Member of Group ›
Felabration
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Felabration

Képzeld el Che Guevarát és Bob Marley-t összegyúrva egy emberré – akkor lehet valamilyen benyomásod arról, ki volt a zenész és aktivista Fela Kuti

New York, Párizs, Tokió és London után október 14-én Budapesten is megrendezésre kerül a Felabration, a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tisztelgő emlékest. Válogatott hazai zenészekből külön erre az alkalomra állt össze a The Mabon Dawud Republiczenekar, amelyet a világszerte a legaktívabb afrobeat előadók között számon tartott Dele Sosimi vezet majd, aki közel egy évtizeden át billentyűzött Fela Egypt 80 nevű zenekarában. Az eseményen olyan neves előadók is közreműködnek, mint Sena Dagadu, Elsa Valle, Saïd Tichiti, az Akkezdet Phiai és a Slow Village.

A Felabration fesztivált 19 éve szervezik meg világszerte, de a közép-kelet-európai régióban ez lesz az első hivatalos esemény. A koncert hagyományai szerint minden országban egy helyi afrobeat zenekar lép fel, akikhez a műfaj legnépszerűbb úttörői csatlakoznak egy-egy dalra vagy akár a koncert egészére.

Magyarországon mindezidáig nem volt olyan csapat, aki ebben a műfajban alkotott volna, de az októberi eseményre összeverbuválódott egy szuperbanda, melynek tagjai október 14-e után is folytatják a közös munkát. Olyan hazai zenekarok tagjai egyesítik erejüket a The Mabon Dawud Republicban, mint a The Qualitons, az Amoeba, a , a SoulClap Budapest vagy a Manaky.

Fela Anikulapo Kuti a polgárháborútól és korrupciótól sújtott, káosz uralta Nigériában lett egy merőben új, elsöprő erejű zenei stílus, az afrobeat megteremtője és az ország egyik legmeghatározóbb közszereplője, az elnyomó rendszer elleni harc hangadója, akinek a zene volt az első számú fegyvere.

Fela zenéje, az afrobeat egyedi fúziója a jazznek, a hetvenes évek amerikai funkjának, a tradicionális nyugat-afrikai és a korabeli ghánai-nigériai high life stílusoknak. Jellemzően nagy létszámú zenekarral, ütős- és hatalmas fúvósszekcióval, táncosokkal kiegészülve adnak elő átlagosan 15-20 perces kompozíciókat, energikus szólókkal és rendszerellenes, társadalmi igazságtalanságokról szóló szövegekkel.

Dele Sosimi, Fela egykori zenésztársa és a Felabration-események visszatérő vendége nemcsak fellép a budapesti eseményen, de a szervezésben is segített a hazai csapatnak.

Azt mondta, történelmet fogunk csinálni. Ő az afrobeat nemzetközi nagykövete, és alig várja, hogy idelátogasson. Inspiráló” – nyilatkozta a SoulClap Budapestből is ismert Bognár Szabolcs az esemény kapcsán, aki maga is a közreműködő előadók sorát erősíti.

Dele Sosimi a hetvenes évek végén csatlakozott az átalakulóban lévő, Fela frissen Egypt 80-re keresztelt zenekarához. A frontember 1984-es bebörtönzését követően ő vette át a zenekarvezetői pozíciót, hangszereléssel és a következő zenészgeneráció kinevelésével foglalkozott.

Az, hogy turnézhattam vele a világ több országában, felléphettem az Egypt 80-vel Európa legnagyobb fesztiváljain, egy olyan élmény, amit sosem felejtek el. De talán az, hogy komponálhattam a zenekarnak, és segíthettem összetartani, amikor Felát letartóztatták, majd bebörtönözték, még fontosabb”mesélte Dele Sosimi.

1986 és 1995 között Dele csatlakozott Fela legidősebb fia, Femi Kuti Positive Force nevű zenekarához, mellyel több világ körüli turnén és három stúdiólemezen szerepelt. 1995 óta Londonban él, és dolgozik. Számos egyéb közreműködés mellett megalapította saját zenekarát, a Dele Sosimi Afrobeat Orchestrát, amellyel a rendszeres stúdiófelvételek és fellépések mellett a londoni Felabration állandó házigazdája.

FELABRATION BUDAPEST 2017

Időpont: 2017. október 14.
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza (1094 Budapest, Liliom u. 41.)
Facebook-esemény

Közreműködő vendégek:
Dele Sosimi, Sena, Akkezdet Phiai, Slow Village, Saïd Tichiti, Elsa Valle

Közreműködő zenészek (The Mabon Dawud Republic):
Szőke Barna, Harangozó Sebestyén – gitár, Hock Ernő – basszusgitár, Zahár Fanni – alt szaxofon, Weisz Gábor, Kováts Gergő – tenor- és bariton szaxofon, Meggyes Ádám – trombita, Csapó Krisztián – harsona, Bognár Szabolcs – billentyűs hangszerek, shekere, Halmos András, Czirják Tamás, Krecsmáry Zsolt, Boros Levente, Szarvas Dávid – dob, ütőhangszerek

Program:
18:00 – Kapunyitás
18:30Music is the Weapon filmvetítés
19:30 – Beszélgetés Dele Sosimivel
20:00 – Koncert

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art