Member of Group ›
Két mester, egy film
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Két mester, egy film

Frederico Fellini, az olasz film ikonikus alakja, első igazi sikerét az 1954-ben bemutatott La strada, az Országúton című filmjével könyvelhette el.

Fellini ebben a filmben érezteti először egyéni hangját, látásmódját, ami további kiváló alkotásokat és egy nagy életpályát vetít előre. A kritika ugyan a filmben az akkor uralkodó stílus, a neorealizmus elárulását látta, s maga Fellini sem szeretett kirobbanó sikerű filmjéről beszélni, mert úgy érezte, a La strada egyfajta mércévé vált, s minden más későbbi alkotását annak tükrében ítéli meg a közönség.

Akárhogy is, a La strada nem csupán mércévé, mérföldkővé vált a filmtörténetben és ma, hatvannyolc év távlatából nézve – a kor kezdetleges technikájától eltekintve (ami egyébként nem biztos, hogy ront rajta) – nem csak nézhető, a La strada nagyszerűen megkomponált jeleneteinek örök érvényű üzenetei ma is átjönnek – éppúgy mint anno.

A film, a jelentéktelen mellékszereplők mellett, lényegében csak három alakra fókuszál. A törékeny, szeretetre éhes Gelsomina, a vásári erőművész, a pokróclelkű macho, Zampano, és a kedves csirkefogó Bolond egymásra gyakorolt hatásából épül fel a film, az áldozat és megváltás szerény léptékű és roppant világias története, pátoszmentes, de annál katartikusabb végkövetkezményével.

Az országúton – bár mindvégig mentes a szentimentalizmustól – roppant lírai alkotás.

Ennek a líraiságnak ad remek hátszelet Nino Rota zenéje. Két nagyszerű mester szerencsés találkozásának eredménye az a minőség, mely kettőjük munkájának a jövőben is állandó ismérve lesz. Hogy mit jelent a jó zenei támogatás egy film halhatatlansága szempontjából, azt nem kell magyarázni. Filmélmények hathatnak az értelemre, az érzelmekre, de a zsigerekbe igazán csak adekvát zenével oldódnak.

Idézzük fel a dalt, klikk a linkre! Nino Rota: La strada

Fellini után a film elkészülte előtt még nem kapkodtak a producerek. A jó szimatú Carlo Ponti, aki nem annyira az általa gyártott filmek jóvoltából, mint második feleségének, Sophia Loren-nak (a nem éppen méretes Ponti Loren túlméretes melléig ért fel csupán) köszönhetően híresült el, avval a feltétellel finanszírozta a filmet, ha a két férfi főszereplőnek amerikai színészt választanak. Zampano szerepénél Anthony Quinn-re esett a választás és ez mindenképpen jó választásnak bizonyult. Quinn, bár már annak előtte több kiváló filmben bizonyította tehetségét, ha csak Zampano és kétségtelenül közvetve a La stradának köszönhető Alexis Zorbas szerepét játssza el életében, már akkor beírja nevét a filmművészet aranykönyvébe.

A film női főszerepét, az együgyű, de csupa lélek, csupa szív Gelsominát, Fellini felesége, Gulietta Masina alakítja, olyan rendkívül rátermetten, hogy rá is felfigyel a filmvilág és „Szoknyás Chaplin“-ként emlegetik. Giulietta és Frederico a rendező1993-ban bekövetkező haláláig elválaszthatatlanok, egyfajta lelki monogámiában élnek, s mikor Fellini meghal, Masina pár hónapra rá a sírba is követi férjét.

A La strada után Fellini még számos nagyszerű filmet forgat, abban a korban, amikor az európai filmnek még rangja volt. A hetvenes évek közepétől azonban Fellini fénykora leáldozóban van. Az európai film nem állja ki a megmérettetés próbáját, a technikailag és formailag egyre tökéletesebb amerikai filmek letarolják az európai piacot. Fellini műveit azonban megkímélte a pusztító idő. Az Édes élet, a Nyolc és fél, a Róma, Satyricon, Amercord, Casanova – hogy csak egy néhányat idézzünk fel a művész alkotásaiból – olyan maradandó művek, melyek a filmművészet egéről immáron állócsillagként ragyognak le ránk.

„Vannak filmek, amelyek beépülnek életünkbe, hiába változik az idő, az ízlés és a technika, kopás mentesen szépek maradnak, akárcsak legigazabb emlékeink. Ha csak úgy véletlenül meghalljuk Nino Rota filmzenéjének azt a bizonyos feledhetetlen dallamát, máris felidéződik bennünk a megrázó, mégis felemelő történet az édes, bolondos, csupa lélek Gelsomináról, az erőszakos, durva érzelmeket megvető Zampanóról, meg a mindentudó bolondról, aki megtanítja Gelsominát a bölcsességre, hogy itt a földön minden létezésnek értelme van.“

 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art