Member of Group ›
Facebook 2/3
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Facebook 2/3

 

Person of the Year

Alapítók és/vagy tulajdonosok, befektető angyalok és ötletgazda ellenségek

Mark (Elliot) Zuckerberg (28,4 %)

A sztorit és Marky fiút mindenki ismeri, ezért távirati stílusban összefoglalva: 28 éves lesz május 14-én. Palo Altoban lakik. (Naná.) Színtévesztő. Édesapja fogorvos, édesanyja HTB. Három lánytestvére van. Ő készítette a Synapse Media Player nevű zenelejátszó programot, mely munkája miatt a Microsoft munkát ajánlott neki, e helyett azonban a Harvardra ment tanulni, ahol végül 2 évet töltött csak el.

Itt indította el a Facemasht (kattints a jobb csajra), majd a „thefacebook” nevű közösségi oldalt. Eleinte csak az egyetem diákjai regisztrálhatták magukat, majd 2006-ban feloldották ezt a korlátozást. A többi történelem. Mindenesetre „Zuck” 2010-ben a Time címlapján pompázott, mint az év embere, valamint a Forbes listán az X. leggazdagabb ember, továbbá a Facebook részvények kereskedése hamarosan elindul a New York-i parketten. Eddig ennyi.

Eduardo Saverin (5 %)

Zuckerberg egyik szobatársa volt. Brazíliában született és onnan költözött át gazdag családjával együtt Miamiba. 300.000 dollárt keresett egy olajbizniszen, aminek egy része jól jött az oldal kezdeti fejlesztési fázisában.

Ha emlékeztek a filmre, az ő 30 %-os tulajdonát „higította ki” trükkösen Marky fiú. („Initially granted a 30% stake in Facebook, Saverin’s position was whittled down as institutional investment rounds diluted his shares.”) Ezért Eduardo morcos és pereskedő lett. Az életben és a filmben is. Magna cum laude végezte el a Harvardot. Jelenleg Szingapúrban él. (Érdekelt a Qwiki és Jumio cégekben is.)

Dustin Moskovitz (6 %)

Szintén Zuckerberg szobatársa volt a Harvardon. Ő is 28 éves lesz hamarosan, de mivel 8 nappal fiatalabb Marknál, ő lett a legfiatalabb milliárdos az Egyesült Államokban. Először a technológiai vezetője volt a Fácsénak, majd a mobil fejlesztésekért és stratégiáért felelt. 2008-ban hagyta el a céget és megalapította az Asana vállalatot, amely project management szoftvereket gyárt.

Chris Hughes (1 %)

29 éves. Az alapítók közül ő volt a Facebook „szóvivője”. 2007-ben elhagyta a céget és Obama online kampányában segédkezett. („The Kid Who Made Obama President.”) A melegségét nyíltan vállaló srác szintén „magna cum laude” végzett a Harvardon, mint a Facebook alapítóiból Eduardo Saverin is. 2011 januárjában jegyezte el partnerét, Sean Eldridget.

Sean Parker (4 %)

Ma már 33 éves ez az asztmás bad-boy, aki 19 évesen alapította társaival a Napster file megosztó zenei szolgáltatást. 2004-ben New Yorkban egy trendy kínai étteremben találkozott először Markkal. A Facebook első elnöke lett. Tulajdonképpen ő hozta az első két „nagyhal” befektetőt, az Accel Partnerst és Peter Thielt. 2005-ben drog problémák miatt távozott a cégtől, de azóta is Zuckerberg „informális” tanácsadója. A filmben Justin Timberlake alakítja, sokkal jobban, mint Conant (vagy bármit) Arnold Schwartzenegger.

Cameron és Tyler Winklevoss, illetve Divya Narenda (3×0,022%)

Olimpiai evezős ikertestvérével és Divya Narendrával találták ki a közösségi oldal alapötletét. (HarvardConnection, majd ConnectU néven.) Mivel hallották, hogy Zuck jó kódíró, beavatták az ötletbe, hogy nekik dolgozzon és segítsen befejezni az oldalt. Megállapodtak (szóban), majd Marky fiú hosszadalmas halogatás után megjelent saját verziójával, a „thefacebook” oldallal. Kopp!

Erre morcok lettek és 2004-ben beperelték Zuckot 140 millió dollárra. 2008-ban, a pekingi olimpiai evezésük után kaptak 65 milliót. 2010-ben az ikrek sérelmezték, hogy értékesebb volt a cég, de erre az újabb felvetésre már senki sem reagált.

Peter Thiel (3 %)

A PayPal alapítója. Angel investor. (Invesztált a You Tube és a LinkedIn cégekbe is.) Frankfurtban született. A Facebook első szignifikáns külső befektetője. (500.000 USD kölcsönt adott 2004-ben, melyből később 10,2 % tulajdon lett. Ma három százaléka van a higítások után.) A befektetése után nemes egyszerűséggel csak annyit mondott Zuckerbergnek: „Just don’t fuck up!” Nem tette.

Jim Breyer (1 %)

A Fortune magazin szerint a „legokosabb technológiai befektető”. Ő az Accel VC cég vezetője is, illetve a Breyer Capital cégen keresztül, mint „angel” befektető is invesztált a Facebookba. Jól tette.

Li Ka-Shing (0,8 %)

Bolygónk 16. leggazdagabb embere. 84 éves. Gondolom, ha megtörténik a Facebook tőzsdei bevezetése, nagy murit csap!

Matt Cohler (0,8 %)

Az első külső executive szintű vezetője volt a cégnek, mint Product Management alelnök. 2005-ben csatlakozott. Cohler a LinkedIn társalapítója, alelnöke és ügyvezetője. 2008-ban elhagyta a Facebookot és társalapítója lett egy Szilikon völgybéli VC cégnek, a Benchmark Capitalnek. A mai napig Zuckerberg tanácsadója.

Jeff Rothschield (0,8 %)

Technológiai alelnöke a Facebooknak a mai napig.

Adam D’Angelo (0,8 %)

A Facebook CTO-ja volt egy ideig ez a fiatalember. Később társalapítója lett a Quora cégnek.

Owen Van Natta (0,8 %)

2005-2008 között COO a Facebooknál. Amikor látta, hogy nem lesz CEO, továbblépett. 2009-től a MySpace CEO-ja. 2010-től a Zynga Executive alelnöke.

Reid Hoffman (0,5 %)

A PayPal Executive alelnöke és a LinkedIn társalapítója.

Mark Pincus (0,5 %)

Angel befektető, a Zynga társalapítója, a Farmville és a Mafia Wars producere.

Samwer Brothers (0,1 %)

Marc, Oliver és Alexander Angel befektetők.

Ezra Callahan (0,08 %)

A Facebook első Product Managere. (Később Manager of Internal Communications) 2010 júliusában hagyta el a céget.

… és persze egy rakás Venture Capital cég:

Accel Partners (15 %).

Digital Sky Technologies (5 %). Orosz internetes holding cég, amely többek között a legnagyobb orosz közösségi oldalt, a Vkontakte nevűt tulajdonolja. Greylock Partners (1,5 %), Meritech Partners (1,5 %), Elevation Partner (1,5 %). Az egyik legöregebb (’65-ben alakították) VC cég az Egyesült Államokban. Bono (igen, U2 Bono) investment partner a cégben. Western Technology (0,5 %), General Atlantic (0,1 %), Kleiner Perkins Caufield and Byers (0,073 %)

és

Microsoft (1,6%) és Goldman Sachs (1 %). Egy 2011 januárban lezárult tranzakció keretében szerzett tulajdont a befektetési bank.

A Post forrása: http://whoownsfacebook.com

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art