Member of Group ›
Új csillag a RubyRider flottában!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Új csillag a RubyRider flottában!

 
BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

E héten Sapkával szinkronban nagy levegőt vettünk és a CaféRacer42 óriási sikere után ismét belevágunk egy motorépítő projektbe! Hip-hip-hurrah! Ilyenkor egyszerre ül ki orcámra az öröm és az őszinte rémület. (Nem baj, az a néhány plusz ősz hajszál nem látszik majd a bukósisak alatt…) A donorszörny és az ötlet Dealertől származik. Vésessék márványba neve ezért a nemes cselekedetért! Ő szerezte be ugyanis a rozsdás „vaskupacot” brit tudósok motorszerető honfitársaitól, hogy újra kezdetét vehesse az őrült alkatrész legózás.

BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

A motorról szóló mese a 19. század közepén kezdődik. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer tizennégy birminghami fegyverkovács. Ezek a szak-, és vasemberek 1854-ben arra vetemedtek, hogy céget alapítsanak. Birmingham Small Arms lett a díszes kompánia neve. 1861-ben részvénytársasággá alakult a csapat és egy 25 hektáros telken felépítették a BSA gyárat, ahol eleinte hadifelszereléseket gyártottak, majd 1878-tól motoralkatrészeket, sőt később autókat és kerékpárokat is. (Lopott software-ek kigyomlálásával akkor még nem foglalkoztak. Sőt, azóta sem. Az egy másik szervezet.)

BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

A többi, ahogy mondani szokták, történelem. A BSA vállalat, élettörténetének csúcspontján bolygónk legnagyobb motorépítő cége volt, hogy aztán mára, oly sok patinás brit autó-, és motorgyártó márkával egyetemben, végül egy külföldi tulajdonosnál kössön ki. (Még a szintén legendás Triumph Motorcycles márka megszerzése sem segített, sőt…) Sok-sok áttétel után (Daimler „összeolvadás”, állami segítség, a Norton tulajdonos Manganese Bronze Holdings megjelenése stb.) ma már kínai kézben (Geely) van a cég maradéka. A régi, dicső időkre már csak az időnként feltűnő, gyönyörűen restaurált motorok és a máig működő fegyvergyár emlékeztet.

BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

Terveink szerint e dicső múltat fogja megidézni majd az a (jelenleg még) rozsdás BSA C15 Star (nomen est omen) is, mely már türelmetlenül várja, hogy újjászülethessen és bebocsátást nyerhessen végre az illusztris RubyRider flottába. Mivel (ha felnő) Dirt Tracker lesz belőle, jól tudja, hogy nem azt várjuk majd el tőle, hogy méretes ugratókon teljesítsen szolgálatot, hanem azt, hogy sík pályán tudjon vele keresztbe motorozni laza tulajdonosa, a még lazább talajon (értsd, szügyig mocsokban).

BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

Négyütemű erőforrásának 247 köbcentije ehhez a feladathoz valószínűleg éppen elég lesz. A 15 lóerő „nem túl sok”, de talán elég lesz a mókához. Egyébként ’58 és ’67 között gyártotta a BSA ezeket a nemes paripákat, amikor még UK-ben 250 köbcentiben volt limitálva az L plate-tel (Learner), kezdők által is vezethető motorok űrtartalma. Lánchajtás, 4 sebesség, 17 colos kerekek, újratervezett váz és kompakt egységbe integrált motor/váltó jellemezte ezt a modellt. (Az előző, C11-es szériában még külön volt a váltó és a motor.)

BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

Érdekes szinkronicitás, hogy Helle Bang, akitől a Diamond 42-est vettem, szintén most kezd bele egy BSA felújításába. Az a történet is remek sztori, hiszen ezúttal nagyapjának 1954-es BSA C11-esét újítva fel a dán hölgy. Megbeszéltük, hogy kölcsönösen tájékoztatjuk egymást a brit kegytárgyak újjászületésének egyes fejezeteiről. Természetesen e nemes metamorfózis lépéseit, képekkel és videókkal gazdagon illusztrálva, a B42 közönsége is nyomon követheti majd a keddi napokon! Addig pedig hajoljon az a fém szorgalmasan, húzza az ívet az a vidám kis szikra! Így megy ez. A nagyfelbontású képeket Flickr csatornánk idevonatkozó albumában találjátok meg, de bátran klikkelhettek ezekre is.

BSA - C15 (Star)

BSA – C15 (Star)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art