Member of Group ›
Magyar Formatervezési Díj
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Magyar Formatervezési Díj

 

Idén 43. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Díjakat. A zsűri ebben az évben is négy pályázati kategóriában – termék, vizuális kommunikáció, terv, diák – értékelte a beküldött pályaműveket, alkotásokat.

A zsűri döntése alapján végül a következő projektek kerültek díjazásra:

Termék kategória

Nieto Ramón CATMAGNET és Laufer Ferenc RELIEF című munkája került be díjazottként a termék kategóriába. A CATMAGNET esetében egy olyan mágneses kioldóeszközről beszélünk, amely megkönnyíti a horgászást, mindemellett kisebb „környezeti terhelést” is jelent.

A RELIEF kályhacsempe-kollekció sajátossága, a csempék bordázata, mely amellett, hogy karakteres külsőt kölcsönöz a kályhának, növeli annak fűtőképességét is. A csempék felhasználása egészen tág spektrumú, hiszen a azokat nemcsak összefüggő elemekként lehet egymáshoz illeszteni, hanem alkalmasak kályha- és kandallóbetétek burkolására, ökotűztér elemekből álló külső levegős cserépkályhák, sőt, elektromos kályhák kialakítására is!

 

Terv kategória

Egyedüli díjazott idén a terv kategóriában Oravecz András HEAD:LINK EEG mérőkészüléke lett. Segítségével agyi és keringési tevékenységről kaphatnak információt az orvosok, szakemberek. Egy fejpánttal (HEAD:LINK), csuklóra és bokára rögzíthető- (WATCH:LINK), valamint mérési adatokat feldolgozó eszközzel (QX LINK) végzi a szükséges méréseket.

Vizuális kommunikáció kategória

Barakonyi Szabolcs FORTEPAN MASTERS albuma, és Boskovitz OszkáKADARKA névre keresztelt betűcsaládja került be idén a harmadik kategória díjazottjai közé. A Fortepan online elérhető privátfotó-archívumából gondosan válogatott, egészen pontosan 333 fotót tartalmazó FORTEPAN MASTERS album nemcsak tartalmában, de megjelenésében is kiemelkedő, és hiánypótló. A kötet nem pusztán egyszerű könyv formájában mutatja be a képeket, hanem túllépve a megszokott nyomtatott formátumon, több módot is nyújt olvasójának arra, hogy befogadja annak tartalmát. Ezt a sajátos, egyedi koncepciót Salát Zalán Péter alkotta meg, a kötet művészeti vezetője és az ötletgazda Barakonyi Szabolcs, a felelős kiadó Simó György, szerkesztője pedig Szilágyi Róza Tekla.

A Pécsi Tudományegyetem Tervezőgrafika Tanszékének oktatója, Boskovitz Oszkár KADARKA betűcsaládja váltakozó vonalvastagságú talpas betűk, ún. antikvák közé tartozik. A fontkészlet statikus szerkezete mellett kalligrafikus jegyeket is magában hordoz, mely által a betűtípus könnyen felismerhető. A betűcsalád a latin karakterek mellett az összes nyugat- és közép-európai, román, török, valamint balti nyelveken is szedhető. Oszkárt az ArtHungry által tavaly kiadott TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című művészeti album kurátoraként is ismerhetitek.

Diák kategória

HOMMAGE TO RUDOLF UJVARY elnevezésű munkájával került be a díjazottak közé Ujváry Berta Zsófia, aki történetesen Ujváry Rudolf építész unokája. Berta nagyapja munkásságát dolgozta fel szövöttanyag-kollekciójában. Négy ikonikus Ujváry Rudolf épületet választott ki, melyeknek alaposan megvizsgálta a szerkezetét, homlokzatát, és ezekre alapozva kezdett el egy olyan formanyelvet felépíteni, amely a nagyapja terveiből, az ő szemléletéből merítkezik. A kollekcióhoz 8 kéziszövött mintadarab készült, melyek esetében a tervező a szövetek taktilis szerkezeti kialakítására is nagy hangsúlyt fektetett.

 

Különdíjak

DEDAS ülőbútor kollekció

Hevesi Annabella (IO line and round) tervei alapján került fejlesztésre a Bauhaus meghatározó hazai alkotóinak – többek között Lantos Ferenc – hagyatékából inspirálódó, közösségi terekbe szánt ülőbútor együttes. A gyártás során a fenntarthatóságot is figyelembe vették, a felületek egyenként kárpitozott, moduláris panelek.

TALKY játékterápiás eszköz

A TALKY a családon belüli traumák, érzelmek feldolgozásában nyújt kreatív támogatást. A tervező, Pataki Katalin egy negatív és pozitív elemeket tartalmazó készletet tervezett, ezek segítségével alkothatják meg a gyermekek a családtagjaikat. Az összeállított alakok sajátosságai (színei és formái) által határozható meg a gyermek családtagokhoz fűződő viszonya. Katalin projektje 2021-ben elnyerte a 7. ArtHungry Díj formatervezés kategóriájának fődíját.

GEOFORM vázasorozat

A négy tárgyból álló kollekcióban Sinkovits Zsuzsanna Zsófia négy természeti jelenséget, és szintén négy tájtípust dolgoz fel. A vázák Magyarországon fellelhető geológiai képződményekből inspirálódtak, melyek kivitelezésében a tervező vegyítette a 3D-s technológiát a kézműves, és ipari metódusokkal. A projekt 2021-ben egy második helyezést és egy különdíjat is elvitt a 7. ArtHungry Díj formatervezési kategóriájában.

IF JEWEL ékszermárka

A márka sajátossága, hogy egyes ezüst, 3D nyomtatott ékszereihez egyedi tartókat is kínál a vásárlói számára. Ezek a tartók azonban nem különálló egységként jelennek meg, hanem szerves részei magának az ékszernek, mely tárolóknak a tervező, Égi Marcell színes, játékos külsőt alkotott meg.

IP-ALAPÚ KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZER

Az alkotók – Dr. Lelkes Péter †,  Papp Zsolt, Bálint Zoltán, Vigh Balázs, Hory Péter –, egy kifejezetten konferenciákra tervezett kommunikációs eszközt fejlesztettek ki, mely egy érintőképernyős IP-alapú rendszer. A képernyő videók és dokumentumok megjelenítésére is alkalmas, így a papír alapú kommunikációt is kiválthatja a konferenciák alatt.

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art