Member of Group ›
A Beatles utolsó daláról
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

A Beatles utolsó daláról

 

2023. november 2-án A-oldalas kislemezként kijött a The Beatles „utolsó dala” Now And Then címmel, amely szerepelni fog az 1973-as(!), The Beatles 1967–1970 válogatásalbum szintén még idén megjelenő új, bővített kiadásán is. Utánajártunk, hogy mi ez a dal és miért épp most hozták ki.

1966. december 6-án négy liverpooli srác belépett az Abbey Road stúdióba, hogy rögzítsenek egy albumot. Mindössze 161 nap elteltével megjelent a The Beatles nyolcadik lemeze, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Az anyag kulturális hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni. Jelentős szerepet játszott abban, hogy a popzenét magasabb művészi értékként kezeljük, és új perspektívát nyújtott arra, hogy egy rockalbum mire képes még a zenén túl. Martin Cloonan megfogalmazása szerint „a pop lassú kimászása a kulturális gettóból”.

A zenészek kreatív eszközként használták a stúdiót, nagy innovációnak számított, hogy a hagyományostól eltérő technikákat alkalmaztak és szokatlan hangszereken játszottak. A Day in the Life az egyik legkiemelkedőbb hibrid zene az albumon. Két külön dalötlet – melankolikus nyitás John Lennon-tól, majd középrész Paul McCartney-tól és egy, az albumot záró epikus tízkezes/négybillentyűs power akkord. A felvételnél negyventagú szimfonikus zenekar működött közre, az ötperces számban hallhatunk hegedűt, brácsát, csellót, nagybőgőt, hársfát, klarinétot, oboát, fuvolát, vadászkürtöt, trombitát, harsonát, tubát és természetesen a négy tagot, akik a szokásos hangszereiken játszanak.

A mai popzene nagyrészt ugyanazokat az eszközöket használja: keyboardot, dobgépet, samplert és DAW-t (digital audio workstation). Ebbe a felsorolásba kúszik be egy ideje már a rohmasosan fejlődő mesterséges intelligencia. Egyesek úgy vélik, hogy új színt hoz a világba, mások szerint viszont nem lehet művészetnek nevezi azt, amit egy algoritmussal generálunk. Az AI (vagy MI) lapvetően az emberek által készített munkákon tanul, azokból táplálkozik és sajátít el mintákat.

Mindez hová vezet hosszútávon?

Mi lesz azokkal, akik magas szinten űzik a hagyományos zenélést? Előfordulhat, hogy egy közepes tehetségű alkotó a mesterséges intelligencia segítségével túlszárnyalja őket? Bármi is legyen a válasz, ez nem fog eltűnni, mert valaki(k) számára valamilyen értéket képviselni fog.

Ezt az értéket képviseli a Beatles legújabb kiadványa is, a Now And Then.

A Now And Then egyike azon daloknak Lennon, már korábban is ismert, 1978-ban, jóval a zenekar feloszlása után rögzített házi demokazettájáról, amelyet Yoko Ono adott 1994-ben Paul Mccartney-nak, kézzel írott címmel: For Paul. A még élő tagok 1995-ben befejezték a demók feldolgozását (The Beatles Anthology projekt) , azonban a Now And Then gyatra minősége miatt John hangja a házilag felvett zongora mono mixében el lett temetve egy fiókba. 28 évig pihent ott. Most viszont történelmi pillanatnak vagyunk a tanúi.

2020-ban Peter Jackson (A Gyűrűk Ura trilógia) a Get Back dokumentumfilmben is használt MI technológiának köszönhetően azonban megfelelő minőségűvé restaurálták. George Harrison archivált, még 1995-ben feljátszott akusztikus gitár felvételei is felhasználásra kerültek, Paul Mccartney frissített zongorával, slide gitárral, és basszusgitárral járult hozzá az anyaghoz, míg Ringo Starr Los Angelestől távolról hozta jellegzetes dob-hangzását. Az izmos vonós elrendezés kétségtelenül szándékosan olyan dalokat idéz, mint az I Am the Walrus és a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

A Pepper őrmester sikere abban rejlett, hogy a zenén túl is előremutató hozzáállást képviselt. Kísérleti jellege előremozdította a pop határait, és a The Beatles ismét alkotott valami progresszívet. Az ember és a gép kollaborációja olyan mértékben képes emelni a kreativitás és az alkotás szintjét, amire egyedül nem lennénk képesek. A technológiának köszönhetően most kaptunk egy finálét, egy utolsó Beatles-dalt.

Ahogy John Lennon mondta:

„Bármilyen szél fújt éppen akkor, az is mozgatta a Beatlest. Nem azt mondom, hogy nem mi voltunk a hajó tetején lobogó zászlók. De az egész hajó mozgott.”

The Beatles Hivatalos

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art