Member of Group ›
A Karib-tengeri kalózok vadnyugaton
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A Karib-tengeri kalózok vadnyugaton

 
Kalóz, vagy indián, mindig Depp.

Kalóz, vagy indián, mindig Depp.

A Magányos lovas szörnyű kritikáinak olvasása egyre inkább ellen párti álláspontot generál bennem. Azért olvastam bele a kritikákba, mert a filmmel kapcsolatos fenntartásaimat vártam az okos-tollúak érvelésétől megcáfolva látni, de most valahogy a kritikusok összebeszéltek, s szemben várakozásaimmal, még a műfaji adottságok figyelembevételével is gyalázatosan rossz kritikákat írtak a régóta beharangozott filmről.

Fiammal néztem meg Gore Verbinski A Karib-tenger kalózai trilógia rendezőjének legújabb alkotását és bevallom férfiasan, nem csak az ő kedvéért. Gyerekkorom lelkesedését a kalandfilmek iránt meglett koromra is átmentettem, ma is lelkesednék, ha tudnék, de nem tudok, mert nincsenek kalandfilmek. Ezért is örültem kerek tíz évvel ezelőtt, amikor bemutatták a trilógia első részét, az Indiana Jones óta első igazán szórakoztató ilyen jellegű alkotást.

Nincsenek mondom kalandfilmek, mert amiket annak hívnak, azok nem azok. Persze van minden a piacon, akció, horror, sci-fi, krimi, fantasy filmek, történelmi alkotások, de valahogy gyerekkorom klasszikus kalandfilmjei eltűntek. A magányos lovas azonban többé-kevésbé megfelel a kritériumoknak. Fantasztikus látványba ültetett mesés kaland gyereknek, felnőttnek egyaránt. Szívesebben is venném, ha gyermekeim ilyeneket néznének, mert a szép mesék világához ezek a filmek sokkal közelebb állnak.

A Magányos lovas kétségtelenül a karibi klisékre épül.

A Magányos lovas kétségtelenül a karibi klisékre épül.

A Magányos lovas kétségtelenül a karibi klisékre épül, s ebben nagy segítség Johnny Depp a félhülye indián szerepében, aki a legújabb Verbinski filmben komancs gúnyába bújva jeleskedik az általa teremtett excentrikus figura megformálásával. Kalóz, vagy indián, mindig Depp. A komikus Tonto komoly-komolytalan figurája éppúgy fűszerezi a vadnyugati filmet, mint Jack Sparrow kapitány a karibi kalandokat. Az trilógia elkoptatott helyszínéről ugrunk pár ezer kilométert meg hellyel-közel két évszázadot, s máris a vadnyugat fénykorában találjuk magunkat a nagy vasútépítés korszakában.

Mese, vagy tanmese-e jelen alkotás, azon lehet vitatkozni. Ha más filmekkel hasonlítom össze, én azért a tanmesék kategóriájába sorolnám. Természetesen, mint minden tanmese, a jó és rossz antagonizmusára épül, s az erőszakkal is mértékkel bánik. Ha már brutális, akkor azok a rosszak, de még itt sem öncélú, megmutogatós. A jók meg szinte bárgyún jók, a leszámolásról is lemondanak – a rosszakat a sors keze sújtja.

Mesés tájak, vadnyugati romantika, látvány dögivel.

Mesés tájak, vadnyugati romantika, látvány dögivel.

Talán a film is tanmese jellegét igyekszik megcélozni már-már a szürrealizmust súroló nyitó és zárójelenetében. Egy kisfiú múzeumi látogatása során megelevenedik a kiállított „büszke vad“, az öreg indián figura – persze nem tudjuk, hogy a gyermeki fantázia „túlműködéséről“ van-e szó – s ő meséli el a fiúnak az egész történetet.

A zárójelenetben is ide tér a történet vissza, s elegánsan nyitva hagy néhány kérdést, ahogy az a realitások világában is sokszor nyitva marad.

A kezdő és a záró jelenet közben persze van minden. Mesés tájak, vadnyugati romantika, látvány dögivel. Hogy mennyire jó a film, arról lehet vitatkozni, de én a sok klisé mellett is lépten-nyomon eredeti ötletekkel találkoztam, sokat nevettem, s számomra a két és fél órásra sikerült film – a kritikusok állításával szemben – egyáltalán nem volt unalmas.

Persze én, aki Karl May könyveken nőttem fel, hogyne lelkesednék, így elfogultságom okán véleményem nem igazán releváns. Főleg miután a sok rossz kritika hallatán az advocatus diaboli, az ördög ügyvédje beszél belőlem. Hogy mégis mennyire felel meg ez a naiv gyermeki lélekre szabott film az elvárásoknak, arról a fiatalokat kell megkérdezni, mikor a moziban a vetítés után felállnak. De lehetőleg ne a lányokat, mert nincs benne sok esküvő, s egyáltalán semmi, ami a csajokat is érdekelné.

csak elvétve készül manapság kalandfilm

csak elvétve készül manapság kalandfilm

S miközben ezt írom, már tudom is a választ, miért csak elvétve készül manapság kalandfilm. A plázák világában manapság a sokkal megbízhatóbb női közönségre szabják a Szex és New York jellegű – nem kevésbé naiv – filmeket, a fiúk pedig a bárgyúsággal fűszerezett ártatlan kalandfilmekkel szemben a sokkal agresszívabb akciómozinak adnak elsőbbséget. Talán evvel magyarázható, hogy a film nem a nagy beharangozásnak és sztárkínálatnak megfelelően teljesít a mozikban. A bukásszagú dög fölött pedig ott köröznek a saskeselyű kritikusok.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art