Member of Group ›
The Coffee Collective
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

The Coffee Collective

Másfél hónapja dolgozunk együtt a méltán híres The Coffee Collective dán pörkölővel.

A baráti viszonynak köszönhetően hamarosan nálunk is lehetőség lesz egy nagyon különleges, limitált kávé megkóstolására. A filter pörkölésű, Bolíviából érkező ‘geisha’ ugyanis jövő héttől elérhető lesz a Hygge Központ újhullámos kávézójában is! Nem is írhatja le más jobban a különlegességét ennek a kávénak, mint Peter N. Dupont kétrészes élménybeszámolója, amit a kint töltött utazása után írt. (Az eredeti cikket a The Coffee Collective blogján találjátok meg.)

Bolívia 2016 – első rész

„A 2016-os bolíviai utazásom életem egyik leglenyűgözőbb kávés élménye volt. A magas kávé minőség, az organikus termelési elvek és a mély, autentikus bolíviai kultúra kombinációjának tudom be ezt az élményt. Már alig várjuk, hogy ezt az érzést elhozzuk nektek Koppenhágába is!

2014-ben egy kiváló, száraz eljárással készült organikus kávét fedeztünk fel Etiópiában, Akmel Nuri farmján. Nagyon örültünk annak az italnak, azóta is kerestünk egy hasonlóan organikus, mosott eljárással készült kávét. Nem lecserélni akartuk a jelenlegi száraz etiópot, hanem mellé szerettük volna elhelyezni a kínálatunkba. Izgatottan jelenthetem ki, hogy végre egy csodálatos, mosott, organikus kávét találtunk Bolíviában! Ez volt az oka, hogy Bolíviába utaztam 2016-ban.

Korábban 2016-ban, kiváló organikus kávémintákat kaptunk Bolíviából, ami felkeltette az érdeklődésünket. Izgatott voltam, hogy megismerjem a farmot, ahonnan a kávét kóstoltam és megtanuljam, hogyan lehetséges az organikus kávétermelés ilyen kimagasló szinten. Az éjszaka közepén, landolás után találkoztam a Finca Buena Vista vezetőjével, La Paz-ban, Bolívia fővárosában. Megkínált egy pohár teával és meditációs zenét kapcsolt be az autóban, hogy megnyugtassa a testem és alkalmazkodjak a ritka levegőhöz. Úgy éreztem borsódzik a testem a tengerszint feletti nagy magasságnak köszönhetően.

Szürreális élményként ért mindez, de persze nem volt ez meglepő, hiszen a főváros a hegységben 3640 méter magasan helyezkedik el, a reptér pedig 4000 méter felett található. A fejfájásom a három és fél órás kocsiút közben kezdett elmúlni, amíg elértük az alacsonyabban fekvő Caranavi régiót, ahol a kávéfarmok fekszenek. A főút La Paztól Caranavi-ig a hegy oldalába van vájva. Javarészt aszfalt borítja az utat. Finca Buena Vistát elérve, ami egy nedves és száraz malom Caranaviban, alig vártam, hogy munkába kezdhessek és lekóstoljak néhány kávét a régióból.

Lenyűgözött a minták minősége! Az összes cseresznye közül, melyeket a környező farmokról hoztak, az organikus kávék kimagaslóan teljesítettek a vak kóstolás során. Általánosságban, édesebb és tisztább ízzel, izgalmasabb savas jelleggel rendelkeztek. A Finca Buena Vistának is van termőföldje, de egyidőben vásárolnak is kávécseresznyét a környező farmoktól, hiszen a legtöbb farm nem rendelkezik hántoló berendezéssel. A vállalat területeit Don Carlos vezeti, aki évek óta a cégnél dolgozik, ezért el is neveztek róla néhány földet.

