Member of Group ›
Szekeres Ákos
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Szekeres Ákos

 

Szekeres Ákos számára az alkotás maga a boldogság. Egy-egy új tárgy létrehozása és az ebben rejlő kihívások motiválják a legjobban. Szereti látni, amikor az emberek büszkén hordják a táskáit. A Párizst is megjárt divat- és textiltervező 2017 óta a Mr Carter Co márka vezető designere. (Az interjú 2020 őszén készült. A szerk.)

Kezdetek

„A forma alakítása, az öltözékek, a kiegészítők már gyerekkoromban is nagyon érdekeltek.  Több magyar márkánál voltam gyakornok, amely a szakma iránti tiszteletre és alázatra tanított. Igazából az egyetemen és a gyakornokság alatt jöttem rá, ez egy olyan sokrétű szakma, amit, ha egy kicsit is átláthatok, már boldog ember lehetek.”

Alkotás

„Az alkotás számomra maga a boldogság. Minden részét élvezem, hiszen tulajdonképpen a hobbim a munkám. Egyszer csak jön egy szikra, ami beindítja az egész folyamatot. Aztán egy bizonyos koncepció mentén kidolgozom az első mintákat, amit már a műhelyben, vagy néha otthon, a szobámban véglegesítek, majd a műhely vezetőjével átbeszéljük, racionális keretek között mit lehet és mit nem lehet megvalósítani a tervekből. A sorozatgyártható termék első mintája ezen a ponton készül el. Általában én vagy közeli barátaim kipróbáljuk a terméket, és a használat közben felmerülő kritikákat, hibákat a műhelyben mérlegeljük és javítjuk a technikussal. Mindezek után mondhatjuk: a termék elkészült.”

Motiváció

„Az alkotás, mint folyamat motivál – egy új tárgy létrehozása és az ebben rejlő kihívások. Ezzel kapcsolatos a legnagyobb hibám is: miután a tervezés és a kivitelezés folyamata befejeződött, máris a következő, új projekttel szeretnék foglalkozni.”

Kollaboráció

„Az Eifert Katával közös kollaborációinkra vagyok a legbüszkébb. Együtt készítettük a 2019-es „Rust” kapszulakollekciónkat: Kata tervezte a cipőket az MC&C táskákhoz. Ezek a közös darabok voltak láthatók Vetlényi Alma 2019-es őszi kollekciójának bemutatóján is.”

Technikák, eszközök

„Nagyon fontos számomra a bőrdíszművesség, de ugyanakkor a folyamatos megújulás is. A műhelyünkben minden kollekció kapcsán az újdonságra törekszünk. A »CUBE« táskánknál például rejtett mágnesekkel és a pántok variálhatóságával játszottunk.”

Inspiráció

„A tervezés során mindig más-más dolog inspirál, úgy mint a különböző élmények, zene, képzőművészeti alkotások, építészet, stb.”

Siker

„Szeretem látni, amikor az emberek boldogan és büszkén hordják a táskáimat.”

Alkotás és zene

„Minden kollekciónknak készítek egy playlistet a Spotify-on, hogy a vásárlóknak ne csak vizuálisan, de a zenén keresztül is át tudjuk adni az adott darabokhoz társított hangulatot.”

Szakma

„A gyártókra serkentően hat, hogy egyre több minőséget és fenntarthatóságot propagáló márka jelenik meg a piacon. Úgy gondolom, nagyon sok ügyes kreatív van a szakmában, akik bizony keményen megdolgoznak a sikereikért.”

Célok és álmok

„A Mr Carter Co márkából egy olyan biztonságos és rentábilis vállalkozást szeretnék felépíteni, ami a design mellett a fenntarthatóságot is képviseli a vásárlóink szemében. Ugyanakkor szeretnék fejlődni szakmailag, ezért is jelentkezem – az idén megszerzett diploma után – külföldi cégekhez. Úgy gondolom, hogy még nagyon sok mindent tanulhatok a kreatív és gyártási folyamatokról.”

Kérdések

Boldog vagy?

Igen, nincs okom a panaszra. Ha meg éppen nehéz, akkor is próbálok optimista maradni.

Milyen munkán dolgozol jelenleg?

Az új táskáinkon dolgozom, a jelenlegi helyzetben egyelőre sajnos csak otthonról. A legújabb, csomós megoldással díszített Tote kollekciónk a „Pinar” nevet kapja. Az előzőkhöz hasonlóan a táskákat itt is a műhelyben általunk és más márkák által felhalmozott ún. deadstock bőrből készítjük. 

Ha nem a jelenlegi munkáddal, akkor mivel szeretnél inkább foglalkozni?

Olyan helyen dolgoznék, ahol ugyanúgy megélhetem a kreativitásomat. Kiemelten érdeklődök az építészet és az interior design iránt.

Mester, akire felnézel?

Egy korábbi interjúmban is Raf Simons belga designert emeltem ki, így itt is őt mondanám. Nagyon közel érzem magamhoz azokat a vizuális referencia pontokat, amelyeket a tervezés során használ. Szerencsére azonban a szűkebb szakmai környezetemben is találok olyan embereket, akikre felnézhetek.

Kedvenc hely, ahol lazíthatsz?

Nemrég nyílt a Városligetben egy szuper hely, a Pesti Palánta, amit mindenkinek ajánlok. Általában meg amúgy a Madách téren sörözünk a barátaimmal.

Dolgok, amiket kifejezetten ajánlsz?

A karanténban több olyan filmet megnézhettem, amiket már nagyon régen láttam, és terveztem, hogy újra megnézem. A Philadelphiát és Az Órákcímű filmet mindenképpen kiemelném. Sajnos ritkábban olvasok, mint szeretnék, de a jelenlegi körülmények között Francis Fukuyama Identitycímű könyvét nagyon ajánlom.

Kedvenc mondás:

Nagyra tartom az önerőből való előrejutást, a kemény, kitartó munkát, ezért az a Szophoklész idézet a kedvencem, amit a portfolióm elejére is írtam: „Without labor nothing prospers”.

CV

2013-2017 – Óbudai Egyetem, Formatervezés BA
2018-2019 – École nationale supérieur des Arts Decoratifs, Párizs
2017-2020 – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Divat- és textiltervezés MA
2015-2016 – Ykra Design Kft., értékesítési menedzser
2018-2019 – COS, értékesítési tanácsadó Budapesten és Párizsban
2017 – Mr Carter Co, vezető tervező

Szekeres Ákos: Mr Carter Co | Instagram

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra! A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art