Member of Group ›
Karácsony egy könnycseppben
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Karácsony egy könnycseppben

 

Sokan azt hiszik, hogy a Télapó, azaz Mikulás szerelésének színei a Coca Cola-tól erednek. Ez nem egészen így van, a Mikulás viselete már nagyjából a mai formájának megfelelt, mikor is az említett konszern a mikulást reklámfigurájának szemelte ki.

Coca Cola Karácsony

Ha a Coca Cola Mikulás bácsi arculatát nem is maga teremtette, azért annak népszerűsítésében és elterjesztésében kiemelkedő szerepe volt. Mint ahogy a modern fogyasztói társadalomnak is kiemelkedő szerepe van a mai karácsonyértelmezésünkben.

Karácsonyértelmezésünk pedig nagyjából az ajándékozásról és ajándék várásról szól.

Az örömünnep időközben egy piaci indikátorrá vált, a karácsonyi forgalmak alapján vissza lehet számolni mennyire tekinthető sikeresnek az egész esztendő. A karácsony, mely vallási értelemben elmélyülést, megtisztulást, nem vallásos mai értelmezésben pedig a szeretet ünnepét jelenti, mára egyfajta fogyasztási csapdává vált, amibe – tetszik, nem tetszik – mindenki belesétál, mert társadalmunk nem ismer más alternatívát. A mi piacgazdaságunkban ugyanis a jólét előfeltétele a fogyasztás – fizesse meg hát mindenki jólétének árát, ha jól él, ha nem!

A karácsonyi lelki megtisztulás rituális aktusa, szeretteink és felebarátaink szimbolikus megajándékozása. Nos ezt az ajándékozási hagyományt manipulálja konzumtársadalmunk végletesen, az ajándékozási szokásokat kényszerpályára helyezve és az emberekben azt az érzést keltve, hogy egymást túllicitálva kell költekezni, mert a szeretetnek pénzben kifejezhető mértéke van.

Valóságos fogyasztási láz tör ki karácsonyt megelőzően, s mire a fán meggyulladnak a gyertyák, megszólal a karácsonyi zene, már senki sem örül igazán, mert akkora árat fizet érte – és most nem csak pénzben kifejezve – hogy mindez erősen relativizálja boldogságát. Egyébiránt a gyertyák már egy hónapja égnek az áruházi karácsonyfákon, a zene meg már ugyan ennyi ideje szól mindenütt a városban, tehát bensőségességről ilyen értelemben sem beszélhetünk.

A pénzre váltott szeretet karácsony nélkül is a mi társadalmunk sajátja.

Az ajándékok vásárlásánál kvázi fontossági sorrendbe kell állítani szeretteinket, ismerőseinket, barátainkat. Munkahelyeken az ajándékok nagysága nagyjából a fizetések mértékével, a beosztásokkal arányos. A szeretethez pedig nagyjából annyi közük, mint a tizenharmadik havi fizetésnek.

A karácsonyi kényszer ajándékozások legperverzebbike azonban, hogy sokszor még az említett „szeretethierarchia“ sem elég, mert a gazdag barátoknak nagy ajándék, a szegényeknek kicsi dukál. Össztársadalmi perverzió lett tehát a mi meghitt szeretetünnepünkből és én annyiszor elhatároztam már, hogy időben elmenekülök valahová, a világ egy más, csendesebb zugába, hogy ebből a túlpörgetettségből eredő stresszt elkerüljem, de eddig sosem sikerült.

Olybá tűnik a lelki kötődések gyermekkorom szent karácsonyai iránt túl erősek ahhoz, hogy csak úgy el tudjam szakítani őket. És minden vadhajtáson túl, azért csak vannak felemelő pillanatok, amikor az ember elégtételt kap a sok megpróbáltatásért.

Huszonnegyedikén a legnagyobb stresszben hívott fel alkalmi kertészem, hogy jókívánságokba csomagolva emlékeztessen rá, neki is ígértem valamit. Emlékeztem. Gyorsan megbeszéltem vele egy találkozót, valahol fél úton az ő és az én tartózkodási helyem közt. Ő villamossal igyekezett a megbeszélt helyre, én autóval érkeztem, s még bosszankodtam is, hogy várnom kell rá a legnagyobb sietségben. Hólapátolásból jött, mert  télidőben nincs kerti munka. Mikor hevenyészve egy tízezrest a kezébe nyomtam, elcsuklott a hangja és elérzékenyült. A szemében megjelenő könnycsepp nekem akkor szebben ragyogott, mint a legfenségesebb karácsonyfa dísz.

Néhány éve karácsonykor azt írtam, sosem érzem magam közelebb Istenhez, mint mikor szenteste a sok tágra tárt, boldog gyerekszemben csillagszórók fénye ragyog. Azt hiszem ez kiegészítésre szorul.

Olykor egy-egy könnycseppben ragyognak csillagszóró fények karácsony idején.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art