Member of Group ›
Hiszek a klasszikus értékekben
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Hiszek a klasszikus értékekben

 

A hagyományos férfi öltözködést és ezáltal a  klasszikus eleganciát sokan azért tartják unalmasnak és hiányolják belőle a kreativitást, mert nem értik a lényegét.

suit

Az ilyen stílusnak éppen az állandóság, az évtizedek alatt kialakult és elfogadott formavilág, a jól bevált és kipróbált részletek használata az alfája és az omegája. Éppen ez teszi a klasszikus öltözködést érdekessé, úgy megújulni, hogy mindig megfeleljünk a hagyományos értékeknek és önmagunk elvárásainak. Az apró részletek finomsága, a hagyományt rejtő elemek finom használata, az alapanyagok és minták újszerű és naprakész kombinálása teszi a klasszikust állandóvá, örökértékűvé, és megunhatatlanná.  Napjaink nem egy sztárolt tervezőjének kollekcióit végignézve, néha azt gondolom, hogy egy bábszínházi előadáson vagyok. Szerintem az igazi alkotás, a kreativitás komoly megmérettetése éppen az, ha hordható, de újszerűt képes valaki létrehozni.

Én a klasszikus értékek állandóságában, a kedvelt darabok átfogalmazásában és újszerű viselésében hiszek.

Aki valóban kreatív – sok ilyen tervező és márka van –  az ezeket a darabokat képes máshogyan megmutatni úgy alkotva mást, hogy a ruha még megfeleljen eredeti feledatának, azaz felvehető és viselhető legyen. A ruhatervezés nem képzőművészet, itt nem az alkotás nagyszerűsége az elsődleges, hanem a funkcionalitás, valahogy úgy mint a formatervezésnél. Egy autó amin nincs kerék az nem gurul, azaz nem autó, egy ruha amit nem lehet viselni, az nem ruha, csak egy ötlet!

Nevetségesnek tartom, amikor az ötlethiány és a „feltétlenül újat kell mutatni” kényszere, csípőig érő zakóba bújtatja a férfiakat, amikor az ingek már annyira leszűkítettek, hogy levegőt sem lehet bennük venni és amikor a farmeren több a lyuk és a szakítás mint az ép felület.

Szánalmas, amikor átfogalmazott női darabokba bújtatják a férfiakat, vagy amikor ülep alatt lógó dzsörzé nadrág, csipke ing és a selyem kaftán láttán zseniális ötletekről és alkotó kreativitásról írnak a kritikusok, majd munkájuk végeztével felöltik kék blézerüket, megigazítják ingjük félrecsúszott gallérját, és pontot ütnek az írás végére. Szerintem ezen  területen is az tekinthető kreatívnak, akinek ötleteit nem csak egy szűk „szakmai” kör, hanem azok is elfogadják akik a ruhákat viselik.

Érdemes végre mindazoknak felébredni, akik egy új valóságot képzeltek maguk köré, hogy a zakónak még évtizedek múlva is lesznek ujjai sőt zsebei is, hogy a nadrágnak jó ha két szára van, az ing pedig  amit nem lehet begombolni, az nem ing, legfeljebb egy arra emlékeztető valami. Nem érdemes azon búslakodni, hogy miért nem értik az emberek ezt az „új világot”, mert a válasz igen egyszerű, ez nem egy új világ, hanem egy önmagába forduló szakmai kör siránkozása  saját alkalmatlansága felett.

A jó stílus lényege az én felfogásomban nem más, mint a hagyományosan városinak tekintett ruhadarabok ízléses kombinálása a casual ruhadarabokkal az egyén ízlésének, testalkatának és életkorának megfelelően. A divat számomra nem más, mint egyfajta jelzésrendszer, a kor ötleteinek pillanatnyi felvillanása, aminek egyes ötleteit  érdemes átemelni az egyéni ruhatárba, de szem előtt kell tartani az aranyszabályt: a kevesebb mindig több!

A divatról írni pedig nem érdekes, mert amikor a sorokat fogalmazzuk a divat már változik is, hiszen lényege éppen abban van, hogy nem megfogható, egy pillanatban sem rögzíthető, állandóan változó!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art