Member of Group ›
A lehetőségekről
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A lehetőségekről

 

Döntések

Egy korábbi bejegyzésemben azt írtam, nem a tehetség számít, hanem az elkötelezettség, mert a tehetség, akár a szépség Isten ajándéka, az elkötelezettség pedig egyedül rajtunk múlik. Persze, a tehetség sem rossz, de önmagában nem sokat ér, túl sok ember hal meg tehetségesen, anélkül, hogy  tehetsége kivirágzott volna, mert hiányzott mellőle az elkötelezettség.

Írásomat valaki egy kérdéssel kommentálta: „És ha megvan az elkötelezettség, de nem adódik lehetőség, hogy valamit elkezdjen az ember?“ Nos az adódó és a nem adódó lehetőségekről szeretnék most írni.

Lehet(etlen)

Egy mondás úgy tartja a lehetőség olyan mint egy nő, aki hátulról sokkal attraktívabb, mint elölről. Ez a tréfába rejtett nagy igazság már valahol rá is mutat a lényegre. Utólag könnyebb látni a lehetőséget, mint mikor elmegyünk mellette, vagy az megy el mellettünk. Mi tagadás a lehetőség nem állja el utunkat, nem gáncsol el bennünket, hogy vegyük már észre. Még valahogy rejtőzködik is.

Igazán kontúrosan csak speciális szemüveggel látható. Ezt a szemüveget úgy hívják, hogy bátorság. A lehetőségeket megragadni, a lehetőségekkel élni a bátrak kiváltsága. S ne higgyük el, hogy a Jóisten igazságtalanul osztja szét a lehetőségeket. Mindenkinek útjába téved nem egy az élete során. Más kérdés, hogy észre veszi-e, vagy észre akarja-e venni. A leggyakoribb ok a nem észre vevésre a kényelem.

Lépj ki a komfortzónádból!

Azok a pionírok, akik a track-kel mentek nyugatra Amerika meghódítása során rengeteg veszélynek voltak kitéve. Az út fárasztó volt, hosszú, a pionírok útját ezer veszély keresztezte. De akik mindezt vállalták, elsőként érkeztek az ígéret földjére, s a föld, amit egymás közt osztottak fel, számukra nem csupán ígéret maradt.

Később megépült a Transz Atlantik vasút és ezer számra érkeztek a megkésett szerencse vadászok, akik ugyan kényelmesen és biztonságban utaztak, de rájuk már csak szolga sors várt, mert a tulajdonviszonyok immáron ki voltak jelölve.  Igen, valamibe belekezdeni, azt jelenti, hogy letérünk a járt útról, vállaljuk a veszélyt, fáradtságot és, hogy mindehhez van bátorságunk is.

Nem pedig szerény léptékű kényelmünk biztonságából mondjuk, neki könnyű, ő kapott lehetőséget. A lehetőséget észrevenni és élni is vele, azok privilégiuma, akik nem csupán kapni szeretnének az élettől, hanem adni is valamit a világnak, abból, amit ők génjeikkel e földi létükbe magukkal hoztak. De ehhez erő és bátorság kell.

Erő és bátorság

Sokszor találkoztam életem során olyanokkal, akik a lehetőségek hiányáról panaszkodtak. Ha pedig néha elgondolkodva, néha kapásból irányítottam figyelmüket a saját lehetőségeikre, azonnal kész volt a komformista válasz, hogy az miért nem megy. Rögtön tudtam is, hogy ők nem a hosszú, fáradságos, vagy veszélyes utat irigylik, hanem annak pozitív következményeit. Ők ingyen szeretnék! Vajon örülnének-e egyáltalán neki?

Anyám engem sem tanított meg arra, hogy vegyem észre az élet lehetőségeit. Hogyan is tanított volna meg rá, hiszen ő sem volt képes szerény biztonságát a legkisebb bizonytalanságra cserélni, vagy egy valós fillért is kockáztatni két esélyes nagy reményekért. Viszont megtanított arra, hogyan lehet egy forintból kettőt csinálni. Úgy, hogy ketté vágjuk. Én nem ezt az utat követtem.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art