Member of Group ›
Elég a szerelemhez egy ember?
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Elég a szerelemhez egy ember?

Előrebocsátom, hogy elfogódott vagyok Spike Jonze ügyben. Szeretem az eredeti embereket, így hát szeretem az eredeti rendezőket is.

Mivel néhány éve a moziban kihagytuk, pár hete kikölcsönöztük Jonze mester Her (A nő) című filmjét. Azt spoilerezés vétsége nélkül is leírhatom, hogy egy igazi lávsztori a történet, egy (aprónak nem igazán nevezhető) csavarral, ugyanis a főhős, Theodore (Joaquin Phoenix játssza, jól) egy operációs rendszerbe lesz fülig szerelmes, nem egy hús-vér nőbe.

Her

Ez még akkor is igaz, ha az op.rendszer Scarlett Johansson édes hangján évődik lelkes júzerével. Mondjuk egyszerre (több mint) 8000-rel, melyből (több mint 600-ba) szerelmes is, de ez csak persze a végén derül ki, ebből lesz a(z egyik fő) konfliktus. 1000bocs (nem hiszem el, hogy leírtam ezt a szót) ezért a masszív spoilerért, de már nincs a mozikban a film. Azt pedig nem hiszem, hogy valaki e cikk elolvasásán felbuzdulva kölcsönözné ki. Pedig nem csak Phoenix hetyke bajsza miatt lenne érdemes…)

Her

Érdemes lenne, mert Jonze egyszerre mutatja meg, hogy az (ún.) SZERELEM bár kétségtelenül egy teljesen virtuális és hamis (részben kémiai alapon belobbantott) illúzió, ugyanakkor az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Még akkor is, ha „csak” kivetítjük a belülről fakadó, lényegéből adódóan elfogódott cunami érzést szerelmünk aktuális célpontjára.

Her

Her

Az egész filmen végighúzódik ez a fura kettősség, hiszen a Jonze által festett (közeli) jövő nem egy poszt apokaliptikus vízió (Mad Max), nem egy totalitárius rémálom (1984), nem egy hedonista, Huxley féle szép-új-világ negatív utópiája és nem is egy csupa hideg-kék és egyen-szürke ecsettel légi járművek köré festett díszlet. Persze jelen vannak az obligát high-tech kommunikációs kütyük, melyekkel még az utcán és egyéb public helyeken (ismerős?) is kommunikálnak az emberek, de mindez pihe-meleg narancsszínbe van csomagolva. (Ahogy az op.rendszer domináns színe is ez a megnyugtató árnyalat.) A válás után magányos főhőst is sokszor ebbe a holland (hagyjuk a politikát) nemzeti színbe csomagolja Jonze. (és/vagy gondolom a jelmeztervező)

Persze az önmagát folyamatosan továbbfejlesztő mesterséges intelligencia (itt op.rendszer) ebben a filmben is elér az öntudat egy olyan szintjére, ahol sajnálkoznia illik a szomorú tényen, hogy nem rendelkezik testtel. (Ennek a megszokott másik verziója az, amikor azon bánkódik az aktuális robot/android, hogy nincsenek érzelmei.) Pinokkiótól Óz madárijesztőjén keresztül Ridley Scott alap mozijának, a Szárnyas fejvadásznak (Blade Runner) replikánsáig (nagyon várom már az új filmet!), továbbá A Sziget (The Island) menekülő klónpárjáig persze hasonló morális kérdések merülnek fel. (Eisenstein babakocsija sok filmen végiggurult már.)

Mr. Jonze John Malkovich menetének (Being John Malkovich) kifordultságát és az Ahol a vadak várnak (Where the Wild Things Are) szép zenére írt költészetét egyaránt felfedezni véltem ebben a filmben is. Érdemes volt kikölcsönözni! Bónuszként pedig a következő linken megnézhetitek Jonze (rendezte és a forgatókönyvet is ő írta) 2010-es rövidfilmjét, ahol még mindkét fél robot.

Csapat

 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.

Kapcsolat

Elérhetőség
Blogger 42
Bálna Budapest / Hygge, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
info@group42.hu
 
Smile
Culture
Photo
Video
Music
Ride
Home
Cloud
Art