Member of Group ›
Pataki Katalin
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Pataki Katalin

Jelenleg egy madridi design stúdióban dolgozik, de a jövőben szeretne Magyarországon saját helyet indítani és gyerekeknek szánt termékeket tervezni.

Hisz a kollaboráció erejében és a különböző tudományterületek gyümölcsöző viszonyában, szerinte ez az, amire nagy szükség van a hazai designszcénában. Az általa tervezett Talky nevű játékterápiát segítő eszköz megnyerte a 7. ArtHungry Díj formatervezés kategóriáját.

Kezdetek

„Mindig is érdekelt a tervezés. Az alapképzést Kolozsváron végeztem textil szakon. Itt több időt töltöttünk a mintatervezéssel, az esztétikai szempontokkal, és kevesebbet a koncepció kidolgozásával, a funkción való gondolkodással. Hiányoztak az utóbbiak, ezért döntöttem úgy, hogy a MOME Formatervezés mesterképzésén tanulok tovább, mert vágytam egy tágabb spektrumra, ahol kreatívabban és problémaorientáltabban gondolkodhatok.”

Alkotás

„Az ötletelést és a kutatást élvezem a legjobban. Fel tudok sorolni egymillió ötletet, utána viszont nehezen tudok dönteni. Kihívás formát önteni a sok gondolatnak, de persze annak is megvan a szépsége, ahogyan megvalósul valami a kezdeti zajból.”

Motiváció

„Nagy álmom, hogy az általam tervezett termékekkel olyan problémakörökre tudjak reflektálni, amelyek hatással vannak a környezetemre és a társadalomra akár globális, akár lokális vonatkozásban. Ez az, ami igazán motivál.”

Kollaboráció

„Szeretek másokkal dolgozni. Minden ember másként tervez és áll hozzá a folyamatokhoz, ki tudjuk egészíteni egymást, és sokat tanulok másoktól. A MOME egyik kurzusán például Horváth Orsolyával és Petruska Mártával együtt készítettük a MOKA egyensúlyfejlesztő gyermekszéket. Mindenki másban volt erősebb vagy akár gyengébb – nagyon élveztem, hogy hárman csináljuk.”

Technikák, eszközök

„Először kézi rajzokat szoktam készíteni, de utána nem sokkal már 3D-zek is, úgy jobban látom, hogyan alakul a formám és milyen anyagokkal érdemes számolni, ebben a fázisban könnyebb döntéseket hoznom. Mikor eljutottam egy megfelelő állapotig, kisebb léptékű vagy 1:1-es modelleket készítek és ezáltal véglegesítem a tervet.”

Inspiráció

„Leginkább a problémák inspirálnak. Akár már a leghétköznapibb helyzetekben is, például ha a lakásban valami nem jól működik, akkor arra mihamarabb megoldást szeretnék találni. Ugyanígy a problémákra való reflektálásról szól a szakmám is.”

Siker

„Amikor látom, hogy amit készítettem, az tényleg hasznos és igény van rá, azt sikernek könyvelem el. A pozitív visszajelzések boldogsággal töltenek el, mint például az ArtHungry díj is, vagy amikor nyáron egy pedagógiai intézettől megkerestek, hogy megvásárolnák az általam tervezett játékot. Mindez ösztönöz arra, hogy folytassam a Talky-val való munkát.”

Alkotás és zene

„Ritkán hallgatok zenét, mert könnyen el tudja terelni a gondolataimat. Olykor a szöveg nélküli zene tud segíteni, attól függ, a tervezés mely fázisában járok.”

Szakma

„A szakma megítélésével kapcsolatban főleg az egyetemi tapasztalataimra tudok hagyatkozni. Szerintem a formatervezés korlátozó fogalom, tágítani kellene a határait, és designnak nevezni a képzésen belül is. Fontosnak tartom, a tervezői folyamat során az együttműködést több társterülettel, más tudományok képviselőivel.”

Célok és álmok

„Szeretnék a jövőben létrehozni egy design stúdiót Magyarországon, és továbbra is fogok gyermekeknek szánt termékeket tervezni. Jövőbeni céljaim közé tartozik az is, hogy még mélyebbre kutatok a Talky projekt által elindított irányban, és akár egy doktori kutatást is felépítek hasonló témakörre.”

Heti kérdések

Mit szólsz az ArtHungry fődíjához?

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy én nyertem a kategóriában, ez az első nagyobb szakmai díj, amit kaptam. Sajnos így, hogy jelenleg nem tartózkodom Magyarországon, nem tudtam elmenni a díjátadóra, pedig biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élmény lett volna.

Az ArtHungry-n díjazott TALKY terápiás eszközt idén a prágai Designblok fesztivál is bemutatta. Hogyan született meg ez a munkád?

Mindig is nagyon közel állt hozzám a gyerekek világa, nekik szerettem volna tervezni. A szakdolgozatom témája a gyermeki képzelet és a tárgyi világ kapcsolata volt, ezért sokat foglalkoztam a gyermekek kognitív fejlődésével. Több terapeutával is interjúztam, és az ő visszajelzéseikből rajzolódott ki, hogy mi az, ami reflektál az igényeikre és a mai világra is. A Talky egy eszköz, amely elindítja a játékterápiás folyamatot, és megteremti a kapcsolatot a gyermek és a terapeuta között. Általa a gyerekeknek lehetőségük van felépíteni különböző karaktereket, melyek a családjukat jelképezik.

Mit gondolsz az ArtHungry-ról?

Úgy gondolom, hogy az ArtHungry és a hozzá hasonló kezdeményezések nagyszerű lehetőségek, hiszen támogatják a magyar kreatív szférában alkotó szakemberek munkáit, ugyanakkor lehetőséget adnak arra, hogy egy szélesebb kör is megismerje munkásságukat. Pályakezdőként remek megmérettetésnek tartom.

Milyen munkán dolgozol jelenleg?

Az Erasmus+ szakmai gyakorlatomat töltöm Madridban a Ciszak Dalmas design stúdióban gyakornokként. Leginkább enteriőr és bútortervezési feladatokban veszek részt.

Tervező, akire felnézel?

Tervezéseim során az innovációra és komplexitásra törekszem, így inkább olyan tervezőt tudok megnevezni, aki hatással van/volt rám bizonyos tervezési folyamatokban. Például a Talky tervezésekor kifejezetten inspirált Cas Holman – tetszett a játéktervezéshez való hozzáállása. Absztrakt eszközeit szemiotikai jelek egészítik ki, ez teret enged a gyermekek és felnőttek fantáziájának egyaránt. Magyar vonatkozásban pedig Rubik Ernőt mondanám.

Kedvenc hely, ahol lazíthatsz?

A Duna-part, amit most, a madridi tartózkodásom alatt is nagyon hiányolok.

CV

TAPASZTALAT

2021-től – Gyakornok, Ciszak Dalmas Design Studio, Madrid
2019 – Gyakornok, WYN Design, Mobilsofa
2018 – Gyakornok, Printa, Budapest

TANULMÁNYOK

2019-2021 – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Formatervezés MA
2017 – Külföldi résztanulmány, Accademia Belle Arti Macerata
2015-2018 – Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, Textilművészet és textiltervezés

DÍJAK

2021 – ArtHungry, Formatervezés kategória első helyezés
2021 – Graduation Projects, Shortlist
2021 – Global Design Graduate Show 2021, Shortlist
2021 – Designblok 2021, részvétel a Diplomaválogatás kiállításon
2020 – Art Moments Festival 2020

Pataki Katalin: ArtHungry | Instagram

A 7. ArtHungry Díj győztes alkotásai itt nézhetőek végig ›

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!
A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art