Member of Group ›
Synonyms
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Synonyms

Új kislemezzel jelentkezik a SYNONYMS, Matos Gergő és Huszár Kristóf közös elektronikus zenei projektje. Az Elemental Cycles című, nálunk premierező dal kapcsán inspirációról, hatáskeltésről, közös alkotómunkáról és a közelgő albumról beszélgettünk.

Miként született az új dal, milyen hatás kiváltására törekedtek vele?

Huszár Kristóf: Gergő hozott egy alapötletet, amelyben a számot kezdő csillogó hangeffektes téma meg egy rövidebb struktúra volt felépítve, ezt kezdtük el feltölteni tartalommal. Szerintem ezt a számot a nagyon modern hiphop inspirálta, de közben klasszikusnak mondható a hangszerelés. A dal felénél viszont felváltja a gitárt, basszusgitárt egy nagy szintifolyam, már-már szólónak is nevezhető epizód, ami érdekes kontrasztot épít.

Matos Gergő: Én szinte mindig először a gitárhoz nyúlok számírásnál, itt is így indult el a folyamat, aztán szépen épültek rá a további rétegek, elkezdtük kidolgozni a szám struktúráját. A kedvenc részem, amikor berobbannak a szintik, és teljesen új lendületet vesz a szám.

Mi az oka annak, hogy havonta jelentetitek meg a közelgő album anyagát kislemezek formájában? Mi a koncepció?

H. K.: Sokat agyaltunk, hogyan is legyen, eredetileg egyben szerettük volna kihozni az anyagot még ősszel, de aztán azt éreztük, hogy érdekes kísérlet lenne felbontani hónapokra az anyagot. Manapság nagyon nehéz a hallgatók figyelmét fenntartani egy album egészére, és a „B oldalon” lévő számok elvesznek a tengernyi kiadott zene között. Talán így, havonta tálalva több figyelmet kapnak a számok, nem terheljük a hallgatót egyszerre sok anyaggal. Emellett elég gazdag és részletes, mondhatni „nehéz” anyag lett ez a nyolc szám, viszont külön-külön sokkal befogadhatóbb íveket járunk be.

M. G.: Amíg össze nem állt a lemez, fel sem merült bennünk, hogy nem egyben fog megjelenni, de a végén egyre többet beszélgettünk, mi lenne a legjobb döntés. Végül arra jutottunk, hogy egyrészt izgalmas kísérlet, milyen lesz a fogadtatása így az anyagnak, másrészt tovább fent tudjuk tartani a figyelmet így.

Mi az, amit az albummal és a hozzá tartozó borítóval, dizájnelemekkel szeretnétek átadni? Mi az anyag mozgatórugója?

H. K.: A lemez demózása közben már jött az az ötlet, hogy a klasszikus három felvonásos történetírási struktúrát kövessük le zenével, úgymond egy nem létező film soundtrackjét létrehozva. Ebbe a konceptbe annyira belementem, hogy a számok felépítései, címei is ez alapján lettek megalkotva. Az első felvonás az album főcímdala, a Main Theme, és a második szám a Discovery. Ezt követi a második felvonás, kezdve a Vertical Solace-szal és a most megjelenő Elemental Cycles-szel, ezzel pedig elérünk a lemez fordulópontjához – de a többi maradjon meglepetés.

M. G.: Fontos volt, hogy a borítókon keresztül vizuálisan is meg tudjuk fogni a történetmesélést, ami a számok írásánál összeállt, azt gondolom, ha majd megjelent mind a nyolc szerzemény, akkor fog igazán értelmet nyerni ez a koncepció.

Íme a SYNONYMS új kislemeze, az Elemental Cycles!

Hogyan hat rátok, hogy a már megjelent három kislemezből az elsőt, a Vertical Solace-t beválogatta a Spotify az egyik számlistájára, aminek következtében már több mint 15 ezren meghallgatták a dalt? Befolyásolja a szabad önkifejezés áramlását? Éreztek megfelelési kényszert?

