Member of Group ›
Rádió újratöltve
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Rádió újratöltve

 

BeoLit

Ma 121 éve, hogy Edison megkapta a szabadalmat (U.S. patent 465,971) a rádió alapjául szolgáló egyik technológiára, azaz a „jelek elektronikus átvitelére”. Ez persze korántsem azt jelenti, hogy ő találta fel a rádiót magát, hiszen Tesla és Marconi (az idézett szabadalmat a Marconi Company vette meg később Edisontól) híres szabadalmi perének szereplői mellett K.F. Braun és Heinrich Hertz is kísérletezett drót nélküli kommunikációval.

A Bang & Olufsen céget két dán mérnök alapította 1925. november 17-én. Ötletük és munkásságuk alapján az elektronikai ipar egyik leginnovatívabb együttműködése jött létre. Az első nagy fejlesztés, amely már B&O márkanévvel került a köztudatba, a tranzisztoros rádió volt, amely fölöslegessé tette az elemek használatát. Peter Bang és Svend Olufsen két évvel később már hálózati rádiót gyártott a dániai Struerben. Ezek voltak a kezdeti lépései annak a fényes sikertörténetnek, amelynek eredményeképpen ma a cég a világ több mint 60 országában forgalmazza exkluzív, unikális formatervű prémium audiovizuális készülékeit.

Dealer blogger társunk egy korábbi bejegyzésében a következőket írta:

“Az 1938-as év rádióhallgatói számára a nappalin kívüli világ csak egy gomb finom elcsavarásával volt elérhető. Ebben az évben egy nemzetközi megállapodás keretében rögzítették a rádióállomások hullámhosszát. A Bang & Olufsen mérnökei, Harald Linnet és Sven Jensen ezt azonnal ki is használták és a rádióhallgatók örömére bevezették a “Lyntryk” néven ismert nyomógombos rendszert. Ily módon azonnal elérhető lett nyolc gyárilag beállított állomás. Egyik pillanatról a másikra a hallgatók egy gombnyomással kapcsolhattak Hamburgra, Rómára vagy Varsóra – egy forradalmian új felhasználóbarát megoldás segítségével, amely véglegesen megváltoztatta a rádióhallgatási szokásokat.”

Egyszóval hosszú volt az út, amely a mai fejlett online rádió technológiáig elvezetett. A B&O BeoPlay termékcsaládjának legmodernebb gyermekei napjainkra a táblagépeken és az okostelefonokon (nem csak Apple!) tárolt zenéket is könnyedén meg tudják szólaltatni, ráadásul kristálytiszta hang reprodukciós képességgel.

BeoLit 12

Természetesen a “felhőben” tárolt (pl. iTunes Match) dalaink, illetve a kedvenc online rádiónk anyagát is megszólaltathatjuk (streaming) ezeknek az eszközöknek a közvetítésével. Akár több ezer nemzetközi rádióadó között válogathatunk kedvünkre nyelvek, vagy zenei stílusok között szabadon tallózva.

További előnye az online rádióknak, hogy az előadó, illetve a dal címe minden esetben megjelenítésre kerül az okostelefonon, vagy a táblagépen. Az Apple Airplaynek nevezi a saját vezeték nélküli hangtovábbítási technológiáját, az androidos telók és táblák, illetve a Windows operációs rendszer pedig a DLNA nyílt szabvány mellett kötelezték el magukat.

Amennyiben azonban a szerencsés felhasználó rendelkezik a BeoPlay termékcsalád egyik különleges tagjával, mindegy hogy az iPhone-ján, avagy a Samsung okostelefonján érinti meg az adott rádió alkalmazás ikonját (pl. Neston, Rcko.fm), a kimagasló hang élmény ugyanolyan különleges és emlékezetes lesz, mintha a B&O saját, erre a célra fejlesztett alkalmazására „koppintana”. (Bonus: a BeoStore.hu oldalon alul található a BeoFm háromféle zenei stílust kínáló menüpontja.)

Learn to listen!

BeoPlay A8

BeoPlay A9

 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art