Member of Group ›
Az egyszerűségről bonyolultan
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Az egyszerűségről bonyolultan

 

William Shakespeare, Hamlet, II. felvonás 2. szín: Polonius: „Though this be madness, yet there is method in it.(Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer.)

Az oligarchikus ofsórlovag karvalytőke mondjon le monnyonle! Indul az új krimi paródia szerű elszámoltatásosdi reality show! Aki nincs velünk, az ellenünk van! (+ e kijelentés kádári, sztálini, lenini, rákosi „up- és downgrade”-jei) Egy népszerű képzavarral élve: Az ellenség keze betette a lábát! Egyébként is: Négy láb jó, két láb rossz! Egy nagy Család vagyunk! Csók a Családnak: KISS! Keep it Short and Simple.

A demagógia görög eredetű szó és népvezetést jelent. (demos=nép, agogos=vezetés) Jellegéből adódóan azonban jellemzően nem az értelemre próbál hatni, hanem sokkal inkább az érzelmek síkján citerázik. Jól tudják ezt a politikusok. Ezért használják az előítéletekre alapozott, ellenség képet állító (bűnbak) retorikát oly gyakran (mindig?).

Nagy kedvencem, Weöres Sándor A teljesség felé című kötetét több 15 esztendővel ezelőtt kaptam karácsonyra az egyik ismerősömtől. (Kössz Béni!) Már akkor csodálkoztam, hogy bár 1945-ben írta a költőzseni ezeket a sorokat, mégis mennyire időszerű és friss a mai napig. (Nyilván a világháború propaganda gépezetének szorgos tevékenysége is kihatott a kötetre.)

Az érzelgésről

“Minden emberi indulat közt az érzelgősség a legnyomorúságosabb. Egyik irányban szeretni csak úgy tud, hogy a másik irányba gyűlölködik: vonzalma nyállal ken, gyűlölete köpköd. Állandó mértéke nincs, önmaga kavargó formátlanságához mér mindent: akármerre fordul, jó nem fakad belőle.

A jelenkor legveszélyesebb ördög-násza: Érzelgősség úrnő és Propaganda úr egybekelése. Bármi képtelenséget akar a propaganda elfogadtatni, úgy alakítja, hogy a tömeg érzelgősségéből kiváltsa egyfelé a meghatódást, másfelé a fölháborodást és nyert ügye van.

Az érzelgősség kétfejű nőstény: egyik feje édesen mosolyog és mohón csókolgat, másik feje könnyedén ont, harap és piszkolódik. Csókolgató fejét immár majdnem mindenki összecseréli a jósággal, szeretettel, erkölccsel, családiassággal, ízléssel, eszményilelkülettel, harapós fejét pedig a joggal, törvénnyel, megtorlással, igazsággal.

Korunk betegsége, a lelki talajtalanság és általános összezavarodás, innen ered: a kétfejű bestia mosolyából és könnyzacskóiból. Többet ártott, mint akármelyik szenvedély: a józan emberi mértéket összezavarta.”

Persze már Niccoló Machiavelli (Firenzében az Uffizi előtt áll a szobra) is szól erről a Fejedelem című, XVI. század elején írt, azóta már kultikussá vált könyvében. Neki még nem álltak rendelkezésére azok az árnyalt kommunikációs eszközök, melyek széles, összehangolt arzenálja szolgálja a ma politika csináló kis- és nagyiparos szpindoktorbácsijait (is).

A piacnak mindig igaza van. Ha „átmegy” és hatékonyan működik egy kommunikációs stílus vagy érvrendszer, bármennyire nyilvánvalóan fals is egy szűk (valóban) értelmiségi réteg számára, pozitív visszaigazolást kap a kommunikátor, hogy folytassa azt. Ezt a meccset is gólra (szavazatokra) játsszák, ahogyan a kereskedelmi televíziózás is csak a reklámbevételekről (nézettség) szól.

