Member of Group ›
Kerékgyártó András
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Kerékgyártó András

 

Munka közben zene helyett repülésről és hajózásról szóló dokumentumfilmeket hallgat. Alkotásain keresztül azt szeretné elérni, hogy aki egy általa tervezett tárgyat használ, érezze, valaki végre odafigyelt a szükségleteire, gondoskodott róla. A 2019-es Formatervezési Díj után 2020-ban a Design Managment Díjat is elnyerték a Plydesign csapatával.

Kezdetek

„Már elég korán, az oviban elhatároztam, hogy tervezéssel akarok foglalkozni, de akkoriban még leginkább az autók érdekeltek. Így nem volt kérdés, hogy a MOMÉ-ra felvételizzek. Itt találkoztam a bútortervezéssel, ami nagyon megtetszett, mivel a feladatok léptéke pont ideális, a folyamatok még jól áttekinthetők, az összefüggések mélységükben megérthetők egy tervező számára, így az ember viszonylag nyugodtan tud felelősséget vállalni a döntéseiért. Egy Erasmussal Finnországban töltött félév után döntöttem el, hogy ott szeretnék továbbtanulni, ezért a MOME befejezése után felvételiztem az Aalto Egyetem (Helsinki) bútortervező mesterszakára. Az itt készült bútoraimat, prototípusaimat állítottam aztán ki 2014-ben a szakma talán legrangosabb kiállításán, a Milánói Szalonon, aminek elég jó visszhangja lett itthon. Lényegében az összes együttműködés vagy munka aztán ebből nőtt ki. Időközben pedig elvégeztem a MOME Doktori Iskoláját is, nemrég volt a védésem.”

Alkotás

„Meglehetősen introvertált vagyok, így a munkám, az alkotás nyújt számomra lehetőséget arra, hogy olyan embereket is megszólítsak, elérjek, akiket máshogy nem tudnék. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az alkotás egyfajta önkifejezés lenne számomra, mert nem arra törekszem, hogy magamat jelenítsem-, vagy ismertessem meg a munkáimon keresztül (ez használati tárgyak esetében amúgy sem túl szerencsés – gyakran megy a funkció rovására), hanem inkább azt szeretném elérni, hogy aki egy általam tervezett tárgyat használ, érezze, valaki végre odafigyelt a szükségleteire, gondoskodott róla.”

Motiváció

„Egy termék akkor tud életképes maradni a piacon, ha mindenki megtalálja benne a számítását. A gyártónak érje meg legyártani, a termék még ésszerű bonyolultsággal, alacsony selejtaránnyal készüljön, és mindemellett jól eladható is legyen. Az üzemeltetőnek (pl. egy közintézménynek) könnyű dolga legyen vele, ne legyen túl nehéz, bírja a strapát. A felhasználónak kényelmes, szerethető, jó minőségű és tartós bútora legyen, ami jól megállja a helyét a hétköznapi életben. Végül, de nem utolsósorban pedig a környezetünk szempontjából se járjon sok hulladékkal, előállítása és életútja során ne pazaroljon indokolatlanul sok nyersanyagot, gazdaságosan legyen szállítható.

Nagyon felemelő, amikor sikerül mindezekre a kérdésekre és problémákra egy adekvát, releváns választ adni – amikor minden egyszer csak összeáll és azt érzem, hogy mindenkinek sikerült valami kis többletet adnom. Az meg tényleg nagyon szuper, amikor erre az emberek ráismernek, hogy bizony egy kunkornak is jól megtervezett szerepe van, és hogy egy adott cég pedig azért ruházott be egy új, drága technológiába, hogy neki ne fájjon a háta.”

Kollaboráció

„Elsősorban cégekkel, illetve cégek kollektíváival (pl. Plydesign Kft., Licit Kft., Nezozen Kft.) dolgozom, dolgoztam együtt, de a MOMÉ-n, tanítás közben a diákokkal is, hiszen tulajdonképpen az is egyfajta kollaboráció. A tervezés nem egy egyéni műfaj, ahol a művész az elefántcsonttoronyban, az élet zajától távol tevékenykedik; nagyon fontos a jó együttműködés minden érintettel (gyártókkal, beszállítókkal) és különösen a felhasználókkal – meg kell tudni hallani, hogy mik az igényeik, problémáik.” 

Technikák, eszközök

„A végleges tervek, a gyártmány-dokumentáció 3D modellek formájában jönnek létre, de az ezt megelőző fázisokban még ugyanúgy jellemző a kézi rajz, illetve a kisléptékű, majd az akár életnagyságú modellezés is, mint korábban. A rétegeltlemez modellezéséhez például kitűnő eszköz a papír, mivel ugyanúgy nem „szeret” három dimenzióban hajlani, mint a furnér.”

