Member of Group ›
Így készült AKC Misi negyedik szólólemeze
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Így készült AKC Misi negyedik szólólemeze

 

PhenomCreator sorozatunkban hazai alkotóművészeket kérünk fel arra, hogy mutassák be egy saját maguk által készített üzenetben legfrissebb alkotásukat. Ezúttal AKC Misi avat be legújabb, Long Live AKC című szólólemezének kulisszatitkaiba – dalról-dalra.

Vellinger Misi 2015-ben adta ki első dalát a Soundcloudon AKC Misi néven. Három évvel később, megalakulásakor csatlakozott az OTL (On The Low Inc.) csapatához, amelynek a mai napig tagja. Első lemeze 2019-ben jelent meg Neon címmel, Misi pedig jelenleg is úgy érzi, ez volt számára eddigi karrierjének legmeghatározóbb mérföldköve. Második, Misi című nagylemezét Fonogram-díjra is jelölték, az Év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele kategóriában.

A 2021-es, Vivien című lemeze megjelenése után szinte azonnal elkezdett dolgozni a Long Live AKC anyagán. Úgy érezte ugyanis, hogy eljött az ideje egy komolyabb témákat feszegető albumnak, amelyben zeneileg is még jobban ki tud teljesedni. A végeredmény pedig meglehetősen sokszínű lett: simán megfér rajta egymás mellett a poppunkos gitárdal, egy forró r&b sample, vagy egy keményebb trap alap. Erre utalt az album projektcíme is, ami „Nem foglalkozom senkivel” volt – ebben az 54 percben bármi megtörténhet.

A tizenöt dal közül az AKC Krettával közös Kint készült el először:

„Már két éves ez a dal, de a lemez munkálatai során újra felvettük és újraproducereltük. Mondhatjuk, hogy a Kint határozta meg, miről fog szólni a lemez: ez volt az első olyan dalom, ami nem a bulizásról, a csajozásról szól, hanem arról, hogy a barátaimmal hogyan élünk, mik a céljaink, és hogy mit szeretnénk elérni az alkotótársaimmal”

– mondja AKC Misi.

A rapperre alapvetően jellemző, hogy szereti a koncepciózus anyagokat: mindig arra törekszik, hogy egy album ne csak új dalok egymásutánja legyen, hanem legyen egy rendezőelv, ami alapján egy egészet alkotnak. A Long Live AKC minden dalával rengeteget foglalkozott, míg azok elnyerték végleges formájukat – a legközelebb talán mégis a pop-punkos Növök fel áll hozzá.

„Tudom, hogy ez a dal áll a tőlem megszokott zeneiségtől a legtávolabb, de nagyon szeretem ezt a hangzást, és szerettem volna egy ilyen dalt csinálni. Egy barátomnál voltam Dunaújvárosban, pörgettem a TikTokot, és egyszer csak elém került Laurie profilja, aki a saját demóihoz csinált videókat. Ráírtam, hogy volna-e kedve együtt dolgozni velem, és hamarosan elkezdtük összerakni a Növök fel-t.”

A lemez introjának is különleges története van: Misi kirakott egy felhívást Instagram-oldalára, amelyben arra kérte követőit, hogy mondják fel hangüzenetben az „AKC” szót, és küldjék el neki. Ezeket illesztette egymásra, és így jött létre az első néhány, olykor egészen hátborzongató hatást keltő másodperc. A legnehezebben pedig talán a Hideg tél című tracket fejezte be, amellyel közönségének szeretett volna kedveskedni: úgy érezte, van, akinek segíthet ez a sötétebb hangvételű dal abban, hogy kevésbé érezze magát egyedül a démonaival. Az egyik első előfutárként megjelent Utca verified egy dalszerző táborban készült, mindössze néhány óra alatt, és Misit főleg a track elején hallható, klasszikus sample inspirálta szövegíráskor:

„Nosztalgikus érzéseket keltett bennem: az az időszak jutott róla eszembe, amikor még állandóan az utcán lógtunk, szinte az volt az otthonunk. Mindenkit ismertünk, ott találkoztunk, ott éltünk – kicsit ezt a vibe-ot akartam behozni a dalba. Ezt állítjuk szembe aztán azzal, hogy milyen az életünk most: ahogy jönnek a featek, úgy bontakozik ki a történet, és jutunk el a jelenbe.”

A Long Live AKC-n szinte csak olyan featek szerepelnek, akikkel Misi korábban nem készített még közös dalt. Gyurissal 2016 óta szerettek volna egy dalt összehozni, mellette pedig Laurie, Szlimmy, Miller David, Ekhoe, és Atka is most tűnik fel először AKC Misi-trackben. A lemez szellemiségéhez illeszkedve pedig annak alkotófolyamata is nagyon közösségi szellemű volt. Misi rendszerint áthívott otthoni stúdiójába (ahol a teljes anyagot felvették, mixelték és masterelték) néhány producert, közreműködőt, dalszerzőt, együtt meghallgatták a demókat, és ezután elkezdtek dolgozni azon, hogy az egyes dalok elnyerjék végső formájukat. A rapper egyébként nem csak szövegíróként szerepel az albumon (a featek kivételével minden verzét ő jegyez), hanem 15-ből 10 dalon mint producer vagy co-producer dolgozott.

„Borzasztóan hálás vagyok a közönségemnek, és remélem, tetszeni fog nekik ez a korábbiaknál zeneileg és témáit tekintve is érettebb album. Az eddigi visszajelzések alapján ez nem csak szerintem lett egy különleges lemez – annál pedig elképzelni sem tudok gyönyörűbbet, mint amikor a hallgató is tud azonosulni a zenémmel, a mondandómmal.”

A Long Live AKC  elérhető minden digitális platformon, a lemezbemutató pedig május 26-án volt az Akvárium Klubban.

AKC Misi Facebook | Soundcloud

A PhenomCreator rovat korábbi részei ›

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art