Egy korábbi bejegyzésemben írtam már a primitív – bonyolult – egyszerű evolúciós fejlődési lépésekről (ebben a sorrendben), melyek az emberiség történetét sok ponton végigkísérték. Ebben a szövegkörnyezetben az egyszerű a legmagasabb, kvázi végső szint, mely nagyszerűségénél fogva tökéletes, mint a ZEN kör. Ahogyan azonban az Erőnek (Star Wars), úgy az egyszerű jelzőnek is van egy sötét oldala, ahol pejoratív értelmet kap ez a kifejezés. Albert Einstein egyik sokat idézett mondása: „Csináld a dolgokat annyira egyszerűen, amennyire csak lehetséges, de nem egyszerűbben!

Szabolcska Mihály, vagy ahogy Ady nevezte, „Költőcske Mihály” kétségtelenül pályát tévesztett. Nem csak a Nyugatosok szerint. Nevét valószínűleg éppúgy nem ismerné az átlagember, ahogy Horger Antalét sem, ha történetesen nem éppen egy József Attila nevű fiatalembert tanácsol el a Szegedi Tudományegyetemről a Tiszta szívvel című verse miatt, hogy aztán megjelenjen a költőóriás Születésnapomra című költeményében:

„…

Ha örül Horger Antal úr,

hogy költőnk nem nyelvtant tanul,

sekély

e kéj —

Én egész népemet fogom

nem középiskolás fokon

taní-

tani!”

Azonban éppúgy igazságtalan napjaink felszínes világa e nagy tudású tudós nyelvészprofesszor utólagos megítélésében, ahogy Nixon nyilvánvaló érdemei is porrá omlottak a Water Gate ügy miatt. Ahogyan az Új Színház (6 éve majdnem Hátország Színház lett…) múlt évben újraválasztott direktora, Dörner György is tehetséges színész, illetve 2011-es intendánsa, Csurka István pedig jó drámaíró volt, mielőtt elfuserált, amorf rém-man lett volna belőlük. (Adolf Schicklgruber, alias Adolf Hiedler, alias Adolf Hitler is  „majdnem elfogadható” amatőr festő volt, függetlenül az általa végrehajtott rémtettektől.) Visszatérve Szabolcska Mihályra, mint egy furcsa Petőfi epigonra, valószínűleg rá sem emlékezne senki, ha Ady, Móricz és persze főleg Karinthy nem élcelődtek volna olyan szellemes stílusban a kackiás bajszú fűzfa poéta egyszerű sorain.

Karinthy, Szabolcska népieskedő stílusában megírt, Egyszerűség című karikatúráját jól ismerjük:

„Nem hivalgó, cifra páva

Nem modern az én szivem.

Egyszerűség lakik benne

Mosolyogva szeliden.

Egyszerű, de tiszta nóták

Amiket én dalolok –

Mert a szívem súgja őket,

Nem is olyan nagy dolog.

Úgy csicsereg az én szívem

Egyszerűen, szabadon,

Mint a pintyőke madárka

Fönt a lombos ágakon.

Ami a szívemen fekszik

Azt dalolom, semmi mást:

Legelő, kicsiny birkáktól

Tanultam a versirást.

Egyszerű és tiszta nóta,

Gólyafészek, háztető –

Nincsen benne semmi, ámde

Az legalább érthető.

A jó Isten egyszerűnek

Alkotta az eszemet,

Nincsen abban nagy modernség

Csak szelídség, szeretet.

Kicsi kunyhó, szerető szív,

Messze égbolt, tiszta, kék –

Fulladjon meg Ady Endre

Lehetőleg máma még.”

…és a millió dolláros kérdés:

Kik napjaink Szabolcska Mihályai és kit akarnak megfullasztani?

Csapat

 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.

Kapcsolat

Elérhetőség
Blogger 42
Bálna Budapest / Hygge,
1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
+36 30 920 920 1
info@group42.hu
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Music
Ride
Home
Cloud
Art