Member of Group ›
Újabb hármas kiállítás az acb Galériában
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Újabb hármas kiállítás az acb Galériában

 

Batykó Róbert festményei a fogyasztói kultúra hipnotikus vizuális erejére is reflektálnak és az absztrakció illetve a figuratív tendenciák közötti folyamatos átjárások jellemzik.

Erményi Mátyás Könyvek, amiket el kellett volna olvasnom című képei korábbi sorozataihoz hasonlóan most is egyetlen tárgytípusra esik: könyvekre, azokra a meghaladott könyvtárgyakra, amiket már rég nem olvasunk, de mégis minden háztartásban jelen vannak. Az acb Plus-ban pedig a páros kiállítás tényleg különleges: Keresztes Zsófia és Antalka Zsófia párosa eltérő médiumaikat egyesítették.

1. Batykó Róbert:

Képcsapda

(acb Galéria)

Batykó Róbert festészeti programját az elmúlt húsz év során az absztrakció és a figuratív tendenciák közötti folyamatos átjárások jellemezték. A legújabb festményciklus alkotásai – Batykó művészetének egyik meghatározó elemeként – a fogyasztói kultúra hipnotikus vizuális erejére is reflektálnak. Mindemellett a képzőművészet önreflexív, önreferenciális témái (például tubusból kinyomódó festékmassza), a kiégés társadalmi és egzisztenciális motívumai (leégett gyufaszál, tűz, láva), a lelassulás metaforái és a tudattalan szürrealista szimbólumai (különleges mélytengeri lények), vagy épp az ipari termelés mechanikus természetére vonatkozó utalások (különböző eszközök és gépek alkatrészei) egyaránt megjelennek a festményeken. Batykó Róbert januárban legújabb festményeivel az Art Rotterdam művészeti vásáron vett részt, előtte pedig (2023 őszén) a hollandiai Haarlemben egy több hónapos rezidenciaprogramon szerepelt.


2. Erményi Mátyás:

Könyvek, amiket el kellett volna olvasnom

(acb Attachment)

Erményi Mátyás  közép-kelet-európai rajzfilmek esztétikáját megidéző, fákat és természeti jelenségeket antropomorfizáló sorozatával debütált 2022-ben az acb Galéria csoportos kiállításán (Új hullám). Édes-bús, ambivalens érzéseket közvetítő figurális festészete üdítő őszinteséggel és humorral dolgoz fel olyan témákat, amelyek nosztalgiát ébresztenek, gyerekkori emlékeket aktivizálnak a nézőben.

Erményi fókusza korábbi sorozataihoz hasonlóan most is egyetlen tárgytípusra esik: könyvekre − olyan tárgyakra, amik minden háztartásban jelen vannak. A felnagyított és megfestett könyvborítókon elmosódik minden szöveges részlet, az alkotó a képi jelekre irányítja a figyelmet. A könyv-festmények többek egyszerű tanulmányoknál; az elmosott, homályos képcímek, az elrejtett személyes utalások, a művész által a kompozíciókban megváltoztatott fókuszpontok és a méretbeli léptékváltás mind átformálja a másolás tárgyát − akár egy könyvet a szamárfülek és a kézzel írott lábjegyzetek. Az acb Galéria jelenleg Erményi Mátyás szóló standjával vesz részt a bécsi SPARK művészeti vásáron. A művész nemzetközi vásári debütálása alkalmából a galéria egy átfogó válogatással készült Erményi az elmúlt két évben született festményeiből és rajzaiból.

3. Keresztes Zsófia / Antalka Zsófia:

Minótaurosz

(acb Plus)

Keresztes Zsófia és Antalka Zsófia különleges páros kiállításukat az acb Plus terébe komponálták. A Minótaurosz Keresztes Zsófiának már a második, Antalka Zsófiának pedig a debütáló kiállítása az acb Galériában. Bár eltérő médiumban alkotnak, felületeik rendkívül aprólékos kidolgozottsága okán műveik egy platformon osztoznak.Az idei Velencei Biennálén Magyarországot képviselő Keresztes esetében az előbbi vonást leginkább a plasztikáit borító színes, egyedi mozaikjai fémjelzik, addig Antalka apró gyöngyökből monumentális függönyöket fűz össze. Műveik egyaránt szólnak a test anatómiájáról, sérülékenységéről és múlékonyságáról, együttműködésükből pedig most közös műalkotások is születtek. Gondolatmenetük kiindulópontja a görög mitológia knósszoszi labirintusa és az abba zárt Minótaurosz alakja. Keresztes és Antalka a kultúrtörténet során a férfiközpontú mitologikus keretet saját női szempontjaik számára sajátították ki, így a labirintus egyúttal a női szerepek szimbolikus helyévé is átalakul. Antalka Zsófia gyöngyfüggönyét fogak díszítik és egy tátott szájat formáz, mindez összekomponálva Keresztes Zsófi mozaikos szobraival.

A kiállítások megtekinthetők: 2024. április 19-ig.

Helyszín: acb Galéria, 1068 Budapest, Király utca 76.

acb Galéria Hivatalos | Facebook | Instagram

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art