Member of Group ›
Szilveszter adekvát környezetben
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Szilveszter adekvát környezetben

 

Opera

Valóban adekvát környezetben töltöttem a szilvesztert. Az Operaházban, ahol az év utolsó estéjén Johann Strauss, Denevér című nagyoperettjét tűzték színpadra. A darab maga is szilveszterkor játszódik, roppant mulatságos, szórakoztató. A színműben – miként e jeles napon nem csak a színpadon – mindenki iszik, mindenki részeg, a pezsgőgőzös hangulat felmenti a színészeket a túlzott komolykodás alól, így a darab még oldottabb – néha kifejezetten improvizált – keretek közt játszódik. Ezt a főigazgató – a kivételes alkalomra tekintettel – tovább oldotta azáltal, hogy a darabot néha spontán megszakítva, a Denevérben nem szereplő betétek hangzottak el.

Más kérdés, hogy a betétválasztásokat nem tartottam szerencsésnek. Mert én szeretem ugyan Janicsák Vecát, de a mikrofonos Most múlik előadását az Operaház színpadán nem tartottam odaillőnek. Mint ahogy a német nyelvű Wagner betét sem fokozta a szilveszteri hangulatot, s azt hiszem, hogy a számos német néző – csak körülöttem többen ültek, mint magyarok – nem Wagnerre volt kihegyezve operettes elvárásaikban. Viszont az éjféli megszakítás a himnusszal kárpótolt mindenért, ha egyáltalán kárpótolni kellett engem valamiért, mert néhány fenntartásom ellenére is igen jól éreztem magam.

Az előadás után az Opera pezsgővel látta vendégül a közönséget, s a hangulatot látványos tűzijátékkal tetőzte. Nekem körülbelül ennyi fér bele egy szilveszteri estébe. Nemes környezetben, elegáns külsőségek közt egy vidám, nevettető színpadi és zenei esemény keretében koccintani az új esztendőre. Tehát adekvát környezetben, adekvát eseménnyel, adekvát külsőségek közt ünnepelni az év utolsó napját.

Az adekvát külsőségekkel azonban volt némi-nemű baj. Én úgy vélem, egy eseménynek, rendezvénynek meg kell adni a minimális tisztelet egy adekvát öltözködéssel úgyszintén. Nos tényleg nem tudom hová jut a világ. Szilveszterkor az Operában némelyek úgy néztek ki, hogy Johann Strauss idejében ilyen ruhában oda még a fűtőket sem engedték volna be. Mivel sajnos az Operaházban régóta nem létezik dress code, azok járnak rosszul, akik adnak ruházatukkal a stílusra, a hagyományos értékeket és a hely méltóságát tiszteletben tartják. Én személy szerint szmokingomban úgy éreztem magam, mint egy disznók közé keveredett pingvin.

Nem szabad mindent az egységcsürhésedés oltárán feláldozni. Az Opera nem disco és azért nem az, mert nem áll be az aktuális trendek sorába. Még olyan áron sem, hogy mindenkor megtöltse nézőtere sorait, mert ez a fajta gondolkodás bizonyíthatóan kontra-produktív, egy szándékoltan elit szellemmel sokkal vonzóbbá lehet tenni egy ilyen intézményt. Van ellenpélda is persze, de nem európai környezetben. A sydneyi operában láttam először embereket rövid nadrágban, strandpapucsban. De valahogy ott engem ez kevésbé zavart. A budapesti Operának azonban igenis vissza kéne hódítani egy minőségi közönséget, s az első lépést ez irányban a kötelező gardrób jelenthetné. (Az operaházi dress code tekintetben kíváncsi lennék szerzőtársunk, Miklós véleményére, aki szintén ott volt az előadáson – természetesen kifogástalan öltözékben.) Azt hiszem, mindenki jobban érezné magát kölcsönös megtisztelésben, s az eseményt is rangosabbnak élné meg.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art