Member of Group ›
Backstage Extra
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Backstage Extra

December 5-én ismét jelentkezett a Backstage Extra, az NKA Hangfoglaló Program zeneipari előadás- és beszélgetéssorozata.

Az A38 Hajón szervezett eseményen az előadások keretében szó volt a zenekari menedzsmentről és a kiadók működéséről. A kerekasztal-beszélgetéseken pedig először a dalszerzés folyamatáról értekeztek a meghívott vendégek, majd a magyarországi próbatermek helyzetéről végzett kutatás eredményeit ismerhette meg a közönség, amit aztán meg is vitattak az érintettek.

A Hangfoglaló Program Zenei Menedzsment Alprogramja keretében szervezett Backstage előadásain és kerekasztal-beszélgetésein sok, a kezdő zenészek számára már-már nélkülözhetetlen információ is elhangzott. A 2018-as évet ráadásul egy Backstage Extra zárja, így a szokásos három rész – két előadás és egy kerekasztal-beszélgetés – egy további kutatási panellel egészül ki.

Jónás Vera Experiment az idea Budapest Showcase Hubon | Fotó: sinco

Az első panel a zenekari menedzsmentbe vezette be a közönséget. Milyen menedzsment feladatok merülnek fel egy zenekar működése során? Hogyan épül fel a produkció háttere? Kik dolgoznak azon, hogy minden megfelelően működjön egy zenekar életében és ők milyen feladatokkal, kihívásokkal szembesülnek a munkájuk során? Nagy Adri, a Quimby menedzsere arról beszélt, hogyan működik az egyik legnagyobb hazai produkció zeneipari háttere, de a szakember előadásában a zenei menedzsmenttel kapcsolatos alapvető tudnivalókat is ismertette.

A második panelben a kiadók működéséről volt szó. A digitális korszak nagy vesztesei – a 2000-es évek elején a zeneipar és a zene halálát vizionáló lemezkiadók – úgy tűnik, hogy túl vannak a nehezén. Lassan, de biztosan reagáltak a zeneipar változásaira, a digitális korszak kihívásaira, ami viszont a teljes működésük átalakulásával járt együtt. Hogyan épülnek fel napjainkban a kiadók, és még szükség van-e egyáltalán rájuk? Milyen feladatokat végeznek és mikor érdemes hozzájuk fordulni? Molnár Gábor, a Gold Record kiadó tulajdonos-ügyvezetője válaszolt ezekre a kérdésekre.

A kreatív, művészeti iparágak terméke a mű, aminek keletkezését sok legenda övezi. Ráadásul manapság Európa-szerte egyre nagyobb fókuszba kerül a dalszövegírás, az alkotás folyamatának valamiféle támogatása. A művészeknek nyújtható segítség, a jó művek születésének katalizálása pedig ott kezdődik, hogy megértjük, hogyan működnek kreatív közösségként a zenekarok. Jónás Vera (Vera Jonas Music/Jónás Vera Experiment), Egyedi Péter (Óriás) és Lázár Domokos (Esti Kornél) három, egyedülálló popzenét alkotó szerző – útmutatásaik alapján térképeztük fel, hogyan születik és hogyan épül fel egy dal.

A megszokott három panelt a rendezvény „Extra” része követte: a magyarországi próbatermek helyzetéről végzett kutatás bemutatása.

Az NKA Hangfoglaló Program Jogdíj Alprogramjának keretében a zeneipar résztvevői és zenészek között készült felmérés a magyarországi próbaterem-használatról és a próbatermek helyzetéről. A kutatás eredményét Altschach László, a Winwinwin kutatásvezetője prezentálta, amit egy, sok fontos kérdésre rávilágító beszélgetés követett Ondecs István „Bygyóval”, a CrewBox Base próbahely üzemeltetőjével, Restás Gergővel, az Oposszum Próbatermek és Hangstúdióüzemeltetőjével és Tóth Gergő zenésszel, a Supermanagement menedzserével.

A kerekasztalokat Réz György, a Majdnem Híres Rocksuli egyik társalapítója moderálta. A rendezvény végén a vendégeknek és a közönségnek további kötetlen beszélgetésre is lehetősége volt.

A cikk az NKA Hangfoglaló Program támogatásával készült.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art