Member of Group ›
Puma Danger
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Puma Danger

„Az a legjobb, ha kreatívak tudunk maradni egy ilyen ingerszegény állapotban” – Puma Danger-interjú

Öt évvel, végtelen fesztivállal és koncerttel, egy új dobossal, sok-sok dalírással és finomhangolással, majd egy világjárvánnyal az első, Sun Pitcher című debütáló albuma megjelenése után új anyaggal jelentkezett a Puma Danger. A Circadian Rhythm (amelynek So We Fly című daláról itt írtunk) a test és az élet ciklikusságának tematikájára épül, és a zenekar működésének új fázisát fémjelzi, ahol az életerő és a már sok évvel ezelőtt megtalált hangzás mellé társul egy adag nyugodtabb és átgondoltabb koncepció is. A fiúk (Niccoló Cina – ének, gitár, Korb Géza – gitár, Juhász Misi – gitár, szinti, Dulity Kálmán – dob, Hédl Áron – basszusgitár) a friss albumról, a zene és a zenészek jelenlegi helyzetéről és a jövőbe vetett hitről meséltek nekünk a Phenom’ Plán interjúsorozatunkban.

Phenom’ Plán: Puma Danger | fotó: Lékó Tamás

A második albumon túl hogy érzitek, könnyebb vagy nehezebb volt elkészíteni, mint a bemutatkozó anyagot? Több már a tapasztalat, de talán a magatokkal szembeni elvárás is. Milyen élmény volt ez a folyamat második nekifutásra?

Dulity Kálmán: Nekem könnyebb volt, hogy a másodiknál már itt voltam.

Korb Géza: Annyiban is könnyebb volt, hogy megtanultunk saját magunknak felvenni és keverni, készíteni demókat, számokat írni és egyszerűsíteni is, és ez a lemez technikailag is messze jobb lett, mint az első.

Juhász Misi: Ezen az albumon is vannak olyan számok, amelyeket még azelőtt kezdünk megírni, mielőtt megjelent az első, és később tudatosan elkezdtünk dolgozni a második lemezen; a folyamatot kicsit elnyújtotta Kálmi belépése. Úgy éreztem, mindenki fejlődött zeneileg ebben a formációban, de én nem éreztem komfortosan magam a dobtudásomban. Amikor Kálmi átvette a dobverőket tőlem, közösen újra kellett tanulni a régi számokat is, és az én új szerepemet is meg kellett találni ebben a felállásban.

Niccoló Cina: Kálmi csatlakozásával kialakult a jelenlegi felállás, és 2018 nyarán már három-négy félkész számmal álltunk neki tudatosabban az albumírásnak, a maradékot pedig együtt fejeztük be.

Phenom’ Plán: Juhász Mihály és Dulity Kálmán | fotó: Lékó Tamás

Ez az új felállás és az extra egy(-több) hangszer mennyiben változtatta meg a hangzást? Ki milyen hatásokat és inspirációkat hoz a zenekarba?

K. G.: Az elmúlt három évben csak elvetemült japán fúziós jazzt hallgattam, szóval nem hiszem, hogy sok mindent hoztam volna a hangzásba.

Hédl Áron: Az előző albumnál még érezhető volt a megalomániánk, túlbonyolítottuk a dalokat, kísérleteztünk és mindent bele akartunk rakni, de most már “a kevesebb néha több” alapon egyszerűsítjük a dalokat – lehet, hogy ez már az érettség jele.

J. M.: Szintiszőnyegek elrejtve a háttérben már az első albumon is szerepeltek, de vezető dallamokat először ezen az új lemezen kapott a szinti, és lépett ugyanolyan szerepbe, mint a gitár. Ennél a lemeznél is megmaradt az, hogy az alapokat Niccoló hozza, és megmaradt a garázsrockos-torzított hangzás, de itt már próbáltunk egyrészt szerkezeti egyszerűségre törekedni, másrészt arra, hogy egy-egy dalban több dallam és komplexebb akkordmenetek is megjelenjenek. Így tudjuk azt is kihasználni, hogy több hangszer áll már rendelkezésre. Most már nagyjából kialakult a hangzásunk, és tudjuk, milyen zenét akarunk csinálni.

A vírushelyzet nyilván nálatok is felborította az albummegjelenést és a jellemzően ezt követő koncertezést. Ti hogyan éltétek meg az elmúlt hónapokat, miben akadályozta vagy esetleg segítette a zenélést a három hónapnyi karantén?

D. K.: Annyiban mindenképp előrébb vitte a zenekar működését, hogy egy jó hosszú időszakot tudtunk pihenéssel tölteni. Persze ez az egyéni megéléstől függ: ha valaki jól éli meg a bezártságot, akkor le tudja kötni magát, és tud kreatív lenni, aki viszont nem bírja ezt, akkor úgyis csak szenvedni fog.

