Member of Group ›
Fiúk interjú
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Fiúk interjú

Hiszünk a sírva vigadásban

Milyen az, amikor fiúk énekelnek arról, hogyan szenved egy lány a szakítástól, majd miként lendül túl az exén, és kezdi pozitívan látni az életet? Nos, a Fiúk Vártam rád című dala éppen ezt a hétköznapi pillanatot örökíti meg, címszerepben a Rossz versek színésznőjével, Nagy Katicával. A dalról, a klipről és a hamarosan debütáló Mivanveletek albumról Bánszki Boti (dob) és Bíró Bence (ének-gitár) mesélt nekünk.

A Vártam rád dallammenete meglehetősen életvidám és energikus, de a szöveg nem éppen egy pozitív sztorit mesél el, hiszen ha jól sejtem, valakit éppen elhagyott a párja. Egy “felszabadító-szakítós” sztorit hallhatunk, vagy inkább egy “úgy teszek, mint aki jól van” megélés elevenedik meg a dalban?

Bánszki Boti: Hiszünk a sírva vigadásban, ami a legtöbb dalunkra jellemző. A Vártam rádban is ez történik:  a lány készülődik, várja haza a párját, aki végül nem érkezik meg. Ettől függetlenül abból a napból megpróbálja kihozni a maximumot, és elfelejteni a rossz dolgokat. Ha ez nem is sikerül, a dal végén megjelenő mosolygás azt sugallja, hogy elfogadta a helyzetet, és már nem áll a tükör előtt, és nem keresi magában a hibát, hiszen ő ennél többet nem tudott tenni ezért a kapcsolatért. Reméljük, ez hallgatva és nézve izgalmasabb, mint így leírva… (nevet)

Fotó: Kovács Gergely

Egyébként férfiként mi inspirált titeket, hogy egy nő szemszögéből mutassátok be a szakítás megélését?

Bíró Bence: Szeretem a hétköznapokban is beleképzelni magam más emberek életébe, és elemezni teljesen idegeneket is akár a villamoson. Ezért úgy gondoltam, izgalmas dolog lenne egy nő szemszögéből ábrázolni ezt a szituációt, és ebből egy dalszöveget alkotni, amiből sikerült kihoznunk az eddigi egyik legerősebb dalunkat.

Talán főleg a dalhoz társított klip adja nekem azt az érzést, hogy egy totál hétköznapi lány teljesen hétköznapi szituációjába csöppenünk bele a Vártam rádot hallgatva. Mert azért valljuk be, mindenki szokott idétlenül táncolni és énekelgetni otthon az üres lakásban; akkor is, ha éppen nyomja valami a lelkét, vagy talán főleg akkor. Menyire tudatosan építettetek erre a hétköznapiságra, arra, hogy bárki bele tudja magát élni ebbe a dal által megírt élethelyzetbe?

Bánszki Boti: Örülünk neki, hogy ezt az érzést váltotta ki belőled a klip, hiszen ez volt a legfőbb célunk, hogy egy teljesen hétköznapi szituációt ábrázoljunk, és ne legyen benne semmi elképzelhetetlen senki számára, hiszen ez tényleg egy olyan sztori, ami bárkivel megtörténhet.

Bíró Bence: Ennek a kivitelezésében nagy szerepe volt Honti Gergelynek, aki rendezte, forgatta és vágta is a videót. Egyből elkapta, hogy mi pontosan mit szeretnénk ezzel a dallal kifejezni, aminek nagyon örültünk, mert így teljesen olajozott volt a közös munka, és minden úgy történt, ahogy mi azt elképzeltük.

Még javában a karanténidőszak alatt debütáltatok a klippel, viszont ez korántsem karanténklip, hiszen nem csupán a zenekar játszik együtt a klipben, hanem a videó főszereplője is feltűnik mellettetek. Mikor és hogyan forgattátok a klipet?

Bánszki Boti: Az eredeti forgatási időpont pont azon a héten lett volna, amikor beütött a korona, ezért természetesen egyből elkezdtük átkalkulálni az egész lemezmegjelenést, amit már januárban megterveztünk. El voltunk keseredve, mert végre nem késtünk semmivel, ki volt találva minden, és ennek ellenére úgy tűnt, hogy mégsem tud elkészülni a videó. Természetesen szóba jött nálunk is a karanténklip, de nem szerettünk volna egy kevésbé profi dologgal kijönni, mint amit mi valójában nyújtani tudunk. Szerencsére május elején kaptunk egy e-mailt, hogy lehetőségünk van leforgatni az eredeti helyszínen a videóklipet, ezért úgy döntöttünk, hogy az előírt egészségügyi szabályokat betartva megcsináljuk.

Fotó: Kovács Gergely

Ha már szóba került a klip főszereplője – ő ugye Nagy Katica, akit az ország a Rossz versek című film női főszereplőjeként ismert meg. Miért éppen őrá esett a választásotok?

Bánszki Boti: Amint megszületett a fejünkben a koncepció, tudtuk, hogy a legnehezebb dolgunk az lesz, hogy megfelelő női karaktert találjunk. Közvetetten ismertük Katicát, nagyon szeretjük és elismerjük a munkásságát. Ő volt az, akit kerestünk és nagyon reméltük, hogy el fogja vállalni a szerepet, mert nem volt B tervünk. Szerencsére nem kellett sokáig győzködni, örömmel jött, és tökéletesen hozta azt a karaktert, amit megálmodtunk. Emellett emberileg is nagyon jól kijöttünk vele, és jó hangulatban telt az egész forgatás.

Júniusra tervezitek a Mivanveletek című EP megjelenését, és május 16-ra volt beharangozva a lemezbemutató koncertetek, amely a jelenlegi szabályozások mellett sajnos elmaradt. De ennek ellenére azért mégis valahogy illik megünnepelni egy albumot. Hogyan debütál majd a lemez?

Bánszki Boti: Igen, az eredeti terv az volt, hogy két héttel a buli előtt már megjelenik az EP, ami eléggé megcsúszott a jelenlegi helyzet miatt, de sajnos nem tudunk ezzel mit csinálni. Az A38 Hajón lesz egy rövid online lemezbemutatónk, ami látható lesz a Petőfi TV-n is, illetve a TRIP-es esemény is meg lesz tartva ősszel, ahol remélhetőleg már élőben együtt ünnepelhetünk a közönségünkkel.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art