Member of Group ›
Nem teheted vissza a helyére azt, ami sosem volt ott
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Nem teheted vissza a helyére azt, ami sosem volt ott

 
Ide hallgass!

Ide hallgass!

„Amikor egy felvételkészítés a végéhez közeledik és a végső keverési szakasznál tartok, egy különleges „rádiókeverést” kell elvégeznem egy esetleges kislemez elkészítése miatt. Ennek a változatnak nagyon hangosnak kell, élénknek és tömörítettnek kell lennie, hogy szinte kiugorjon a rádió hangszóróból és azt harsogja – Ide hallgass! – Az összes árnyalatot és csendet szinte teljesen ki kell küszöbölni. Szerencsére a nagylemez változatban szervesebben és jobb valósághűséggel végezhetem el a keverést, ezért fordulhat elő, hogy amit a rádióban hallhatunk és az, amit a CD-n, két teljesen különböző dolog lehet.”

Kipper zenei producer és több hangszeren játszó zenész, aki Angliában, Surrey-ben él. Jelenleg saját albumát írja és készíti, tíz másik művésszel együttműködve, olyanokkal, akiket jól ismer és akikkel 20 éves karrierje során dolgozott már együtt. Ezek közé tartozik Sting, Dominic Miller a gitáros, Curtis Stigers, Mike Lindup, Jeff Beck és számos más művész. Mindannyian szerepeltek már együtt Kipper-rel ezen az ingyenmunkán, ahogyan ő nevezi.

Egészen idillikus.

Egészen idillikus.

„Igazán szeretem a zenét. Családomon és barátaimon kívül ez az életem. Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert a mindennapi munkám a szenvedélyem.” Kipper édesapja szintén zenész volt és az ő ösztönzésére kezdett hét éves korában gitározni. „Nem dolgoztam hivatásos zenészként a húszas éveim elejéig, bár a zene mindig önmagában hordozza jutalmát, sikerült az idő legnagyobb részében elegendő jövedelemre is szert tennem általa. Ma már megvan az álomstúdióm, egy XIV. századi pajtában a házam mellett. Egészen idillikus.”

Néhány évvel ezelőtt Sting megkérte Kipper-t, hogy tartson vele Olaszországba és vegyen részt egy örömzenélésben Sting zenészeivel együtt. Ez volt a kezdete annak az együttműködésnek, amelynek Kipper játszott a Brand Nem Day, az All This Time és a Sacred Love című nagylemezeken, két Grammy és egy Emmmy díjat és Sting zeneigazgatójaként és billentyűseként bejárva a világot.

Amikor a Sacred Love-on dolgoztam, a stúdió-monitoraim mellé beállítottam egy pár BeoLab 6000-es hangsugárzót.

Amikor a Sacred Love-on dolgoztam, a stúdió-monitoraim mellé beállítottam egy pár BeoLab 6000-es hangsugárzót.

„Amikor a Sacred Love-on dolgoztam, a stúdió-monitoraim mellé beállítottam egy pár BeoLab 6000-es hangsugárzót. Amelyek igen jól teljesítettek a drága, profi monitoraimhoz képest. Csodálatos hangzású hi-fi hangsugárzók, gyakran igen jól kiemelik a keverés hatását. A profi stúdió-monitorok egyenletes és részletgazdag hangképet hoznak létre, amire szükségem is van a pontos munkához. Azonban a BeoLab 6000-es egységeimet a végeredmény kiértékelésénél használom. Ezek azonnal elárulják, hogy túl erősre vettem a mély hangokat vagy ha túlzottak a magasabb frekvenciák. Fent helyeztem el őket a házban, olyan elrendezésben, amely inkább hasonlít ahhoz, ahogyan mások fogják a zenémet hallgatni. A keverés eredményét beviszem a nappaliba, beteszek egy CD-t a lejátszóba és készítek néhány záró feljegyzést. Ez egy hasznos munkaszünet, bár általában harcot kell vívnom a fiammal, aki ilyenkor a filmjeit szeretné nézni a tévén!”

Kippernek rendelkezésére áll a legmodernebb hangrögzítési technika, mégis ellenmondást lát abban, hogy bár a lehető legkisebb árnyalatokat és zenei fonomságokat is képes rögzíteni, tudja azt, hogy ezeket a hallgatóságának többsége sohasem lesz képes visszahallgatni.

Igazán szeretem a zenét. Családomon és barátaimon kívül ez az életem.

Igazán szeretem a zenét. Családomon és barátaimon kívül ez az életem.

„Amikor elkészül egy zeneszám, a fájl átlagos mérete 60MB, a darab hosszúságától függően, azonban a legtöbb letöltött zenedarab mérete 3MB körül van. Ez igen nagy mértékű tömörítést jelent és biztosak lehetünk abban, hogy az átalakítás során elveszítjük az információ egy részét. A magas frekvenciákon a hang törékeny, az alacsonyaknál rosszul definiált, a középtartományban pedig kásás.” Nevet és megrázza a fejét. „Még akkor sem hangozna jól, ha a stúdióban lettél volna és az valódit halhattad volna. Igen kevés embernek adatik ez meg. Tehát elfogadják a tömörített fájl adta kényelmet, az eredeti felvétel minőségével szemben. Amikor zenét szerzek, azt akarom, hogy csodálatosan szóljon. Nem vehetem figyelembe a később jelentkező korlátokat. Szeretnék a magam elvárásainak megfelelni, azaz lelket adni a zenének és élvezni ennek a folyamatát. Bennem nem egy hi-fi mánia ez, inkább arról szól, hogy azt halhassuk, amit a zenészek az előadások során ki akartak fejezni.”

Kipper úgy véli, hogy az internet a zenészek nagyszerű eszközévé vált. Együtt tudnak működni a közöttük lévő nagy távolságok ellenére, olyan zenére bukkanhatnak, amelyről addig nem is tudtak, sőt az intézményesített hanglemezgyártók közreműködése nélkül is eljuthatnak a közönséghez. Ahogy a széles-sávú szolgáltatások nagyobb átviteli sebességet tesznek lehetővé, reméli, hogy a hallgatók egyre inkább az elérhető zene veszteségmentes vagy tömörítés nélküli változatát fogják előnyben részesíteni.

A tömörített zene engem a magnókazetták sötét korszakára emlékeztet.

A tömörített zene engem a magnókazetták sötét korszakára emlékeztet.

„A tömörített zene engem a magnókazetták sötét korszakára emlékeztet. Csak annyit akarok, hogy az emberek azt is hallhassák, amit én. Minden napomat a stúdióban töltöm, gyarapítom tudásomat és kitűnő zenészek nagyszerű előadásait rögzítem. Esetleg meghívok egy énekest egy másik országból, mert az ő hangja illik a legjobban ahhoz a dalhoz, vagy egy gitáros repül ide külföldről, mert az ő játéka egyedi. Egy nagyszerű produkció az inspiráció egyetlen szikrájával kezdődik, amelynek tűzét tovább szítja egy csoport briliáns személyiség, mindegyik saját művészetével járulva hozzá a sikerhez. Ezután csapattá kovácsolódnak össze, hogy előadják a szerzeményt. Azért, hogy a hallgató is halhassa ennek a szakmai tudásnak az eredményét, úgy gondolom, hogy a lehető legjobb zenei rendszert, különösen hangszórókat kell használnia. Azonban lehet akár a világon a legjobb, semmit sem számít, ha a hangforrás gyenge minőségű. Nem teheted vissza a helyére azt, ami sosem volt ott”  

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art