Member of Group ›
Raffaelo és a reneszánsz
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Raffaelo és a reneszánsz

 

Raffaelo Sanzio (Raphael Sanctius) Önarckép

Az a féktelen hedonizmus és életszeretet, ami Raffaellót, a reneszánsz legderűsebb festőjét jellemezte, nem csupán Raffaello Santi életét pecsételte meg, korának, kultúrájának is az vált végzetévé.  A szintén féktelen Gyula pápa, a reneszánsz ember, aki nem csupán egyházfő, komoly világi hatalommal rendelkező, fegyveres konfliktusoktól vissza nem riadó, machiavellizmusra fogékony uralkodó, vesztére egyben korának legnagyobb mecénása is volt.

II. Gyula pápa

Raffaellót bízza meg személyes lakosztályának és a Stanza della Segnatura freskóinak megfestésével. A Stanza della Segnatura azt a termet jelöli, ahol a pápa az egyház rendeleteit írta alá, többek között az Európa szerte pénzért árult pápai bűnbocsánatokat. Miközben Itáliában tombol a reneszánsz, Európa többi részén nőttön-nő az elégedetlenség.

La disputa del Sacramento

Nem csoda, hiszen az egyházfők őrült költekezését a „becsapott“ hívők finanszírozzák. Többek közt ez ellen emel szót Luther híres 95 tételében, melyek az akkori világban valóságos földindulást váltottak ki és a reneszánsz 130 éves tündöklésének véget vetettek. De egyenlőre még szó sincs erről, Itália városaiban a pazar jólét és élet habzsolása dekadens mértékeket ölt.

X. Leó pápa és két bíboros unokaöccse

Közben létrejön mindaz, amiért ma turisták milliói utaznak évről-évre Olaszországba, hogy a reneszánsz kultúrkincseit megcsodálhassák. Raffaello a kor gyermeke. Rajta nem érezhetők a kínban szült alkotás fájdalmai, nem sejt titkot a szemlélő, mint Leonardónál, és nem ijed meg démonikus energiáktól, amik Michelangelóból áradnak. (Ezért egy tizenkilencedik századi angol akadémikus festő iskola Raffaellót túlságosan felületesnek tartotta és következetesen preraffaelistának nevezte magát.)

Fornarina

Valóban, Raffaello festészetében a reneszánsz felszabadultsága, vidámsága, életszeretete és szépségorientáltsága érhető csupán tetten. A Stanzák egy falát  legjelentősebb alkotásainak egyike díszíti, ami akár a reneszánsz allegóriája is lehetne, az Athéni iskola. Azt, hogy reneszánsz a kereszténység előtti antikhoz való visszatérést jelenti, mi sem példázza hívebben, minthogy maga a pápa legszemélyesebb tereinek egyikébe befogadja a Krisztus előtti kor nagyjait.

La Scuola di Atene

A reneszánsz „újjászületés“ értelmezése is csak ilyen értelemben igaz, a nem keresztény ókor értékei születnek újjá, támadnak fel, s válnak a kor művészetének állandó kellékeivé. Raffaello az Athéni iskolával megfogalmazza a reneszánsz művészeti programját. Az egyház kibékül a filozófiával, a kereszténység az ókorral, a vallás az állammal. De Raffaello művészi sajátossága mutatja ezt a kibékülést legmarkánsabban, mikor festményein az antik bájt a keresztényi jámborsággal ötvözi.

Madonna and Child

Ennek szellemében készült Madonna képein Mária bája átsugárzik az azóta eltelt évszázadokon. Színeinek, színkombinációinak egyediségét is csak Raffaello nevével lehet jellemezni. Raffaellói színvilág. Madonna képei a keresztény világ kedvenceivé válnak, kultúránkban mindmáig az általa megálmodott Mária arculat irányadó.

Morning Madonna

Raffaello nagyon is evilági lény volt. Hétköznapjainak profán dolgait, jelenségeit emelte művészetének túlszárnyalhatatlan dimenziójába. A Sixtusi Madonna nőalakjához állítólag kétes erkölcsű szeretője ült modellt. Krisztus anyjának túlvilági vonásaiban tehát mindmáig a római örömlányt csodáljuk. Hiába, a hedonista Raffaellónál nem tátong szakadék sem a test és a szellem, sem pedig az érzelem és az értelem között.

Sixtusi Madonna

Művészetében személyes imája fogalmazódik meg az élet szépsége és szeretete iránt. Ahogy Giorgio Vasari tudósít, Raffaello, korának sikerembere, aki tetemes vagyont halmozott fel, átengedte magát a mértéktelen gyönyörök és gyönyörűségek élvezetének, míg egy nap önpusztító életével átlépte a határt. Csupán harminchét évet élt. Nevét a reneszánsz legnagyobbjai, Leonardo és Michelangelo mellett emlegetik, de míg utóbbi 90 éves korában hunyt el, Raffaellónak csak harminchét éve volt arra, hogy a halhatatlanságba vésse nevét. 1520-ban halt meg. A Reneszánsz tíz évvel élte túl.

Transfigurazione

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art