Member of Group ›
Konyha
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Konyha

Másfél-két éven át tartó munka után megjelent a tízéves Konyha zenekar legújabb, ötödik albuma KONYHA 5 címmel, amely a trió szavaival „egy harmincegy perces belső road movie, érzelmi hullámvasút és zenei időutazás“. Arról, hogy ez mit is jelent pontosan, a zenekar tagjaival, Szepesi Mátyással (ének, gitár) és Badics Márkkal (dob) beszélgettünk.

A lemez alkotófolyamata egybeesett a Covid második hullámával. Ez miként befolyásolta a munkát? Hogyan születtek a dalok?

Szepesi Mátyás: Teljesen máshogy csináltuk ezt a lemezt, mint az előzőeket, de nagyon imádtuk! Négy albumot írtunk a próbateremben, a hagyományos felállásunkban: én gitárral a kezemben a mikrofon előtt, Márkó a doboknál, Dani (Haller Dániel – a szerk.) basszusgitárral. Most viszont oda nyúltunk írás-hangszerelés közben, ahová jól esett: mindannyian billentyűztünk, programoztunk ritmusokat és hangmintákat, stb. Illetve ha úgy éreztük, hogy egy-egy dal indokolja, szóltunk a zenész barátainknak, az olyan visszatérő vendégeinknek, mint Füstös Bálint vagy Szebényi Dani.

Badics Márk: A Konyha 5. lemez megírásánál sokkal nagyobb szerepet kapott az otthoni munka. A dalötletek továbbra is főként Matyitól, illetve Dani riffjeiből jöttek, amit aztán mindenki saját maga dolgozott ki a végleges formára. Szerencsére mindenkinek megvan a lehetősége otthoni felvétel készítésére, így az ének-, a dob-, a fúvós és a vonós felvételeken kívül mindent otthon rögzítettünk. A lemezt is Dani keverte a saját stúdiójában.

Mi köze az új albumnak a számmisztikához és az időutazáshoz?

Sz. M.: Az időutazáshoz annyi, hogy írás közben észrevétlenül csapongunk a különböző korszakok zenei stílusai között, majd amikor kész lett a végleges dalsorrend, teljesen véletlenül úgy nézett ki az egész, mint egy lineáris időutazás: az első daltól az ötödikig eljutottunk az 1970-es évekből a 2010-es évekig. A számmisztikán utólag viccelődtünk: ötödik lemez, ötödik évtized… Ezek után muszáj volt májusban (ötödik hónap) megjelennie (nevet).

Meghatározó hangulati elem a lemezt borító és a dalokhoz kapcsolódó pszichedelikus vizuál. Milyen életérzést csomagoltatok a színek és a formák mögé?

Sz. M.: Nincs egyetlenegy érzés, sőt: a cél nálunk mindig a lehető legszélesebb skála bejárása volt zeneileg-hangulatilag, a sokszínűség maga. Ezt fejezi ki a lemez színes borítója is, Balázs Soma munkája, amelynek motívumai az egyes dalok szövegeihez kapcsolódnak.

A dalok hangulatait tekintve milyen hatások kiváltására törekedtetek?

Sz. M.: Nálam ez sosem tudatos. Elindulok valamilyen irányba, és utána ott keresem meg, hogy hol a helyem, de az irány sosem tudatos.  Jó példa a Hajnali háztetők című dal, amely teljesen spontán született, Dani küldött egy zongoratémát, arra második meghallgatásra jött egy énekdallam, majd pár nap alatt egy teljes szövegfolyam. Ha összességében hallgatom a lemezt, az albumaink közül talán ez a legoptimistább, a legmagabiztosabb: a Még csak szavak, a Napjaink lapjai és a Mire vársz? szövegei nekem mind ebbe az irányba mutatnak.

B. M.: A cél az volt, hogy a dalok karakterének leginkább megfelelő hangzást érjük el. Nem kötöttünk kompromisszumot, nem ragaszkodtunk a triós hangzáshoz. Új színfolt például, hogy több dalban is vannak vonósok.







