Member of Group ›
Hallgatások könyve
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Hallgatások könyve

Először a részeges férjétől elmenekülő boldogtalan széki asszony, Kali végtelen, ízes mesélését hallgatjuk. Aztán az abszolút főszereplő, a kevés iskolát végzett, autodidakta rózsatermesztő, Decsi Vilmos, a „békási varázsló” beszél. Harmadiknak Annuska, egy félárva fiatal lány mesél „Vilmos bácsihoz” fűződő érzéki kapcsolatáról. Amikor ezt a részt olvassa az ember, már nagyon kíváncsi, hogy vajon kinek a nézőpontjából halljuk majd a történteket a negyedik részben. Az én tippem az volt, hogy a negyedik könyv narrátora M-né, a sok nyelvet beszélő orvosfeleség, Vilmosnak Kali előtti szeretője lesz. Mert az ő keresztnevét nem hallottuk eddig. (Hát nem.)

Az Omerta az erdélyi magyarság második világháború utáni históriáját meséli el, amikor a kommunista rendszer egyre összébb szoruló vasmarka mellett még a csak a magyaroknak kijáró külön pofonokat is el kellett viselni – nem ritkán a magyar funkcionáriusoktól.

A regény elején tanúi vagyunk annak, hogy Kali egy éjszaka nekiindul a világnak, és elhagyja részeges, durva férjét, akit soha nem szeretett igazán. Meg sem áll Kolozsvárig, ott kiáll a piactérre, hogy munkát találjon magának. El akar szegődni szolgálónak – máshoz ő nem ért. Szerencséje van – nem csak abban, hogy az első nap felfogadja valaki, hanem abban is, hogy ez az illető egy emberséges munkaadó, akinek éppen ilyen házvezetőnőre van szüksége.

Egy magasabb társadalmi osztályba tartozó, korban hozzá illő, egyedülálló rózsatermesztő kisvállalkozó lesz Kali gazdája, aki lassanként vevő lesz a parasztasszony mesemondására. Sőt, női bájaira is – ennek szemérmes leírása a regény egyik csúcspontja. Kali a szexet (már) nem kívánja, de emberi érzésekre, társra annál inkább vágyik – mind a kettőt csak részben, csak átmeneti időre kapja meg. A gazda először afféle félistenként jelenik meg – fel is merül az aggodalom, hogy létezhet-e ilyen Adoniszba oltott Herkules, aki kevés iskolája ellenére ilyen sikeres a rózsatermesztésben, az üzletben és a szívek meghódításában.

Hanem aztán valami elég könnyen megtöri ezt a személyiség-remekművet. És persze, hogy a rendszer. Decsi Vilmost egy román növénynemesítő professzor javaslatára „kiemelik”, s párttagsággal is megkínálják. Nagyipari növénynemesítő állomást építenek számára (szomszédai kisajátított földjén), s a maga hat osztályával a neki felkínált egyetemi katedrára sem tud nemet mondani. Még Franciaországba is elküldik, dicsőséget szerezni a román hazának. Krimifeszültségű, helyenként alig elviselhetően szomorú ez a történet, amelyben az alulról jövő parasztpolgár személyiségbeli szétporladását követjük végig. Egy mulatozás alatt a szemébe is mondják háta mögött gyakran használt gúnynevét: „pártvili”.

Fontos mellékszála a könyvnek az ötvenes évekbeli Románia intézménytörténete. Az állandó átszervezési láz, a Magyar Autonóm Terület létrehozása, majd visszafejlesztése, a külön magyar nyelvű oktatás létrehozása, majd beolvasztása, 1956 percepciója, a nagy Kádár-látogatás és ami utána történt, vagy inkább nem történt. Vannak egészen szívszorító és felejthetetlen momentumok, amikor például Eleonóra (a harmadik könyv narrátora) szájából arról értesülünk, hogy mi történt egész Románia kb. nyolcszázezer lovával, köztük az ő kedvencével is.

Szép, fontos, nagy regény az Omerta, csak reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb románul is megjelenik.

(Jelenkor, 2017, 624 oldal, borítóterv Tillai Tamás, 4499 Ft)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art