Member of Group ›
Jó reggelt, semmiség!
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Jó reggelt, semmiség!

Szimbolikusnak is tekinthető, hogy hét év hallgatás után tavaly óta ismét aktív a zenei életben Hajós Kristóf

A 2000-es évek egyik legexportképesebb magyar zenekara, a The Unbending Trees énekesének debütáló szólólemeze, a Good Morning, Nothingness tíz elegáns indie-pop dala már elérhető minden streamingszolgáltató kínálatában.

„Régóta érlelődött bennem, hogy jó lenne újra dalokat írni, felvenni, zenélni és színpadon állni, de nem volt hozzá elég bátorságom. Németh Robi (az egykori Heaven Street Seven basszusgitárosa) addig biztatott, míg közösen bele nem vágtunk: én írtam a dalszövegeket, ő pedig a legtöbb dal zenéjét szerezte. A Good Morning, Nothingness az alvás, az álmatlanság és a magunk mögött hagyott múlt tematikáját járja körül, ilyen szempontból egy konceptlemez, ami az elmúlt hét-nyolc év előadói téli álmát is szimbolizálja. Egyúttal összefoglalása mindannak, ami a The Unbending Trees óta történt velem: a négy évvel ezelőtti Hollandiába költözésemnek, a koronavírus miatti lockdownoknak, vagy épp a párkapcsolataimnak. Úgyhogy vannak rajta vidám dalok, vannak szomorúak és dühösek is”

– mesélte el Hajós Kristóf a zenei életbe való visszatérése körülményeit.

Kristóf debütáló szólólemezének zenei világa maga mögött hagyja korábbi zenekara, a The Unbending Trees zongorás hangzását: ugyan megtartotta annak alapvető értékeit, az elegáns, sokszor csendes, akusztikus kamara-balladai zenei világot, a Good Morning, Nothingness azonban ízig-vérig poplemez.

A tízdalos lemez dalszövegeit Kristóf írta, a legtöbb, szám szerint nyolc dal esetében szerzőtársa a zenét jegyző Németh Róbert volt; egy-egy dal zenéjét az albumon szólógitáron közreműködő Martinkó Tamás, illetve Kristóf egykori unbending-es zenésztársa, Honyecz Ferenc írta. Az album végre lehetőséget kínált arra is, hogy Hajós Kristóf közös dalt adjon ki régi barátjával, Bocskor Bíborkával, a Magashegyi Underground énekesnőjével, akivel tizenöt éve terveztek már duettet, de csak most jutottak el a megvalósításig. Az anyag címadó dalában a holland experimentális zenei művész, Stefan Breuer (The World of Dust) működik közre, a záródal Congratulations-ben pedig a brazil singer-songwriterBemti duettezik Kristóffal. A Good Morning, Nothingness producere Németh Róbert volt, a dalokat Lázár Domokos és Tövisházi Ambrus keverte. A lemezmegjelenést egyelőre néhány hollandiai koncert követi.

„Nagyon jó érzés szólóelőadóként létezni, de bevallom, azért még szoknom kell: egészen más egy zenei projekt nyújtotta biztonságban játszani, mint kizárólag a saját nevemen jelen lenni előadóként”

– fogalmaz Kristóf.

Hajós Kristóf énekes-dalszövegíró zenei karrierjének korábbi legfontosabb állomása a 2006 és 2013 között aktív, Havasi Balázs zongoristával közösen alapított The Unbending Trees, amelyet 2007-ben fedezett fel és szerződtetett kiadójához Ben Watt, az Everything but the Girl egyik fele. You are a Lover című daluk több millió streamelést ért el Angliában, Japánban, Kínában és Magyarországon. Utolsó nyilvános fellépésük teltház előtt zajlott a New York-i Carnegie Hallban. Kristóf 2010 óta Tövisházi Ambrussal is dolgozik, 2012 óta pedig Péterfy Bori lemezeire is ír dalszövegeket. Good Morning, Nothingness című első szólólemeze a független budapesti Klinik kiadónál jelenik meg. Az elmúlt közel két évben kislemezként négy szám már napvilágot látott az albumról; a Love is Cancelled című dalt az angol BBC is játszotta, emellett Kristóf egy Olivia Newton-John diszkósláger (Xanadu) és egy James Bond-film főcímzene feldolgozást is (Nobody Does it Better), amely szintén nálunk debütált – megjelentetett az elmúlt időszakban.

Megkértük Kristófot, hogy mondjon pár szót a lemez dalairól:

Good Morning, Nothingness
Nem minden másnap rossz. Vannak reggelek, amikor jó felébredni arra, hogy valami már mögöttünk van. Egy új időszakot jelképez ez a dal, egyben az első szólólemez indulását, és a dal himnikusabbá tételéhez egy utrechti zenész barátom, Stefan Breuer, a.k.a. The World of Dust is hozzájárul.

Dancing to Sirens
Magunk mögött hagytuk például a lockdownokat, a kijárási tilalmat, amelyekbe az elmúlt pár évben belefásultunk. Néha-néha megdöbbentő, hogy mennyire hozzá tudunk szokni az egyébként nem feltétlen normális dolgokhoz. Amszterdamban minden hónap első hétfőjén pontban délben felharsannak a légvédelmi szirénák, erre az embereknek már szeme sem rebben.

If You Say So
Miközben magunk mögött hagyjuk a múltat, egy kicsit másokra is kell támaszkodnunk, és hagynunk kell, hogy átvegyék az irányítást, hiszen az ébredés, és a rémálmok feldolgozása nem könnyű dolog.

Love is Cancelled
Magunk mögött hagyunk kapcsolatokat, és bár minden szakítás más, ez a dal egy egyfajta szakítás best-of, vagy megamix, egy kollektív főhajtás az exeim felé.

Teacup
Ez a dal zárja a lemez első felét, ami arról is mesél, hogy szakítani teljesen normális dolog, nem szégyen, az élet természetes része.

Your Name in the Night
Bocskor Bíborkával ketten indítjuk a lemez második felét, ami önmagunk újraépítéséről, a gyógyulásról szól. A dal az összetartozást énekli meg, én annak a sötétből kivezető erejét.

Bitterfly
Újraépítés és gyógyulás nem történhetne kávé nélkül. A Bitterfly, ami az első kislemeze volt a lemeznek, visszakacsint a Good Morning, Nothingnessre, és tovább fejtegeti az ébredést, de már nem vissza, hanem előretekintve a napra.

Winchester Geese
A középkori londoni történetet elmesélő dal a elhelyezi a régi idők szellemeit és démonjait a mában. Nem felejtünk.

New Skin
Nem felejtünk, de gyógyulunk. A New Skin a traumák fogságából való Houdini-szerű önkiszabadítást ünnepli. Dupla gyógyulásról való éneklésről van szó, mivel COVID vírusfertőzéssel énekeltem fel a dalt.

Congratulations
A lemezt az önelfogadás zárja, melyet a brazil Bemtivel éneklek. Többet kellene a tükörbe néznünk, és saját magunkat vállon veregetni.

A Good Morning, Nothingness-t keressétek a nagyobb streamingszolgáltatóknál.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art