Member of Group ›
A meztelen férfi
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A meztelen férfi

 

Sok éve különös témát tűzött kiállítási programjára a Ludwig Múzeum, a férfiúi meztelenséget. A tárlat a teremtés koronájának pőreségét vizsgálja sokféle aspektusban.

képek 109

A férfiak meztelen ábrázolása az antik idők óta tabu – ez alól a tizenkilencedik század végéig csak a mártírok és hősök kivételek.

Így a pucér férfitest megmutatása csak az elmúlt jó száz év során válhatott ismét a művészet tárgyává. Keresztény örökségünk, hogy a meztelenséggel nem igazán tudunk mit kezdeni, a lemeztelenített ember a mi tudatunkban a szégyen, megalázottság és kiszolgáltatottság szimbóluma. Ez a gyanúm a kiállítás megtekintése után meggyőződéssé vált. A meztelenséget jelen tárlat sem tudja kezelni. Azt ugyanis minden aspektusában vizsgálja, csak a természetesség oldaláról nem.

És furcsa módon, miközben a kiállító termeket végigjártam, én is arra a meggyőződésre jutottam, hogy hát igen, nincs mit tenni, a férfiembert valóban be kell csomagolni, mert pőresége, vagy mosolyt keltő, vagy gusztustalan, de mindenképpen degradáló. A teremtés koronája meztelenül minden, csak nem király. A tematikailag nagyszerűen felépített kiállítás érdeme, hogy mindenféle részrehajlás nélkül mutatja be a férfi meztelenkedésének százhúsz éves történetét, hogy mikor és hogyan kerül a férfi mezítelen teste az érdeklődés fókuszába, legyen az képzőművészet, politikai propaganda, provokáció, figyelemfelkeltés, vagy szexuális vonzalom.

Olyan széles palettán találkozhatunk mindezzel, hogy közben fel sem tűnik, pont a meztelenség lényegéről nem tudunk meg semmit.

A kiállítás nem segít legtermészetesebb állapotunkhoz visszatalálni, mert a tárlat képei alapján inkább az a meggyőződés alakul ki a látogatóban, hogy a férfi meztelensége egyfajta kóros állapot, benne nem az embert látjuk, hanem annak szégyenét. Ez alól egyedül a klasszicizáló ábrázolások kivételek. Például Leni Reifenstahl nemzetiszocialista propaganda képei, amik a Harmadik Birodalom megrendelésére készültek és a nemzetiszocialista férfiideált voltak hivatottak ábrázolni. Propaganda képek tehát, amik elsősorban nem az ember reálisan ábrázolására törekedtek, hanem egy ideológia prekoncepcióját követték. A gyönyörű Leni – Hitler kedvence – óriási tehetségnek számított, az általa forgatott propagandafilmeket még ma is tanítják. Más kérdés, hogy ilyen múlttal nem kapkodtak utána a háború után, s istenáldotta tehetségét később már csak megvillantani volt képes, például az Afrika albumában. 

Nem véletlen időztem el nála.

Afrikában készült, pucér bennszülötteket ábrázoló képei nekem etalonértékűek. Ezeken a képeken ugyanis a meztelen ember nem is tűnik annyira meztelennek – legyen az férfi, vagy nő, szép is büszke is és méltóságteljes is egyben. Ilyen képeket jelen kiállításon nem láttam. Itt a meztelen férfit mintha csak ruhájával együtt méltóságától is megfosztották volna, idegennek, taszítónak és visszásnak tűnt.

Lehetséges, hogy civilizációnk ennyire eltávolodott a természet(es)től. Talán az ember már nem is ember önmagában, a civilizáció kellékei nélkül. Hogy mi lenne belőlünk, mobiltelefon, autó, komputer és ruha nélkül, azt láthattátok A meztelen férfi kiállításon.

Testépítő

Testépítő reneszánsz modorban, 2000 (by Halász Károly)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art