Member of Group ›
Petzval József objektívjéről szubjektíven
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Petzval József objektívjéről szubjektíven

 
Petzval optika

Petzval optika

Brékingnyúz, instantget, sztendápovésön! A Lomography feltámasztja a legendás, 1840-ben Petzval József (Miksa) által „kimatekozott”,  korát megelőző objektívet! (A lomográfiáról több információ itt található.) Petzval a korabeli Chevalier optikák, nem ritkán 15-20 perces expozíciós idejét akarta lecsökkenteni másodpercekre, sőt akár még rövidebb időre is. Műszaki emberként a korábbi csukott szemű (Eva, most ne pislogj kérlek uszkve húsz percen át!), statikus „zombik” merev portréi helyett végre életszerű(bb) arcképeket szeretett volna viszontlátni az elkészült fotókon.

Petzval József (önarckép)

Petzval József (önarckép)

Petzval járatos volt a lencsék és a fénytan birodalmában, ezért jól tudta, hogy egy nagyobb fényerejű optikához nagyobbítani kell a nyílást és kisebbíteni a gyújtótávolságot, csak így koncentrálódhat a fény kisebb területre. A sok kísérletet végül siker koronázta, megszületett az a legendásan nagy fényerejű, 149mm-es gyújtótávolságú optika, amely szó szerint megdöbbentette korának (nem túl népes) fényképész társadalmát! Az igazi trouvaille az volt ebben a kettős  objektívben, hogy radikálisan lecsökkentette az expozíciós időt, így életszerűbb portrék születhettek, mindenki örömére. Ezzel az akkor unikális tulajdonságával persze egy csapásra közkedvelt műtermi portré objektív lett, illetve később a „civil” portré-fotózást is elérhetőbbé tette.

Petzval optika

Petzval optika

Akkortájt a legtöbb objektív f/15 értékkel bírt, így a 1:3,7 maximális nyílású akromatikus lencsékkel bíró Petzval optika unikális f/3,5 rekeszértéke valóban óriási előbbre lépés volt. Ennek a különleges objektívnak a képe középen (portrénál arc) különösen éles volt, majd gyorsan életlenedett el a kép széle felé (ma már „divatos” módon), ráadásul a képek bokeh-ja egy jellegzetesen sajátságos, „örvénylés szerű” alakzatot mutatott. A megújult objektívet egyébként nem csak „átszabták” a kisfilmes rendszerekre (SLR/DSLR), hanem már képes a f/2,2 rekeszértékre is! A projekt ugyan a Kickstarteren (ha érdekel a crowfunding modell, klikk ide) még 22 napig fut, de a megcélzott 100.000 dollárt már régen túllépte az érdeklődés. (A projekt indulásának másnapján már 65.000 USD jött össze!) E cikk írásakor, átlépve a bűvös 1 milliót, 1.001.060 zöldhasúnál (!) tart a kampány és 2433 fotórajongó szánt már pénzt az ügyre.

Petzval optika

Petzval optika

Az 500 dollárt fizető, korán csatlakozó „vásárlók/támogatók” (így jómagam is) az első 200 példány egyikét kapják meg 2014 februárjában. A különleges optika ezen darabjai az objektívházba gravírozott példányszámmal érkeznek korai megrendelőikhez. A klasszikus objektívek a legújabb tükörreflexes Nikon F és a Canon EF bajonettre is felcsatlakoztathatók majd, így bő félév múlva a 173 éves lencserendszer, régi fényében tündökölve, gond nélkül terelheti be a vidám fotonokat a modern digitális gépek tükreire is, hogy aztán e részecskék hosszú utat megtéve, „örök” csapdába essenek egy memóriakártyán, merevlemezen, vagy flash drive-on. A modern adattárolást azonban egy archaikus folyamat kell, hogy megelőzze. Az új objektíven ugyanis „rekeszelni” majd egy speciális készlettel lehet, kis kacsónkkal ügyesen cserélgetve a blendéket 2.2-től 16-ig. Kisebb félelmem (előítéletem) azért van, mivel annak idején Bécsben készültek ezek az objektívek, az új optikák azonban a Zenit (12XP-vel sokat fotóztam annak idején) orosz gyárából érkeznek meg (remélhetőleg) boldog tulajdonosaikhoz.

Petzval optika

Petzval optika

Az eredeti LOMO üzem (Leningradszkoje Optiko Mehaniszcsiskoje Objegyinyényie) egyébként Szentpétervárott működött bezárásáig. 1991-ben azonban két osztrák egyetemista egy prágai bolhapiacon beleszeretett egy LOMO LC-A gépbe és meggyőzte a régi üzem vezetőjét, hogy indítsa újra a termelést. 1992-ben alakult meg az osztrák Lomographische AG, amely azóta is sikeresen árulja, a főleg volt szovjet tagállamokban gyártott fényképezőgépeket. Természetesen a jövő év elején beszámolok az optikáról és számos tesztfotóval igazolom majd, hogy Csipkerózsika a régi fényében tündököl-e, vagy a hosszú tetszhalott állapot rosszat tett neki és egy cudar orosz ogre képében született újjá. Ahogy a következő videóban (srácok kimentek az optikával Bécsben a Praterbe) láthatjátok, inkább az első verzió a valószínűbb. (Külön javaslom megfigyelni a képeken azt a bizonyos „örvényszerű” bokeh varázst.)

regular lens

regular lens

A Petzval lencse elve

A Petzval lencse elve

Az optika főbb paraméterei:

    • fókuszávolság: 85 mm
    • legnagyobb blende: 2.2
    • csatlakoztathatóság: Canon EF és Nikon F
    • minimális élességállítási táv: 1 méter
    • az optika konstrukciója: 4 lencse 3 csoportban
    • méretek: 120 mm x 85 mm x 80 mm
  • súly: 500 gr

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art