Member of Group ›
Sziget 2022 / ArtZone
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Sziget 2022 / ArtZone

 

Három évet kellett várnunk, hogy 2019 után újra bevehessük a Hajógyári-szigetet, a többéves kihagyás után pedig talán még édesebb a viszontlátás. A felejthetetlen nagyszínpados koncertek és zenei programok mellett a Szigeten a kultúra és művészet kedvelőinek sem kellett unatkozniuk. Megmutatjuk, mik voltak az idei ArtZone legizgalmasabb programjai. Tartsatok velünk!

Szépművészeti Múzeum x tekerd!

Már messziről kiszúrtuk a hatalmas LEGO képeket. A fesztivál harmadik napján már négy, majdnem teljesen kész műalkotás fogadott minket a Szépművészeti Múzeum sátrában, ahol a tekerd! egyesülettel találkozhattunk. A kezdetekről és eredményekről – na meg persze – arról, hogy mi is zajlik itt, a csapat mentora, Hudák Zsolt mesélt nekünk:

„2014 óta működik a csoportunk, a tekerd!, ahol LEGO-ból készítünk mozaikokat. Először csak a saját iskolánkban, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumban működtünk. Megcsináltuk, amit a srácok kigondoltak, azóta egy kicsit kinőttük magunkat.”  – mesélte a csoport vezetője lelkesen.

Számos együttműködésben vettek részt az utóbbi időben, nemzetközi graffiti művészektől kezdve, de dolgoztak együtt a Magyar Nemzeti Galériával, és a Szépművészeti Múzeummal is. Itt a Szigeten is utóbbi égisze alatt szerepeltek, ugyanis a múzeum gyűjteményének darabjai elevenedtek meg a segítségükkel, méghozzá LEGO-ból! A tekerd!-nek több programja is van, többek között általános és középiskolások számára. Ezek a környezetvédelem és fenntarthatóság témájától egészen az emberi jogokig terjednek. Utóbbi fontosságára hívja fel figyelmünket Zsolt, aki elmesélte, a csoportukban sok hátrányos helyzetű diák van és volt is.

„LEGO-ból készítünk mozaikokat különböző rendezvényeken, egyrészt magunknak, másrészt pedig azért, hogy mindenki élvezze azt – pont ez a lényeg –, hogy közösen alkossunk valamit és ezáltal, hogy együtt dolgozunk, együtt is vagyunk.”

KÉK – Kortárs Építészeti Központ

A KÉK – Kortárs Építészeti Központot is megtaláltuk ugyanitt, akik szintén sokadik éve – idén negyedszerre – kínáltak izgalmas programokat a fesztiválra látogatóknak és a „szigetlakóknak”. Visszatérő kedvenc náluk a kötelekből álló hatalmas „FlowerBed“, ahol nem kellett mást csinálnunk, mint egyszerűen csak élvezni a fesztivált és pihenni kicsit. A másik nagy közönségkedvenc a közösségi kert, ahol még pénteken is akadt néhány örökbe fogadható növény. De voltak olyan hetijegyes fesztiválozók, akik locsolni is visszajártak őket. Idén az új programok között szerepelt a kertben található műanyag kupakból készült közösségi festmény, amely esetében az alkotás élménye mellett, a közös műalkotás létrehozása is jó célt szolgált, hiszen ezzel megtisztult az itt található területet.

Újdonság volt még a későmodern építészeti örökséget feldolgozó poszterkészítő workshop, ahol mint megtudtuk: ezek mind olyan épületek, amiket már vagy lebontottak az elmúlt időszakban – mint például a Teherelosztót –, vagy éppen a bontás fenyegeti őket. A későmodern építészeti örökség témájában intenzív építészeti párbeszéd zajlik jelenleg. A workshop pedig egyszerre hívta fel erre a figyelmünket  és edukált is minket. Végül építkezésekről megmaradt műanyaghulladék darabok vártak ránk, hogy felhasználásukkal kiélhessük kreativitásunkat. A vállakozó szelleműek akár bútort is barkácsolhattak a műanyaglapokból, de akár kedvünkre festhettünk is rájuk.

Medence re+concept

A Medence csoporttal 2006 óta találkozhatunk a fesztiválon. Bevallom, nem tudok nem elfogult lenni, hiszen 2019 óta vártam – ekkor voltam előszőr a workshopon és készítettem el álmaim hátizsákját, ami azóta is hű társam –, hogy  új „medencés“ táskát vihessek haza a Szigetről.

A Medence re+conceptet egész évben megtaláljuk a Ménesi út 1. szám alatti bázisukon, ahol havi rendszerességgel tartják állandó táskakészítő programjaikat. Az újrahasznosított reklámmolinókból különböző méretű és fazonú szatyrokat és hátitáskákat készíthetünk. A Sziget legnagyobb slágere pedig az ún. „fesztivál hátizsák“.

A workshopon mi választhattuk ki a kidobástól megmenekülő molinók közül a táska „alapanyagát“, amiből aztán szintén magunk szabtuk ki a táskaformát. Ami aztán már szakavatott kezek között öltötte fel végső formáját. Az elkészült táskák nemcsak szuper praktikusak és nagyon jól néznek ki, de – a Medence re+conceptnek hála – egy kis darabot, egy emléket is hazavihetünk velük a Szigetről.
Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art