Member of Group ›
#ugyanaz
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

#ugyanaz

Kulka János és Kovács Patrícia hangján szólalnak meg a szivárványcsaládokat bemutató plüssfigurák.

A Gyermekjogok nemzetközi napjára időzítve indít kampányt a Szivárványcsaládokért Alapítvány, amelyben arra hívják fel  a figyelmet, hogy miközben a szivárványcsaládok  ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, gondoskodnak róluk és aggódnak értük, mint az összes magyar család, addig az állam nem biztosít azonos jogokat nekik. A kampány az örökbefogadást megnehezítő törvény benyújtásának évfordulójához is igazodik, hiszen egy éppen éve javasolta a kormány, hogy az örökbefogadásoknál a gyermekvédelmi szakemberek döntését felülbírálhassa egy politikus, Novák Katalin családügyi miniszter. Illetve közel egy éve került be az Alaptörvénybe, hogy az apa férfi, az anya nő.

A most indult kampány fő üzenete az, hogy #ugyanaz.

Azért választották ezt, mert a szivárványcsaládok életében ugyanaz a törődés, ugyanaz a szeretet és ugyanaz az aggódás van jelen, mint az összes magyar családéban. Ennek bemutatására három hétköznapi szituációt választottak: aggódás az orvosnál, szurkolás a gyerek sportmérkőzésén vagy éppen a családok esti rutinja.

Ezeken a helyzeteken keresztül mutatják be, hogy ami számít, abban nincs különbség. A család az család. 

A kampányt az alapítvány a gyermekjogok nemzetközi világnapjára időzítette. “Azt akartuk megmutatni, hogy miközben a családjaink a hétköznapokban nem különböznek a többi családtól, a gyerekeinknek mégsincsenek azonos jogaik – mondta Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora. “Például csak az egyik, a hivatalosan bejegyzett szülő után örökölhetnek, a másik szülő után nem jogosultak tartásdíjra, ha pedig orvoshoz kell vinni őket, akkor is csak az egyik szülő kaphat információt arról, hogy mi van a gyerekükkel” – tette hozzá. 

A párbeszéd részeként pedig a Szivárványcsaládok Alapítvány közösségi felületein elismert szakértők és szervezetek mondják el a véleményüket, köztük a Unicef, a Gyermekjogi Civil Koalíció, a Háttér Társaság, Székely Zsuzsanna gyermekvédelmi-örökbefogadási szakember, Bojti Andrea gyerekpszichológus vagy Perintfalvi Rita teológus. A filmekben szereplő plüssfigurákat a Szivárványcsaládokért Alapítvány felkérésére Agócs Írisz, a Maszat mesekönyvek illusztrátora tervezte. A bábuk hangját pedig Kovács Patrícia színésznő, és  Kulka János adják. A film koncepcióján és megvalósításán az ország legnagyobb kreatív műhelye, a Publicis Groupe Hungary, a Szivárványcsaládokért Alapítvány munkáját támogató ügynökség dolgozott. 

A Szivárványcsaládokért Alapítvány tavaly novemberben indította a “család az család” kampányt és mozgalmat, amely mellett több tízezer ember és több száz híresség állt ki. Köztük  az RTL Klub műsorvezetője, Istenes Bence, a TV2 arca Ördög Nóra, vagy a magyar labdarúgó válogatott kapusa, Gulácsi Péter. A kampányhoz idén februárban több mint 150 cég, márka és 10 nagykövetség is csatlakozott. Az alapítvány az idei gyereknapra adta ki a “Micsoda család” című mesekönyvet, amely az első szivárványcsaládok életéről szóló gyerekkönyv  Magyarországon.  

A szivárványcsaládban élő kisgyerekek ma Magyarországon nem élhetnek olyan jogbiztonságban, mint a társaik. A törvények csak a vér szerinti, vagy az örökbefogadó szülőt ismerik el szülőnek – a másik jogilag nem számít annak. A pár másik tagja még akkor sem fogadhatja örökbe a partnere gyermekét, ha bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek és együtt döntöttek a családalapításról. Mivel az egyik szülőnek nincsenek szülői jogai, a gyermek jogai és érdekei sérülnek. Ez számtalan helyzetben hozhatja nehéz helyzetbe a kisgyerekes családokat. 

Az érintett családoknak olyan egyszerű és hétköznapi dolgok jelentenének segítséget, amik más családoknak természetesek. Például ha a közösen nevelt gyereket mindkét szülő beirathatná bölcsődébe, óvodába vagy iskolába, elintézhetné a hivatalos ügyeit, legyen az egy TAJ-kártya kiváltása vagy egy elveszett igazolvány pótlása, átléphetne vele a határon, a gyerekük mindkettőjük után örökölhetne és jogosult volna tartásdíjra – vagy baj esetén mindketten ott lehetnének a kórházi ágya mellett, teljes jogú szülőként.

A jelenlegi, szivárványcsaládokat megkülönböztető helyzetet különösen igazságtalan annak fényében, hogy az azonos nemű párok jellemzően olyan kisgyermekeket fogadtak örökbe, akiket egyetlen házaspár sem akart. Ha pedig életre szóló felelősséget vállalnak egy kisgyerekért, akiért senki más nem akart, szerintük megérdemelnék, hogy ugyanazt a támogatást kapják, mint mást szülők. 

A “család az család” kampányt több mint 150 cég, márka és nagykövetség támogatta. Vannak köztük nemzetközi és hazai nagy cégek, például az Ikea, az RTL Magyarország, a Sziget, a Levi’s, az HBO, a Netpincér vagy a Cinema City.

További információ: www.acsaladazcsalad.hu, info@szivarvanycsaladokert.hu

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art