Member of Group ›
Stay_Home_Coffee IV.
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Stay_Home_Coffee IV.

A #StayHomeCoffee cikksorozat azért született (még márciusban), hogy a karantén és a HomeOffice magányában se maradjatok minőségi újhullámos kávé nélkül!

Felelős vendéglátóként, a Bálna Budapest épületében eltöltött öt éves bérleti időszak lejártával nem tehettünk mást, minthogy fájó szívvel, ideiglenesen bezártuk a Hygge Központot és specialty kávézónkat, hogy majd egy új helyen és formában (munkacím: Project Phoenix_42) nyithassuk meg ismét. Hiszünk abban, hogy ez a nehéz döntésünk vendégeink és munkatársaink egészségét szolgálja, és segít ebben a szakaszban a vírus dinamikus terjedésének megállításban. Azonban, ahogy a címben is jeleztem, nem szeretnénk, ha jó kávé nélkül maradnátok otthon, ezért ezzel a cikksorozattal szeretnénk felhívni a figyelmeteket (ismét) azokra a kávékészítő eszközökre/módszerekre, amelyek segítségével akár a HomeOffice-ban is remek kávé készíthető. Amennyiben pedig megtetszik Nektek az adott metódus, úgyis lehívjátok majd a híres viking Isten, Gúgl Izjórfrend segítségét.

A 3rd wave (aka specialty, újhullámos) coffee világ filterkávé készítő eszközei, a „víz/őrlemény találkozás” alapján, két nagy kategóriába sorolhatók.

Pour over (pl. V60, Kalita, Chemex, Bonavita)

Full immersion (pl. French Press, Aeropress, Syphon)

Ma, a sorozat első két cikkével ellentétben (V60, Chemex), de a harmadik cikkhez hasonlóan (Aeropress) egy „full immersion” eszközt, a Frenchpress-t mutatjuk be Nektek.

Alapvetően a csatolt (és egyéb könnyen fellelhető) videókból tudjátok elsajátítani a metódust magát, de azért röviden írásban is összefoglaljuk az adott módszer helyes használatát. A mai kedvcsináló videóban is Klaus Thomsen, a The Coffee Collective egyik alapítója mutatja be konyhájában a Frenchpress-t Nektek. Bár bevallottan nem ez Klaus kedvenc eszköze az otthoni kávékészítésre, azonban ez a metódus is színesítheti e cikkek sorát, ezért írunk róla. (A dán TCC Európa egyik legnevesebb pörkölője, hosszú évek óta dolgozunk együtt velük. Itt találtok B42 cikkeket velük kapcsolatban: CIKK-1CIKK-2, CIKK-3)

Az edény

A kannát sokféleképpen nevezik a világ különböző tájain: french pot, press pot, coffee plunger stb. (Itthon egyébként sokan „csak” teafőzésre használják.) Működése roppant egyszerű, talán ezért is olyan népszerű szerte a világon ez az eszköz. A kannába öntött kávét forró vízzel leöntjük, majd az áztatási idő után behelyezzük a tengelyre erősített szűrőt. A fém (lehet műanyag is) szűrővel lepréselt kávé az edény aljára kerül, így tiszta és tartalmas kávét kapunk. A hengeres tartály általában üvegből, esetleg átlátszó, hőálló műanyagból készül. (Eleinte általában fémből alakították ki a kanna testét.) Az így készült kávé a papír-filterrel készített „csepegtetős” kávéknál sűrűbb, továbbá olajokban gazdagabb lesz.

A legenda

Egy ilyen régi eszköznél szinte természetes, hogy több nemzet is „bejelentkezik” feltalálóként, ezért persze a franciák és az olaszok egyaránt saját találmányuknak tekintik az eszközt. E polémia békés feloldását erősíti az a monda, miszerint egy idős francia úr találta fel a French Press-t. Nevezett úr gyakran „lépett meg/le” vidékre a zsörtölődő felesége elől, ahol aztán tüzet rakott, egy fémedénybe kávét szórt és vizet öntött, majd feltette főni, miközben elkezdett  uzsonnázni. Egyszer azonban kifelejtette magát a kávéőrleményt és csak azt vette észre, hogy a víz már forr. Erre gyorsan beöntötte a kávét az edénybe, de az őrlemény nem ereszkedett le a forrásban lévő víz aljára, csak lebegett a felszínén.

Éppen ekkor (mikor máskor?) tűnt fel egy olasz vándorkereskedő a színen. Az árus, többek között fémből készült szitát is árusított. Az öregembernek ekkor támadt egy ötlete: a szitából kivágott egy megfelelő darabot, elhelyezte az edény száján, majd ezt követően egy bottal lepréselte a teljes őrleményt. Az így készült remek italt megkóstolva aztán menten elhatározták, hogy nyitnak egy üzemet, ahol pont ilyen kávés edényeket fognak közösen gyártani!

A történet

Visszatérve a tényekhez, a korai, fémből készült szerkezetek az 1850-es években jelentek meg Franciahonban, de az első szabadalmat valóban egy olasz férfiú, bizonyos Attilio Calimani jegyeztette be később, 1929-ben. Ugyanakkor az 1930-as évek elején már a francia Melior vállalat mutatta be az első acél szűrővel ellátott modellt. A következő Melior-designt a dán (hogy egy újabb náció is megjelenjen) Bodum cég vásárolta meg a negyvenes évek végén, majd Chambord fantázianéven tette népszerűvé és világhírűvé. 1957-ben pedig újra egy olasz, Faliero Bondanini tervezte kissé át az eszközt. Innen került át az Egyesült Királyságba Classic néven, de hamarosan bejegyezték szabadalomként az Egyesült Államokban is.

A módszer

Vizet forralunk, majd hagyjuk kissé lehűlni. Közben az őrleményt az edénybe helyezzük. (1,2 dl vízhez 8-9 gramm őrleményt.) A kávét leöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, majd hagyjuk állni 2-3 percig (közben egy tiszta eszközzel megkeverhetjük). Ráhelyezzük a tetőt, és elkezdjük a préselést. Egyik kézben fogjuk az edény fülét, a másikkal egyenletesen és lassan lenyomjuk a szűrőt az edény aljára. A kávét érdemes minél előbb kiönteni, mert az őrlemény tovább ázva megkeserítheti az italt (és így az életünket is).

H  Y  G  G  E

A világ legismertebb lefordíthatatlan kifejezései között is jegyzett dán hygge szó a béke, a biztonság és a nyugalom érzését írja le, a keresetlen harmóniát magunkkal és a környezetünkkel. Dániában előszeretettel kapcsolják össze az ünnepek hangulatával, azonban jelentése szélesebb ennél: bármilyen meghitt pillanat leírására használható, legyen az az otthon melege egy téli napon, nosztalgia a régi barátokkal, vagy éppen a pénteki hazaérkezés. A hygge az a pillanat, amikor elcsendesedsz, és a lelassult időben megéled az élet tökéletes tökéletlenségét, ami a dánok szerint még a hosszú, sötét időszakokon is átsegít…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art