H.K.: Nagyon örülünk, hogy ilyen jót pörgött az első kiadott számunk, nem mertem gondolni, hogy ilyen széles körhöz eljut. Nehéz kérdés, hogy mennyire befolyásol, mert a dalok alapötletei már megvoltak a kislemez megjelenéskor, és ezeket vittük tovább. Nem próbálunk mindenáron slágereket gyártani, alapból a stílusjegyek és a zene instrumentális mivolta sem ezt diktálja, de szerintem mindketten valamilyen szinten popzene-fogyasztók vagyunk – még ha az alternatívabb vonalakról is –, és ez a zenei hozzáállásunkon is hallatszik.

M. G.: Nagyon szuper látni, hogyha megfelelő kiemelést kap egy számunk, akkor ilyen sok emberhez el tudunk jutni, ráadásul a statisztikákból látjuk, hogy sokan le is mentették a kedvenceik közé, és azóta rendszeresen hallgatnak minket, ez a legjobb visszajelzés. Úgy gondolom, ez maximum pozitív irányba befolyásol minket!

Milyen ihletforrásból merítetek, és hogy tudtok ebben az impulzusokkal teli világban teljes mértékben önazonosak maradni?

H. K.: Én próbálom kizárni a zenei hatásokat, miközben zenét készítek, de persze beszűrődik csomó minden így is. Az önazonossághoz talán tényleg az a kulcs, hogy ne akarj senkihez hasonlítani, majd a hallgatók úgyis rá tudják mondani, hogy mihez hasonlítunk!

M. G.: A legnagyobb ihletforrást a munkafolyamatunk adta szerintem, elkezdtem valamit, aztán ha megakadtam, átdobtam Kristófnak a projektet, aki adott egy teljesen új irányt a dalnak, ami nekem is új ötleteket adott, így elég gyorsan és hatékonyan tudtunk haladni. Ráadásul a kettőnk világainak ötvözete nehezen beskatulyázható.

Miként indult a közös zenei projektetek, hogyan találtatok egymásra alkotótársakként?

H. K.: Évek óta ismertük egymást innen-onnan, Gergő meghívta az AGAVOID-ból Dalmát (Puskás Dalma – a szerk.) vendégénekesnek az Isle of Manbe, csináltunk remixeket egymásnak, Gergőék forgattak élő session videót az AGAVOID-nak. Részemről úgy indult a dolog, hogy nagyon elakadtam a szóló zenélésemmel, és nagyon unatkoztam a projektekben, nem tudtam olyat csinálni, ami tetszik. Ezeket a félkész vagy épphogy demóötleteket dobtam át egyszer Gergőnek, hogy nincs-e kedve kollaborálni, aztán ment magától a dolog, és lett csomó új ötlet.

M.G.: A legjobbkor kezdtük el a közös projektet, az egyik fő kikapcsolódás az volt a karantén alatt, amikor egymásnak küldtük át az újabb és újabb számkezdeményeket.

Hogyan inspiráljátok egymást?

H.K.: Dobálunk egymásnak ötleteket az interneten keresztül, aztán én mindig nagyon megörülök, ha Gergő elviszi őket valami számomra teljesen kiszámíthatatlan irányba. Így ping-pongozva nagyon gyorsan tudunk haladni a számokkal, és valami olyan jön ki a végén, amit egyikünk sem tudott volna egyedül létrehozni.

M. G.: Szuper érzés, amikor az egyikünk valami olyan hangszert, réteget hoz be az adott dalba, amire a másik nem is gondolt, ezek mindig új löketet adnak. Jellemző, hogy amikor valamelyikünk pont belefárad az ötletelésbe, a másik akkor igazán aktív, így mindig halad előre a projekt.

Mi a közös célotok?

H. K.: Amint lehet, szeretnénk minél többet játszani élőben, mert alapból ez volt a lényege ennek a projektnek, hogy legyen egy „jam” bandánk, és a számainkat szabadon engedhessük egy összefüggő, folytatólagos DJ-szettszerűen felépített, de élő hangszerekkel megtámogatott formában. Emellett tervben vannak már új kislemezek, remixek, de ezek még alakulóban vannak.

Fotók: Dósa Zsófia

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art