasságaiba törni, július 15-től mi magunk is meggyőződhetünk.

A kiállításon szereplő negyvenhárom művész: Barabás Zsófi, Batykó Róbert, Bernáth Dániel, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Bozó Szabolcs, Csató József, Cséfalvay András, Dallos Ádám, Dobokay Máté, EJTECH, Ember Sári, Erményi Mátyás, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Andrea Éva, Hollow, Kárándi Mónika, Jacob Kassay, Josef Kristofoletti, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Kis Judit, Kis Róka Csaba, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Magyarlaki Bence, Makai Mira Dalma, Melkovics Tamás, Moizer Zsuzsa, Molnár Zsolt, Nemes Márton, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schmied Andi, Süveges Rita, Szabó Menyhért, Szántó Borbála, Szinyova Gergő, Tranker Kata, Ulbert Ádám

Youhu 

Helyszín: Kieselbach Galéria – 1055 Budapest, Szent István krt. 5.

A kiállítás megtekinthető: 2022. július 15. – augusztus 12.

Facebook esemény ›

Kieselbach Galéria ›

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art