Member of Group ›
Stine Goya színekben mondja el
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Stine Goya színekben mondja el

 

Stine Goya divattervező számára a színek jelentik a világot. Gyakran használja őket, hogy megtisztítsa kifinomult esztétikumát – akár egy új kollekciót tervez, akár az otthonában vagy a bemutatóteremben dekorál. Egy ködös téli reggelen engedett be minket színpompás univerzumába.

„A színek abszolút lenyűgözőek, és annyiféle történetet el lehet velük mesélni, a nagy drámáktól kezdve a leheletfinom líráig.”

„Számomra a színek az ihlet kimeríthetetlen forrása, olyan nyersanyag, amelyet mindig továbbfejlesztek valahogyan. A színeket a végtelenségig lehet variálni egymással. Mindig újabb és újabb árnyalatokat és tónusokat talál az ember, és rálelhet a saját személyes színstílusára is – imádom ezt” – magyarázza Stine Goya egy különösen borongós, szürkésfehér téli reggelen.

Az a mód, ahogyan Stine Goya bánik a színekkel, erőteljesen érződik az összes megmozdulásán: a kollekcióin, a boltjain, a bemutatótermén, a honlapján és az otthonán is. Jellegzetesen öltöztetett, költői sziluettjeinél is jobban meghatározzák őt egyedülálló színsztorijai, amelyek bevezetik az embert varázslatos világába. A színekre és a lenyomatokra specializálódott Central St. Martin diplomásként azzal töltötte a tanulóéveit, hogy egy olyan világba merült alá, ahol minden a kontrasztok és az árnyalatok körül forgott.

A bemutatóterem konyhájának hosszú faasztalánál ücsörögve kávét tölt. Egy Pantone színskála új inspirációk tárházát nyitja meg előttünk, egy átlátszó üvegtál pedig visszatükrözi a felettünk ragyogó sárgaréz lámpákból jövő fényt. Thomas, Stine üzleti partnere, férje és egyben két fiának apja ül az asztal túloldalán, és a laptopján dolgozik. 2010-ben találkoztak egymással, és Thomas hamarosan a cég része lett. Ma ő a tízéves Stine Goya vállalat vezérigazgatója.

A bemutatóteremben a Stine következő kollekciója vesz minket körül, amelyből fogalmat alkothatunk a kora őszi divatról. Benne a könnyed hetvenes évekbeli érzés találkozik számtalan olyan színnel, amely egyszerre merész és „rágógumiszerű” némi klasszikus sötétkékkel ellensúlyozva. Ez a színvilág eléggé jellemző Goyára, bár most már új kollekciókon és új színsztorikon dolgozik.

„Jelenleg a meleg és poros színekért rajongok, a bézstől és a sárgától a sötétzöldig, a pasztel rózsaszínig és a pinkig terjedő, meghatározhatatlan árnyalatokban.”

„Otthon nagyon sötét és poros zöld színek vannak a TV szobánkban, ami otthonossá teszi a szobát, és jól lehet benne pihenni. A bemutatótermünkben le vannak tompítva a színek, hogy maradjon hely a kollekcióknak és az ő színsztorijaiknak is” – mondja körbemutatva a helyiségben, amely még így is sokkal élénkebb színűre van festve, mint a legtöbb otthon.

„Minden színnek, amit választok, harmonizálnia kell egymással, függetlenül attól, hogy épp egy kollekciót tervezek, vagy egy otthont dekorálok. Mikor az ember egyik helyiségből átlép a másikba, éreznie kell egy hangulati elmozdulást is, ugyanakkor érzékelnie kell a szobák közötti átfogó kapcsolódást.”

 A pár kifinomult és különleges ízlésének nyomait nem nehéz felfedezni, ha körbejárunk a bemutatóteremben. Minden egyes tárgyat – a műalkotásoktól a kerámiákig – gondosan válogattak össze, és bár igyekeztek mindezt visszafogottan tenni, mégis megmutatkozik egyfajta konkrét stíluspreferencia. Így aztán adódik a kérdés: milyen az eszményi dizájn?

„Számomra eszményi dizájn sok minden lehet, de én az erős személyes kifejezőerővel bíró dizájnt találom a leginkább inspirálónak. Ahol látni lehet, hogy a művész vagy a tervező számára valami múlott ezen. Lehet, hogy azért csinálta, mert valami megkapó szépségűt és harmonikusat akart létrehozni, vagy valami ijesztőt vagy más egyebet. Nem gondolom, hogy az a dizájn, ami pusztán funkcionális, letisztult és egyszerű, annyira jó dizájn lenne” – mondja Stine Goya, és ezen a ponton eltér a legtöbb skandináv tervező véleményétől.

„Dániában ezek között a dizájnhagyományok között nőttünk fel, de őszintén szólva én nem merítek ebből több ihletet, mint mondjuk Olaszországból vagy Dél-Amerikából. Mindenben megtalálom az inspirációt a művészettől kezdve az építészeten át a látképig.”

„Lényegében arról szól a dolog, hogy alkossunk valami gyönyörűt és izgalmasat, és hogy ezzel valamit ki akarunk fejezni.”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art