Member of Group ›
Az első Petzval objektív hazánkban!
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Az első Petzval objektív hazánkban!

 

Még 2014-ben, kilenc hónap várakozás után végre „megszületett” az objektív családom új tagja! Ugyan csak 500 gramm és 85mm-es volt az új jövevény, de hála az égnek, teljesen épen érkezett.

Petzval, korát messze megelőző objektíve a korabeli Chevalier optikák, nem ritkán 15-20 perces expozíciós idejével szemben radikálisan lecsökkentette az expozíciós időt, így életszerűbb portrék születhettek, mindenki örömére. Ezzel az akkor unikális tulajdonságával persze egy csapásra közkedvelt műtermi portré objektív lett, illetve később a „civil” portré-fotózást is elérhetőbbé tette. Akkortájt a legtöbb objektív f/15 értéket tudott, így a 1:3,7 maximális nyílású akromatikus lencsékkel bíró Petzval optika unikális f/3,5 rekeszértéke valóban óriási előbbre lépés volt!

Ahogyan első cikkemben már beszámoltam róla, kissé szkeptikus voltam, amikor a Kickstarteren beálltam a megrendelők sorába. Tudom prekoncepció, de voltak kétségeim az orosz gyártást illetően. Még 2013 augusztusában a következőt írtam:

„Természetesen beszámolok majd az optikáról és számos tesztfotóval igazolom, hogy Csipkerózsika a régi fényében tündököl-e, vagy a hosszú tetszhalott állapot rosszat tett neki és egy cudar orosz ogre képében született újjá.”

Reménykedtem tehát benne, hogy amikor majd megérkezik az objektív, az első fotózás után, (a Zenit gyár mérnökeinek rosszalló pillantásaitól övezve) nem kell majd Joseph Petzval sírja (bécsi központi temető 14/A/4) mellé teátrálisan eltemetnem e fotós kegytárgyat. Miután felkattintottam az 5D-re, már a látvány is előrevetítette azt a kontrasztot, ami később a képkészítési folyamatot is jellemezte. A bronzszínű, masszív, „archaikus” (elvégre 1840-ben feltalált) fémtömeg pontosan, de idegen testként kapcsolódott a modern Canon funkcionális vázára.

Dobosok

Az objektív nemes felületébe az általam kért gravírozásokon túl, a lelkes és büszke gyártók a „Manufactured in Krasznogorszk, Russia” feliratot is bevésték. Ahogyan a N00000085-ös számot is, mivel nem csak a gyújtótávolsága ekkora az obinak, hanem a 85. példányt kaptam meg.

N 00000085

Míg a blendeállítás egyébként villámgyorsan történik a Canon tárcsájával, addig a Petzvalhoz adtak 7+3 rekesz lapot, amelyek közül mindig a megfelelőt kell becsúsztatni az obi felső nyílásába, a kívánt rekesznyílásnak megfelelően. A legnagyobb Waterhouse lapocskától (f2.2) a legkisebb nyílásúig (f16) széles a repertoár. A további három lapkából különleges formákat vágtak ki a speciális bokeh hatások elérésének érdekében. (csillag f4.2, vízcsepp f3.9, hatszög f2.8)

Waterhouse blende lapkák

„What can you achieve by equipping the Petzval Lens with a shaped waterhouse plate? You’ll get beautiful shaped bokehs, similar to what DIY shaped bokeh masks do when placed over the lens. By attaching one of these waterhouse plates onto the Petzval, the out-of-focus parts of the photograph will have moody, unique effects on photos like blurred out hearts or stars. You could even create your own shape with the additional plate.”

A tömör anyagból esztergált fókuszállító tárcsa az obi bal oldalára került és meglepően jól használható. Rövid összeszokás után, villámgyorsan beállítható vele az élesség. (Azért az ismert videós fókusz rendszerekkel összehozni valószínűleg fejtörést fog okozni, mivel kb. két cm. az átmérője.) Örömmel tapasztaltam, hogy a jellegzetes Petzval féle örvényszerű (swirly) „bokeh varázs” megjelenik az én képeim némelyikén is. (Persze főleg a nagyobb blende nyílások használatakor.)

Petzval

Örvények

A képek készítése részben hasonlóan „kézműves” folyamat volt, mint a múltkori Lubiteles élményem. Nem az auto focus matekozott tucatnyi mezőt villámgyorsan kiértékelve, hanem azt a bizonyos kis bronztárcsát kellett tekergetnem. Nem lőttem 2-3 képet gyorsan különböző blendét állítva a Canon tárcsájával, hanem gondosan kiválasztottam a tíz lapkából a megfelelő(nek gondolta)t. Nyilván a teljes folyamat ettől még full digitális, de azért van egy kis analóg hangulata az ügynek és éppen ez a jó benne! Petzval úrnak tehát nem kell forognia a sírjában, a lomográfus fiúk a szokott ügyes marketingen túl (volt nagy doboz vastag könyvvel meg minden) a minőségbiztosításban is jól teljesítettek!

(A képek nagyobb felbontású verzióit Flickr csatornánk szettjében találjátok meg.)

Távolságtartó

1807-1891

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art