Member of Group ›
Mörk
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Mörk

A Mörk már második kislemezével vezeti fel novemberben megjelenő új albumát.

A most jelenő If Our Love a szeretet minden formáját élteti, a hozzá készült videoklip pedig arra hívja fel a figyelmet – két földönkívüli lány földi látogatásának segítségével –, hogy mennyi szépség rejlik abban, hogy mindannyian máshogy vagyunk mások. Az emögött rejlő gondolatiságról beszélgettünk a Mörk két tagjával, Szeifert “Jason” Bálinttal és Szabó Dániel Ferenccel, akik néhány részletet is elmeséltek közelgő új anyagukról.

Már a második dalotok jelent meg a novemberben kiadni tervezett új albumból. Mit árulnátok el az új lemezről, hány dalt vettetek fel és mennyit mutattok meg megjelenés előtt?

Szeifert “Jason” Bálint (basszusgitár): A lemezen összesen tizenegy felvétel lesz, az összes dallal és az átvezető jamekkel, instrumentális részekkel együtt. Havonta egy-egy új dalt fogunk megjelentetni, egészen a november 5-én a Müpában megrendezésre kerülő lemezbemutató koncertünkig. Az If Our Love című dalhoz készült kliphez hasonlóan, több dal esetében is tervezünk valamilyen vizuális anyaggal megjelenni, videoklipek és live sessionök formájában.

Miért döntöttetek úgy, hogy single-önként adjátok ki az albumot?

SzJB: A korábbi két lemezünkön úgy éreztük, hogy vannak olyan szerzemények, amelyek nem kapták meg a nekik járó figyelmet. Viszont mindegyik dalunk egyformán fontos a számunkra, ezért úgy gondoltuk, megérdemlik, hogy a közönség külön-külön is megismerkedjen velük. Így, hogy single-önként hozzuk ki ezt az albumot, talán az egyes dalok jobban eljutnak az emberek szívéhez, zenehallgatóként is több idő és tér van megbarátkozni az új Mörk számokkal.

Mennyire játszotok koncerteken új dalokat? Ha igen, a közönség hogyan reagál rájuk, milyen az eddigi fogadtatásuk?

SzJB: A Bániktó fesztivál volt az első olyan koncertünk, ahol a Like a Bird és az If Our Love című új dalainkat bemutattuk a közönségnek, ezt a kettőt, illetve a Going Too Far címűt azóta is mindegyik koncertünkön játsszuk. Már elsőre éreztük, hogy a szerzemények friss mivolta, a bennük lévő energia, és persze a mibennünk lévő vágyakozás arra, hogy végre megmutathassuk őket, együttes erővel hatottak az emberekre.  Koncertről koncertre egyre inkább azt érezzük, hogy nagy erő van ezekben az új dalokban, és az emberek szinte azonnal reagálnak rájuk. Már nagyon várjuk, hogy a teljes lemezt bemutathassuk a Müpában, és kíváncsiak vagyunk a közönség reakciójára is.

A Mörk If Our Love klipjének forgatása.

Az If Our Love videója egyértelműen az elfogadás tematikáját járja körül. Ez sajnos jelenleg eléggé aktuális topik, amellyel több hazai előadó is foglalkozik. Az előző lemez óta milyen benyomások értek benneteket, és közülük melyek voltak hatással a felvételi munkálatokra?

Szabó Dániel Ferenc (dob): Ez a dal a még jelenlegi téma előtt íródott, aztán ahogy telt az idő, úgy alakította egy zenekaron belül kialakult konfliktus, ami még a második hullám alatt történt velünk. Végül a kibékülés és megértés után Márk a dalszövegben írta ki magából a lényeget, ami a dal refrénje is lett. Aztán ahogy raktuk össze a lemez többi dalát a próbateremben, úgy történtek körülöttünk párhuzamosan azok a dolgok, amitől azt éreztük, hogy ez a dal nem csak a négyünk szeretetéről és elfogadásáról szól, hanem a jelenlegi kirekesztő helyzetre is reflektál.

Egy ilyen témát nem lehet csak úgy elengedni a füled mellett. Egy ilyen politikai lépés mindenkire hat, és sajnos csak gyűlöletet és keserűséget szül. Mert minden olyan szándék, ami arra irányul, hogy közösségeket szétbombázzunk és minél kisebb egységekre bontsunk, az ártalmas, rosszindulatú, és ellensúlyozásra szorul.

Meséljetek kicsit a videó születéséről. Mennyire volt beleszólásotok, és mi alapján választottátok ki, hogy kikkel szeretnétek elkészíteni?

SzDF: Még év elején megjelent egy Pátkai Rozina klip a Mindig mindent című dalra, ami a zenekar összes tagjának nagyon tetszett, szóval utána is néztünk, hogy kik voltak a készítők. Így találtunk rá Ef Zámbó Szonjára, aki az If Our Love-hoz készült klip elkészítésében rendező asszisztensként segített nekünk, mert végül Márkkal együtt rendeztük a klipet. Viszont az októberben megjelenő Baby c. dalunk klipjét önállóan rendezi majd, ami a forgatókönyv szerint nagyon izgalmasnak ígérkezik!

A szereplőket illetően szerettünk volna két olyan lányt találni, akik a való életben is és a forgatás során is felszabadultan érezhetik magukat, és akiket Márkkal együtt tudunk úgy instruálni, mint egy igazi rendező a színészeket. Vagy akár még szabadabban. Ez sikerült is, hiszen Cserkész Daniella és Háló Sári olyan lazán mozogtak a földönkívüli utazók szerepében, hogy szinte alig kellett nekik instrukciókat adnunk. Mindketten zenefanatikusok, de annyira, hogy például Sárinak van is egy saját zenekara, a Mygl. Hallgassatok rájuk!

A kialakult vírushelyzet miatt rendkívül nehéz helyzetbe került a zenész szakma. Az elmúlt másfél évnek számotokra milyen tanulságai voltak?

SzJB: A legfontosabb dolog, hogy felértékelődött számunkra a barátság, és a szeretteinkkel együtt töltött idő. Szörnyű volt megtapasztalni, hogy nem tudunk egy olyan alapvető dolgot megtenni, hogy bármikor csak úgy találkozunk egymással, vagy nem tudjuk megölelni egymást, mert mindenkiben ott van folyamatosan ez a fura félelem. Ez az időszak természetesen nyomot hagyott bennünk és a dalainkban is, megjelennek olyan gondolatok, amik az elmúlt időszak hatására fogalmazódtak meg. Természetesen mindenkinek nehéz volt az utóbbi másfél év, de a zenész szakma különösen megsínylette ezt az időszakot. Hogy egy konkrét példát mondjunk: számunkra teljesen érthetetlen okból mindig a zenés-táncos rendezvények voltak a legelső tömegrendezvények, amit betiltottak, és a legutolsók a sorban, amelyeket újra engedélyeztek.

Értelmes válasz nem is érkezett arra a kérdésre a döntéshozóktól, hogy miért vagyunk így megkülönböztetve a többi tömegrendezvénytől. Szomorú volt olvasni sok kommentet is, hogy az emberek mennyire érzéketlenek tudnak lenni egymással szemben, de mi továbbra is kitartunk amellett, hogy teljes ember csak az lehet, akinek az életében fontos szerepet játszik a kultúra. Kodály Zoltán ezt valahogy így fogalmazta meg:

A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art