Member of Group ›
Milyen sors vár ezután a televízióra?
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Milyen sors vár ezután a televízióra?

 
1950 - az első Bang & Olufsen TV

1950 - az első Bang & Olufsen TV

A nappaliban álló hagyományos doboz átadja a helyét az internet böngészéstől a számítógépes játékokig mindenre használható képernyőnek. Milyen sors vár ezután a televízióra?

A modern élet egyik érdekes következménye, hogy minél többet tud valaki az új tévéjéről, vagy minél drágábbat vesz, annál kevésbé valószínű, hogy pontosan fogja tudni, minek nevezze. Képernyő? Kijelző? Monitor? Egyesek fel is adják és egyszerűen a márkanevén nevezik. Mások olyan szót betűszót használnak, amelyik a legjobban fogja össze a mögötte rejlő technikát – plazma, LCD, LED stb.

1995 - BeoVision Avant

1995 - BeoVision Avant

Régen a képcső idejében az élet egyszerűbb volt. Állt egy doboz a nappaliban. Belső működése egy 100 éves tudományos felfedezésen alapult, külsejét pedig úgy alakították ki mintha bútordarab lenne. Elsődleges funkciója a sugárzott képek fogadása volt és egyetlen néven nevezték: televízió.

1969 - képben a család

1969 - képben a család

Napjainkra ez már teljesen megváltozott. A lapos képernyő – padlóállványon áll vagy falra függesztve – többé már nem egyszerűen TV. Használható házimoziként, monitorként számítógéphez vagy játékokhoz, képkeretnek, rádiónak, vezérlő interfésznek vagy zenedoboznak. „Valódi vadnyugat ez” – mondja Oliver Wallington a Bang & Olufsen Idea Factory munkatársa, ahol az új technológiák, viselkedések és lehetőségek kiaknázása folyik a jövendőbeli termékkonstrukciók kialakításának szem előtt tartásával.

2012 - BeoPlay V1

2012 - BeoPlay V1

Űrkorszaki ötletek kaphatnak helyet az újságcímekben, de ez nem azt jelenti, hogy valósággá is válnak. Vegyük például a 3D-t: műsorsugárzók és gyártók nagy média csinnadrattával mutatták be a 3DTV technológiák prototípusát. De nem világos, hogy miután az újdonság varázsa megkopik, mit fognak kinálni. Amikor egy angliai műsorszolgáltató bemutatta a 3D sport TV jövőbeni vízióját, kiegészítve IMAX stílusú szemüvegekkel, néhány néző már 20 perc után kifáradtnak érezte magát ettől a technológiától.

„A tartalom lesz a király A 3DTV esetében” – ezt jósolja az Idea Factory munkatársa Jorgen Daucke. Úgy sejti, hogy a számítógépes játékok lesznek azok, amelyek a 3DTV-t a szerkentyű státuszból valami komolyabb szintre emelik. „Nem valószínű, hogy a híreket 3D-ben akarjuk nézni, de egy virtuális kalandhoz tökéletesen illik ez a  technika.”

Hogyan fog tehát változni a TV-k tényleges használata a következő évtizedekben? A technológia váltás közepén, mint amiben most is vagyunk, az alacsonyabb szintű márkák két fő területen versenyeznek egymással: ár és szolgáltatások. „A nagy mennyiséget előállító vállalatok általában a szolgáltatáslista bővítésével adnak el terméket” – magyarázza Daucke. Ez azonban nem annak a jele, hogy a TV használata végtelenségig lenne bővíthető. Ez olyan mint a mobiltelefonok esete: látunk egy szolgáltatáslistát, amely kétszer olyan hosszú, mint a meglévő modellünké de kiderül, hogy napi szinten lehetetlen használni őket.

BeoVision család - minek is nevezzelek?

BeoVision család - minek is nevezzelek?

Amikor a Bang & Olufsen-nél a designra és a felhasználót figyelembe vevő innovációra fókuszálunk, megfontoltabb módon közelítjük meg a XXI. század televíziójának ismeretlen vonatkozásait. Azzal, hogy kilépünk a laboratóriumból és megfigyeljük az embereket, hogy valójában hogyan néznek TV-t, az Idea Factory szakemberei valóban megérezhetik, hogyan kellene működniük a dolgoknak. A menük helyett, amelyek túlzsúfolják a képernyőt, olyan új eszközöket láthatunk, amelyek visszajelzést kínálnak a nézőnek és a böngészési opciók érdekében beépített képernyőkkel rendelkeznek, így a TV főképernyője nagy felbontású képeket fogadhat. Tanúi lehetünk a kis képernyők elterjedésének is otthonunkban – TV-knek, amelyeket bekapcsolunk, hogy megnézzük az e-mailjeinket vagy bankszámlaszámunkat, nézzük az időjárás jelentést vagy csak egy pillantást vessünk a szalagcímekre, miközben készítjük a vacsorát.

Ami a nappaliban elhelyezett nagy képernyőt illeti, amellett, hogy mérete egyre növekszik, a horizonton megjelenő fejlődést valószínűleg a jobb hangteljesítmény elérése fogja jelenteni. „Amikor a képernyők ellaposodtak, velők gyakran a hang is ellaposodott, mivel a hangteljesítmény számára adott tér igen korlátozott lett” – magyarázza Daucke.

2007-ben bemutatott BeoVision 9-50"

2007-ben bemutatott BeoVision 9-50"

Azonban a Bang & Olufsen szerint a nagyszerű képek megérdemlik a nagyszerű hangokat is. Amint növekszik a képernyő, új hangformátumok és speciális képességek jelennek meg és fejtik ki hatásukat az akusztikában.

Bármilyen elnevezés mellett döntünk is, úgy tűnik, hogy a közeli jövőben még nem leszünk  képesek átadni a TV helyét otthonunkban és szívünben.

Nézzen és hallgasson továbbra is…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art