N. .C.: A karanténtól függetlenül vagy éppen pont amiatt rengeteget zenéltem, a szobában egy gitárral nincs ennek semmi akadálya. Csomó új dalon kezdtem el dolgozni, amelyeket később elő tudunk majd együtt venni.

H. Á.: Mivel később tudtuk megjelentetni a lemezt, több idő jutott a végén a finomhangolásra. Bár pont az utómunkálatoknál tartottunk, mikor beütött a vírus, ami viszont lassította a folyamatot, mert nem tudtunk találkozni vagy kimenni a stúdióba.

Phenom’ Plán: Niccoló Cina | fotó: Lékó Tamás

Van bármi bölcsesség vagy életlecke, amit ez az időszak tanított nektek?

N. C.: Nekem könnyebb volt megélni a karantént úgy, hogy tudtam, csak meg kell fognom a gitárt, és tudok zenélni. Nem is lényeges, hogy mennyire komplex a végeredmény, a lényeg, hogy elszórakoztasd magad. Nekem nagyon jó terápia volt a zene ebben az időszakban.

D. K.: Én nagyjából ugyanazt csináltam ebben a pár hónapban is, mint előtte, így végül is önigazolás is volt, hogy befelé fordulónak lenni jó. A koncertek, főleg az osztálykirándulás-hangulatú saját koncertek azért nagyon hiányoztak.

H. Á.: Egy idő után ki lehet pörgetni a Netflix összes trash/reality-sorozatát, és ekkor elég ingerszegénnyé válik ez a fajta létezés.

Phenom’ Plán: Hédl Áron és Korb Géza | fotó: Lékó Tamás

Egy ilyen viharos és kiszámíthatatlan időszakban mit tehetnek a zenészek és a közönség, hogy életben tartsák a hazai könnyűzenét?

J. M.: Mint ahogy azt Gulyás Gergely is megmondta, lemezt kell kiadni! Viccet félretéve, az online merchvásárlás vagy a YouTube premierfunkciója nagyon jó kezdeményezések voltak. Több alternatív megoldás is megjelent, melyek segítségével egy rajongó kifejezheti szeretetét kedvenc zenekarai felé, és anyagilag is támogathatja őket. Hogy a zenészek mit tudnak tenni? Mi most csak alkalmazkodni tudunk a döntésekhez, ilyen alternatív módszereken is gondolkozhatunk, de leginkább csak zenét kell írni.

N. C.: Ezt a helyzetet most globálisan minden zenész és a közönség is rosszul éli meg, türelmesnek kell lenni. Az a legjobb, ha kreatívak tudunk maradni egy ilyen ingerszegény állapotban.

H. Á.: Nekünk mind van polgári állásunk is, így nem a megélhetésünk múlik a zenélésen, de mivel az elsődleges bevételi forrás a koncertezés, sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A streamek biztos nem hoznak annyit a házhoz, mint az élőzene, és egy album megjelenése bizony elég jelentős anyagi befektetéssel jár. Ha órabért kapnánk azért, amennyit foglalkozunk egy lemezzel, minden zenész milliárdos lenne.

J. M.: A lemez pedig gyakorlatilag egy promóciós anyag a koncertezéshez, és ha ez kiesik, akkor nagyon nehéz bevételhez jutni, mivel maga a hanganyag önmagában nem tudja visszahozni a belefektetett költségeket. 

Phenom’ Plán: Puma Danger | fotó: Lékó Tamás

Az albumon megjelenő ciklikusság a zenekar életében is jelen van? Milyen napszaknál tart most a Puma Danger, és hova tovább?

D. K.: Nálunk inkább kreatív kiugrások vannak, mint körkörös mozgások: vannak intenzív és kevésbé intenzív időszakok, de ugye minél többen vannak egy zenekarban, annál nehezebb összeegyeztetni mindent, és haladni előre.

H. Á.: Nem igazán beszéltünk még arról, hogy hova tovább. Ez a második album egy olyan mérföldkő, amit rég el akartunk érni, de a jelenlegi helyzet miatt még bemutatni se tudtuk, így nem is érezzük még teljesen magunkénak. A lemez valódi megjelenése a lemezbemutató, tehát majd csak ezután tudunk egyáltalán azon gondolkozni, hogy mi a következő lépés.

N. C.: Új inspirációk azért vannak, és már érzem magamban a következő dalokat, de ez a második album szép lezárása egy korszaknak.

J. M.: Világmegváltó terveink továbbra sincsenek, csak szeretnénk létrehozni valamit, amivel mindannyiunk elégedett, és amire büszkék vagyunk. Ez a legfontosabb a zenélésben, meg persze az itt kialakult barátságok.

A Puma Danger  elnapolt lemezbemutató koncertje szeptember 11-én, az Akvárium Klubban várható a Fran Palermóval közösen. 

Fotók: Lékó Tamás

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art