A Finca Buena Vista kávécseresznyéket vásárol a környező farmokról, majd feldolgozza azokat a nedves és száraz malmukban. Ezek a malmok nagy hatással vannak a kávé minőségére és fontos mérföldkövei az egész kávéfeldolgozási folyamatnak. Bolívia csodálatos, az organikus kávéjuk pedig hihetetlenül különleges! Ahogy jobban megismertem Bolíviát és a kávétermelésüket, egyúttal betekintést nyertem a történet borúsabb oldalába is: a bolíviai kávétermelés ugyanis rohamosan csökkent az elmúlt tíz évben. 2016-ban húsz százalékkal kevesebb kávét termeltek 2015-höz képest.

2000 környékén, az amerikai kormány támogatni akarta a bolíviai gazdaságot és felkínálta az alternatívát a farmereknek, hogy kakaót termesszenek. Ezzel egyidőben a farmerek kávécserjéket is ültettek. A palánták elültetése után, maguktól kezdtek el gyarapodni a cserjék, 5-6 évvel később fellendítve ezzel a kávé exportot. A terv működött és sok bolíviai ember profitált ebből a segélyből. Mivel a kávécserjék szabadon növekedhettek az első években, néhány nagyon jó minőségű organikus kávé lett honos Bolíviában. Ha szemrevételezzük a mai bolíviai kávétermelést, rengeteg farm még mindig organikus.

Úgy gondoljuk ez a termelési mód kiváló, de ha ez „passzív” organikus termelés, a terméshozam sokkal kisebb, mint lehetne, az aktív termeléssel szemben (például a cserjék metszése és organikus megtermékenyítése). Mint minden takarmánynövénynél, hosszú távú termesztésnél szükséges a technika és a tudás, máskülönben a terméshozam csökkenni fog és a palánták is hajlamosak megbetegedni, ha elhanyagolják őket.

Amíg sok kávéfarm környezetileg fenttartható volt, mert nem használtak rovarírtó szereket, addig gazdaságilag veszteséges lett a terméshozam csökkenése miatt. Sajnos ennek a tendenciának a következménye, hogy a farmerek, akik rendelkeztek ezen kávécserjék felett, vagy elköltöztek a területről a jobb megélhetőség érdekében, vagy újra kakaót kezdtek ültetni, amit egyszerűbb kezelni és többet fizetnek érte, vagy csak egyszerűen átváltottak nem organikus termesztésre.

De ha semmi sem változik, a kávétermelés meg fog állni egy ponton, jövedelemforrás nélkül hagyva a termelőket. Ez egyértelműen egy olyan tendencia, amit hiba lenne hagyni, ha meg lehet akadályozni.

Ez az a pont, ahol Finca Buena Vista vállalat közbelép. A cég segít ezeknek a farmoknak gondozni a cserjéiket. Hagyományos termelési elvek szerint megtanítják hogyan védekezzenek a betegségek,  a kártevők ellen, hogyan javítsanak a terméshozamon és a minőségen. A Finca Buena Vista munkája tehát jelentős és segít a farmereknek visszaterelni a családi vállalkozásukat a helyes útra.

A The Coffee Collectivenél az az álláspontunk, hogy lényegesen többet kellene fizetni a farmereknek a minimumnál a jó minőségű kávéért. A Direct Trade elvünk szerint legalább 25 százalékkal a Fairtrade ár felett fizetünk a kávékért és legalább évente egyszer meglátogatjuk a termelőket. Mivel a minőség az egyik prioritásunk, felelősséget vállalunk a környezetszennyezés elleni munkában, hogy megóvjuk a faunát.

Ezért kutatunk mindig magas minőségű, igazoltan organikus kávék után. Most, hogy kimagasló minőségű kávékat találtunk, szeretnénk látni ezeknek a farmoknak a fejlődését és a termelési minőségük következő szintre emelését. Közös munkánkat a Finca Bunena Vista-val 2016-ban kezdtük el és izgatottan várjuk hova vezet ez a partneri kapcsolat. Reméljük hozzájárulhatunk az organikus kávétermesztés fenntarthatóvá tételében.”

Minden jót,

Peter Dupont

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art