Member of Group ›
Az okos nő és a hős mosómedve esete a kajapornóval
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Az okos nő és a hős mosómedve esete a kajapornóval

 

Régen volt szubjektív filmmegszakértés (amatőr okoskodás, gonosz szőrszálhasogatással súlyosbítva), ezért most jöjjön egyből három!

Lucy

A Luc Besson rendezte Scarlett Johanssont meg kell nézni. Punktum. Valahogy mindig a Coppola (mármint a Sofia) által rendezett Lost in Translation (Elveszett jelentés) féle Johanssont keresem a színésznő filmjeiben. Ebben a moziban sem kapom persze „vissza” azt az érzékeny, fátyolos és finom játékmódot, de ez nem a film vagy Besson hibája, egyszerűen más a karakter, más a könyv.

https://www.youtube.com/watch?v=dhv5dthm7Bw

Amúgy a történet alapfelvetése, miszerint agyi kapacitásunk 10%-át használjuk csak, a szokott leegyszerűsítése a tényeknek, hogy mi, az átlagnézők is (akik a jegybevételek 99,42%-át adjuk) biztonságosan érthessük a filme(ke)t. Erről a 10%-ról nekem leginkább a „Mennyi? 30! Mi harminc? Mi mennyi?” jut eszembe. Mindenesetre nem hiszem, hogy az evolúció (és/vagy Semjén Zsolt) engedte volna erőforrásaink ilyen mérvű pazarlását. Mindez persze merő szőrszálhasogatás, hiszen a hollywoodi filmek (kis leegyszerűsítéssel) egyre inkább a látványról és nem a sztoriról szólnak.

Lucy egy Nikitába és Neóba oltott tetovált lányként bünteti végig a filmet. Közben folyik a szokott filózás az élet értelméről, de ez is inkább egy hogyanéljünkboldogan Oravecznóra-féle gyorstalpaló tanfolyamnak tűnik. Tíz pontban ügyesen összeszedve. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz a film, csak azt, hogy inkább profi iparos munka, mint egy újabb Besson remek- és alapmű.

A galaxis őrzői (Guardians Of The Galaxy)

Jó film. A folyton jelenlévő irónia nélkül valószínűleg nem lenne az. A Marvel pénzcsináló gép ismét csilingelt. Nem fogunk hetekig vitázni a felvetett morális és/vagy szimbólumbéli kérdésekről, sőt a sztorira sem nagyon fogunk emlékezni, de nem is hiszem, hogy ilyeneket várna el bárki is ettől a pop corn mozitól. Amelyben egyébként egy szeretethiányos tolvaj, egy nagydumás, Rocket névre hallgató mosómedve (egymondatos faember haverral súlyosbítva) és egy metaforákat nem értő, 3D tetkós, de főleg dühös izom”ember” védi meg a galaxist egy kollaboráns zöld lány segítségével. Ad hoc.

Lányomnak még a moziban mondtam, hogy könnyedén hozza (tényleg) a Star Wars következetes hangulati/képi világát ez a film. Ja és a „retro” zenék is üdítően eredetiek, a szokott képregény trackek helyett.

A végére pedig egy kis spoiler: Groot, a hatékony faember, ahogy Néma Bob is teszi, a végén kiesik a szerepéből és az egyetlen tőmondatot, melyet végig szajkózott a filmben, kis változtatással vezeti elő egy patetikus és önfeláldozó pillanatban. (Az már csak hab a tortán, hogy Vin Diesel mondja el tucatszor azt a bizonyos mondatot.) A film (irónia biztosította humorának) sikere pedig talán azt is bizonyítja, hogy az emberek a szokott cartoon pátosz helyett/mellett vevők az önmagukat is karikatúraként ábrázoló Marvel hősökre. Reméljük kapunk még belőlük.

Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey)

Oprah Winfrey/Steven Spielberg „produkálta” feelgood mozi, a jobbik fajtából, látványos kajapornó makró felvételekkel (nap közben ablakon finoman besüt), pihe-puha szívmelengetéssel és egy kis személyiségfejlődéssel. Az indiai főhős papája közben 2x kissé rasszista, de ez bizonyára keveseknek tűnik majd fel. Egyrészt a kulináris háború végül meghitt szerelembe fordul, másrészt a napi közbeszéd rasszista megnyilvánulásai között elveszik ez a néhány filmbéli mondat.

A speciális indiai fűszerek biztosította Foodporn hevületben (operatőr Linus Sandgren) nyilván többször asszociálunk Lasse Hallström korábbi mozijára a Csokoládéra (Chocolat) és a címfordítás közben szóviccváltoztatott L’ecsó (Ratatouille) című filmekre is. Jól tesszük! Sokkal jobb ilyen filmeket nézni, mint megrekedni a rántotthússültkrumplival, kecsöpöshawaipizza, cupákospörkölt kulinárishorror bermudaháromszögében. A film elején egyébként van egy vicces félrefordítás is. Az út két oldalán lévő étterem 100 lábra (foot) van egymástól, ahogy erre az eredeti cím is utal, (The Hundred-Foot Journey) amit 100 lépésnek fordított a lelkes nyelvzsonglőr. A magyar filmcím (félre)fordításokról most azt javaslom ne nyissunk frontot, mert félek, nem blitzkrieg lesz a vége és nem is happy end…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art