Member of Group ›
Fairphone
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.

Fairphone

 

Én az a fajta ember vagyok, aki ragaszkodik a jól megszokott, megszeretett dolgaihoz. Még akkor is, hogyha ez esetleg áldozattal jár, mégis legtöbbször úgy érzem, hogy az értékmegőrzés, az emocionális kötödés és a fölösleges szeméttermelés ellenében való cselekvés megér egy kis odafigyelést, törődést, ráfordítást.

A közelmúltban elromlott a még garanciális telefonom. Elvittem a szervízbe, ültek rajta 2 hetet – és, ahogy rutinos barátom megjósolta – végül kicserélték egy vadonatúj készülékre. Pedig sok baja nem volt, épp csak a gomb ment tönkre a tetején, mikrokapcsoló, valami ilyesmi, mindegy, a gyártónak mégis olcsóbb volt kidobni a szemétbe, és adni nekem egy újat. Aztán eltelt 2 hónap és megint elromlott a vadonatúj cserekészülék, most a némító gomb szállt el. Ezen a ponton fontosnak tartom elmondani, hogy én – ahogy a bevezetőben már említettem – tényleg vigyázok ezekre a készülékekre, nem focizom velük, arra használom őket, amire valók, úgy, ahogy a használati útmutatóban a gyártó javasolja. Ellátogattam tehát ismét a szolgáltató egyik üzletébe és érdeklődtem, hogy akkor most vajon megint 2 hét várakozás és egy vadonatúj készülék van-e kilátásban, vagy megjavítják esetleg? Az ügyfélszolgálat munkatársa közölte velem, hogy ezt a készüléket a forgalmazóhoz szokták visszaküldeni szervízelésre, és ők határoznak úgy, hogy jobban megéri kicserélni, én pedig inkább örüljek neki, hogy egy vadonatúj készüléket kapok, ráadásul újabb egy év garanciával. Én mégsem örülök ennek.

A mobiltelefon az egyik legaljasabb készülék a mindennapjainkban. Egyrészt, mert a funkcionalitásánál a felhasználó szempontjából jellemzően sokkal fontosabb a presztízs érték, amit képvisel, ennek megfelelően pozíciónk, ízlésünk, státuszunk és még kitudja mi mindenünk kommunikálása szempontjából elengedhetetlen, hogy mindig a legújabb készüléket helyezzük az asztalra a fontos céges mítingek alkalmával. Csakhogy ezeket a készülékeket úgy gyártják, hogy lehetőleg mielőbb tönkremenjenek, és még véletlenül se lehessen újrahasznosítani értékes komponenseiket, ezért aztán egyben kerülnek a szeméttelepre, ahol az újrahasznosítás lehetőségének hiányában csak az elégetés marad. Ezt lélegezzük be. A kidobott telefonjainkat, háztartási gépeinket, számítógépeinket, tévéinket, megunt kis kütyüinket. Elég mérgező mind. Tudták például, hogy az egy évben az emberiség által termelt 30-50 tonna elektomos hulladék konténerekbe helyezve simán körbeérné a Földet?

És mit tehetünk, ha nem bírunk megközdeni évről-évre növekvő felelősségünkkel? Én azt gondoltam először, hogy ha legalább is minőségi készüléket választ az ember, és a termék életciklusát igyekszik maximalizaláni, azzal hozzájárulhat a rendszer fenntarthatóbbá tételéhez. Ez a tézisem, ahogy a fentiekben elmeséltem, megdőlni látszik, pedig a piacon kapható egyik legjobb minőségű készüléket választottam. Van azonban alternatíva!

A közelmúltban ismerkedtem meg a holland Fairphone nonporofit feljesztő és gyártó cég termékével. A Fairphone koncepciójának lényege a termék teljes életciklusán át tartó ellenőrzés a felasznált anyagokat, a gyártást, a disztribúciót, a fejlesztést, a szervízelést és az újrahasznosítást illetően egyaránt.

A Fairphone olyan nyersanyagokból készül, melyeket humánus körülmények között termelnek ki, a kiválasztott bányász cégek nem vesznek részt az illegális fegyverkezés támogatásában, a nyersanyagokat a fair-trade kereskedelem iniciatíváinak megfelelően kezelik.

A Fairphone maximálisan megegyezik a piaci versenytársak által kínált széleskörű funkcionalitással, a fenntarthatóság nem jár kéz a kézben kompromisszumokkal. A telefonok gyártásakor igyekeznek lehetőleg minden alkatrész esetében újrahasznosított darabokat beépíteni, ráadásul minden készülék árának bizonyos hányadát egy olyan alapítvány számára különítik el, melynek tevékenysége a biztonságos hulladékreciklálás meghonosítását célozza világszerte.

5

A Fairphone Android operációs rendszert használ, kihasználva a rendszer kínálta nyitott hozzáférhetőséget, fejleszthetőséget, a perszonalizálás lehetőségét. A telefon ára 325 GBP, a vásárló részletesen utánanézhet a cég weboldlán, hogyan áll össze ez az ár, hogyan részesül belőle a gyártó, mennyibe kerülnek az alkatrészek, mennyi a munkadíj és így tovább. Fair enough!

6

A projekt elindításakor 5000 darab készülék legyártását célozta meg a holland csapat, de az első hónapban kétszer ennyi előrendelés érkezett. A telefonok jelenleg a gyártás fázisában vannak, az első körben 25.000 darab készül, melyből már az előrendelés fázisában 17,899 darab gazdára talált. A megrendelt telefonokat a Fairphone 2013 decemberéig kiszállítja.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art