Inspiráció

„Az ülés és az ülőbútorok területe számos izgalmas kihívást és paradoxont tartogat, amelyek kifogyhatatlan forrásai lehetnek az inspirációnak. Például hogyan lehetséges az, hogy a székek alapvető kialakítása alig változott az ókori Görögország óta, miközben életmódunk, az, hogy mennyit használjuk a székeket viszont drasztikusan átalakult? A több éven át tartó doktori kutatásom is ebből a felismerésből indult ki, és bár a tanulmányaimat már szerencsésen befejeztem, még közel sem érzem azt, hogy kimerült volna ez a téma. Ráadásul még ezentúl is rengeteg olyan kérdés van, ami folyamatosan birizgálja a fantáziámat…”

Siker

 
„Sok sikeres pillanatban volt már eddig is részem, mint a Formatervezési Díj, vagy legutóbb a Design Management Díj elnyerése a Plydesign-nal, de talán mégis azt érzem szakmailag a legnagyobb sikernek, hogy megélhetésszerűen azt csinálhatom, amit igazán szeretek.”

Alkotás és zene

„Bár nemigen tudnék anélkül dolgozni, hogy nem szól valami a háttérben, sajnos az utóbbi időben meglehetősen kifogytam a zenékből, így elkezdtem dokumentumfilmeket hallgatni. A repüléssel kapcsolatos összes YouTube-os doku után végigmentem a hajósokon is (ekkoriban dolgoztam egyébként a Plydesign bútorokon, így nem teljesen véletlenül lett a kollekció neve „Flotta”), szóval már mindent tudok például a tengeralattjárókról. Jelenleg a bűnügyi sorozatoknál tartok, de alighanem kénytelen leszek valami más után nézni, ha nem akarok teljesen belezöldülni a sok gonoszságba.”

Szakma

„Az ipari háttér hiánya miatt itthon sokszor nincs könnyű dolguk a tervezőknek, így különösen szerencsésnek érzem magam és hálás vagyok azért, hogy ilyen jó lehetőségeim vannak és valóban azzal foglalkozhatok, ami érdekel, ráadásul egy olyan szuper csapattal, mint a Plydesign.”

Célok és álmok

„Még többet és jobbat! Idővel szeretnék kipróbálni és dolgozni más anyagokkal is – mint például az üveg is –, amelyek a bútortervezésben talán kicsit távolabb állnak a megszokottól.”

Heti kérdések

Boldog vagy?  

Épp most avattam magam boldoggá, hogy végre túlvagyok a doktori védésemen.

Milyen munkán dolgozol jelenleg? 

Több új terméken is dolgozunk a Plydesign-nal, remélhetőleg még idén, vagy jövő év elején látható is lesz az eredménye.

Ha nem a jelenlegi munkáddal, akkor mivel szeretnél inkább foglalkozni?

Valami végletekig szöszmötölős, infantilis tevékenységgel. Valójában azonban nem igazán tudom elképzelni, hogy mással foglalkozzak, mint a bútortervezés.

Mester, akire felnézel?

Talán Apukámat mondanám, mert bár más területtel foglalkozott (filozófia, építészetelmélet), szemléletmódja, hozzáállása mégis példamutató, meghatározó volt a számomra.

Kedvenc hely, ahol lazíthatsz?

Kisgyerekes szülőként gyakran a WC az utolsó mentsvár, de ahogy ezt bizonyára sok hasonló cipőben járó ismeri, még ott sem mindig sikerül egyedül maradni.

Dolgok, amiket kifejezetten ajánlasz?

Néha megfordítani egy széket és megnézni alulról is.

CV

TANULMÁNYOK

2014-2020 – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest / Doktori Iskola /
2011-2013 – Aalto University School of Art, Design and Architecture Helsinki, Finnország / Bútortervező MA
2006-2011 – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest / Formatervező MA /
2010 tavasz – Lahti University of Applied Sciences, Lahti, Finnország / Bútortervező /

MUNKÁK 

2015-től –  Vezető tervező (Head of Design), Plydesign Kft.
2015-től – Egyetemi tanársegéd, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Formatervező Tanszék 2014-től – Szabadúszó formatervező (egyéni vállalkozó)

DÍJAK 

2020. Magyar Design Management Díj
2019. Big see Wood Award Grand Prix
2019. Magyar Formatervezési Díj, a Termék kategória nyertese
2018. Big see Award
2015. Magyar Formatervezési Díj, a Termék kategória nyertese

KIÁLLÍTÁSOK 

2019 január – Maison et Objet, Párizs
2019 szeptember – London Design Fair, London
2017, 2018, 2019 – Stockholm Furniture Fair
2015, 2016, 2017, 2018, 2019 – Budapest, Construma
2015 május – Budapest, Selected ’15, Graz, Ausztria,
2014 április – Salone Satellite 2014, Milánó, Olaszország
2012 június – DMY Berlin, Németország

GYÁRTÁSBA KERÜLT TERVEK

2014 – Desquest asztal. Gyártó: Zebramade
2015 – Biela székcsalád 2 változatban. Gyártó: Nezozen Kft.
2016 – Biela dohányzóasztal 2 változatban. Gyártó: Nezozen Kft.
2016 – Flagship karfás székcsalád 7 változatban. Gyártó: Plydesign Kft.
2016 – Korvet bárszék 2 változatban. Gyártó: Plydesign Kft.
2016 – Submarine dohányzóasztal 2 változatban. Gyártó: Plydesign Kft.
2017 – Mothership asztal 4 változatban. Gyártó: Plydesign Kft.
2018 – Frigate székcsalád 7 változatban. Gyártó: Plydesign Kft.

Kerékgyártó András: Web | Plydesign | ArtHungry

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art