Member of Group ›
Kolibri
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Kolibri

Saját sebezhetőségünk felvállalása nemcsak önterápiaként, hanem egymás közti kapcsolódási pontként is funkcionálhat egy eltávolodástól és elszigetelődéstől terhes időszak után.

Bognár Bandi Kolibri néven meséli el befelé tekintő és őszinte történeteit lágy és melankolikus dalok formájában, legutóbb a nemrég megjelent B-oldal című EP-vel. Az énekes-dalszerzővel vizualitásról, zenéről, jelenről és jövőről beszélgettünk.

Kezdetben angol nyelvű dalokat írtál, most már viszont kizárólag magyarul születnek szövegeid – miért lépted meg ezt a nagy váltást (egy eléggé szövegközpontú műfajban), és mennyiben könnyebb vagy nehezebb az anyanyelvű dalírás?

Alapvetően ennek az az oka, hogy amikor elkezdtem dalokat írni, sokkal könnyebb volt bontogatni a gondolataimat meg az ötleteimet angol nyelven, hiszen sokkal könnyebb angol szótagoknak-szavaknak ütemet találni és dallamokat írni. Aztán, mivel kiskorom óta írok verseket, hamar éreztem, hogy magyarul jobban ki tudom fejezni magamat, és jobban élveztem – egyszerűen izgalmasabb volt magyar szövegeket írni. 

Mit ad neked a zenélés? Miért érdemes/nem érdemes szerinted ma itthon bárkinek belevágni?

Mindenem a zene. Klisés, de nekem az ad szinte mindent. Szerintem nem azt érdemes nézni, hogy mennyire lesz ćkifizetődő”, vagy hogy anyagilag „megéri vagy nem éri meg”, és azt sem gondolom, hogy bármi internetes mutató számítana bármit. Ha szeretsz írni, zenélni, és van kedved ezt megosztani emberekkel, akkor nyomjad! Ha neked jó érzés csinálni, már meg is érte. 

Mit gondolsz, a műfaj determinálja a dalok témáját és hangulatát, vagy fordítva? Azért választottad ezt a folkos hangzást, mert passzolt a lélekbenézős témákhoz, vagy inkább a zene sajátságai hozták a melankolikusabb történeteket?

Én ezeken egyáltalán nem gondolkoztam, amikor elkezdtem, és azóta sem nagyon akarok kiválasztani egy műfajt. Ami intuitívan jön, azt akarom elsősorban érezni a dalaimban. Ha az benne van, és konceptuálisan ki kell találni, hogy merre vigyünk adott albumot, akkor jönnek elő esetleg ezek a kérdések, de itt is igyekeztünk Cz.K. Sebővel (aki producerként közreműködik az új számokon) a dal lelkét szem előtt tartani, és amilyen hangzás ezt a legjobban előhozza, azt választjuk ki. Az, hogy a végeredmény végül milyen, utólag próbáljuk behatárolni, de az eddigi daloknál alapvetően a megérzéseinket követtem, nem adott műfajokat.

MOME-hallgatóként nyilván a vizualitás is fontos részét képezi a világodnak – mennyire jár ez kéz a kézben a zenével? Ihleti az egyik a másikat?

Alapvetően nálam teljesen más kreatív energiából táplálkozik ez a két dolog, nem nagyon tudtam eddig például saját magamnak animációs klipet készíteni, valahogy nehezemre esik ezt a két projektemet keresztezni. Majd talán egyszer sikerül. De ihletet tudok szerezni egyikből a másikhoz, elég sok képi metaforával dolgozok a zenémben, és azokat sokszor ihleti egy amúgy sketchbookba készült rajzrészlet.

Hogy élted meg az elmúlt több mint egy év karantén-létezését? Az alkotásra hogy hatott a sok egyedüllét és bezártság?

Nehéz volt megszokni az ingerszegénységet, és sok önmunka volt, hogy megmaradjon a motivációm mindenben, amit csinálok, de végül nagyjából ugyanannyi dalt írtam, mint eddig. Emellett a keverés-maszterelés részbe jobban bele tudtam mélyedni, és rátaláltam néhány zenei stílusra, ahol úgy érzem, jól ki tudom fejezni magamat. Ezen a vonalon elindulva lesz egy Demó Dínó nevű mellékprojektem, szóval izgalmas lesz.

Mik a terveid a Kolibri-projekttel a belátható jövőre nézve?

Lesz néhány kollaboráció, lesznek lazább számok, rengeteg kísérletezés, szárnypróbálgatás/mellékprojekt, illetve készül a nagy albumom. Sok zene fog érkezni, ennyi biztos.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art