FOTÓ: HINKELMANN ALEXANDRA

Műfajok terén milyen kalandozást rejt az új album?

B. M.: Általában jellemző ránk a zenei sokszínűség, és hogy bátran kalandozunk különböző stílusokban. Ezen a lemezen is rögtön egy 70-es évek hangulatú, instrumentális, funkos dallal nyitunk, utána jön egy 80-as ihletésű szám, majd a lemez végére szépen lassan eljutunk a modern popzenéig.

Milyen érzések, történések inspirálták a szövegeket?

Sz. M.: Bármennyire nem volt cél, az elmúlt másfél év nyomott hagyott a szövegeken, ha nem is tematikájában (bár volt egy Palackposta című dalom, ami konkrétan a járványról szól, de ezt nem csináltuk meg a zenekarral), de abban biztosan, hogy több a belső motivációról szóló dal. Amúgy a legapróbb dolgok is tudnak inspirálni, ha olyan hangulatban vagyok: egy elkapott beszélgetésfoszlány, bármi ami körülöttem történik, egy rég nem hallott dal vagy épp egy teljesen új.

Matyi, milyen szemléletváltáson mentél keresztül az elmúlt időszakban szövegíróként?

Sz. M.: A második hullám életem eddigi legkreatívabb időszaka volt: akkor kezdett el szárba szökkenni az album gerince, emellett rengeteg felkérést kaptam dalszövegíróként (Margaret Island, Nagy Bogi, Odett, Swing A La Django stb.). Eszeveszett tempóban dolgoztam. Átalakult a munkamódszerem, megtanultam kezelni a megakadástól való rettegést azzal, hogyha folyamatosan dolgozom megfelelő körülmények között, akkor az – ha van is egy-egy terméketlenebb nap – folyamatában mindig eredményes lesz. Eddig sokkal kevésbé voltam tudatos, egyfajta ajándékként éltem meg a jó sorokat-szövegeket, de ritkábban voltak termékeny időszakaim, most ez kiegyenlítődött. Hálás vagyok mindazon kollégáimnak, akiktől tanulhattam!

Miként született a lemezhez kapcsolódóan Haász János elvarázsolt novellafüzére?

Sz. M.: Haász János író-költő-újságíró néhány éve meglepett minket azzal, hogy egy fesztiválról szóló szubjektív cikkben (más zenekarok mellett) a mi dalszövegeinkre építette élménybeszámolóját. A lemez megjelenése előtt felkértük, hogy szeretnénk, ha írna egy anyagot a lemezpremier mellé, ha van kedve. János meghallgatta néhányszor a dalokat, és a hagyományos ajánló/kritika formátum helyett elkezdett írni – a tőle megszokott színvonalon – egy elképesztő, szürreális novellafüzért Képzelt riport – hogy fesztivál volt (Konyha 5.) címen, minden szerzemény mellé egy-egy saját kisprózával. Mondanom sem kell, teljesen odavagyunk tőle!

Tízéves a zenekar; hogy telik a jubileum, a jövőt tekintve milyen terveket szőttök?

Sz. M.: Bele kell húzzunk, mert szeptemberben már tizenegy évesek leszünk (nevet). Még óvatosan szeretnék fogalmazni az elmúlt másfél év tervezhetetlensége miatt, de ha minden jól megy, rengeteg koncertünk lesz a nyáron. Budapesten több különlegességgel is készülünk, először a Trip Hajón adunk akusztikus koncertet Szebényi Dani vendégszereplésével, ahol néhány sosem hallott új dalt is előadunk, majd a MONYO Landen tartunk önálló nagykoncertet sok különleges meglepetéssel – erről hamarosan elkezdjük szivárogtatni a részleteket!

És akkor íme a Konyha legutóbbi nagylemeze, a Konyha 5!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art