Member of Group ›
Szavahihetőség és túlélés
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.

Szavahihetőség és túlélés

 

Egy ugrásra a ligeti Múzeumi Negyedben megvalósuló Fotómúzeum és az Ernst Múzeumban végre állandó helyet kapó Capa gyűjtemény előestéjén Kincses Károly a tőle megszokott (elvárt?) javító szándékú malíciával nyitotta meg a kiállítást – zárta le a díjak átadását…

Szavahihetőség és túlélés

Szavahihetőség és túlélés

„Néhány dolgot biztosan ígérhetek így a megnyitóm elején: nem lesz semmi protokoll a beszédemben, nem lesz bántóan hosszú és nem próbálja meg az ünnep vörös szőnyege alá söpörni a meglévő problémákat.

Ha ebből a háromból legalább kettőt megvalósítok, biztosan jól jár mindenki és én sem keverem magam a nemigazmondók táborába. Ami igen fontos, sok szempontból is, de most, itt főleg azért, mert az ünnepi beszédem két központi gondolatának a SZAVAHIHETŐSÉGet és a TÚLÉLÉST választottam.

Minden kornak, időszaknak van egy vagy több kulcsszava, mely leginkább jellemzi. Amennyire figyelem a mai tendenciákat, szinte a legfontosabb kategóriává vált napjaink Magyarországában ez a fogalom: SZAVAHIHETŐSÉG. Embereknél és képeknél egyaránt. De itt csak a képekkel foglalkozzunk. Ha alkalmam nyílik megnyilatkozni, mint most, akkor bizony én mindig elmondom, hogy többre tartok egy tisztességes, ámde semmi hűha sajtófotót, mint a legbravúrosabb, legblikkfangosabb, de a hitelességében kicsit is kérdéses másikat. Mert nem felejtem el, hogy a sajtófotó elsősorban a hiteles tájékoztatás képi eszköze (kellene legyen) és csak másodsorban fotóművészeti produktum. És ha ez a kettő véletlenül találkozik, hát az isteni szerencse. Ezzel lehet egyetérteni, lehet vitatni, mindkettő helyénvaló, csak legyen polémia. Érvek, vélemények ütköztetése az ütközetek, a hatalmi szó helyett.

És ez mindjárt átvezet a másik általam választott kategóriához. TÚLÉLÉS. Ha lehetek egy másodpercre személyes, akkor elmondom: ezt annyira gyűlölöm, amennyire csak egy szót lehet, miközben meg folyton folyvást, minden nap, minden órájában csinálom. És ettől egyre rosszabbul érzem magam a bőrömben. De ennél többről van itt szó természetesen. Ha nem akarok politizálni, márpedig nem akarok, hiszen túlélni lehet jobbról is balról is, akkor a túlélni, a lavírozni azt jelenti, hogy fejünket előrebillentve, csak a közvetlen környékünket vizsgálgatjuk, és nem nézünk felemelt fejjel távolabbra. Azt is jelenti még, hogy nem a dolog önértéke alapján döntünk, hanem e helyett egy prominens helyen lévő személy dönt a lenni vagy nem lenni kérdéseiben. Túlélni mindezeken túl még azt is jelenti, hogy az elsődleges és fontos szakmai szempontok helyére betolakszik egy pragmatikus, nem a dologról, hanem a túlélésről szóló szempont. És az az ász, mindent visz!

SZAVAHIHETŐSÉG és TÚLÉLÉS. Önmagukban is vizsgálhatók még sokáig, de vajon van-e köztük bármiféle kapcsolat? Szabad-e az egyik kedvéért engedményt tenni a másik kárára? Mert a túlélés azt is jelenti, hogy nagy valószínűséggel a szakmai, morális és egyéb szempontok parányit devalválódnak, átadva a terepet egy látszólag sokkal fontosabbnak. Túlélni. Csinálni. Bármi áron, de folytatni. Biztos?

A sajtófotó is erős átalakulásban van. Persze ezzel nem állítottam semmi falrengető nagy igazságot, naná, ha minden változik körülötte, benne, akkor ez is, nyilvánvaló. De az már koránt sem annyira magától értetődő evidencia, hogy ha a minden, tehát a létrehozói és befogadói környezet, az elvárásrendszer, a technika, és ezeken keresztül a sajtófotó egésze változik, alakul, akkor lehet, hogy ennek a három lábon álló, több mint harminc éve fungáló, tradicionális pályázatnak, kiállításnak és évkönyvnek, továbbá minden egyébnek, ami körülveszi, úgyszintén változnia kell.

És lehet, hogy a túlélés mindennél fontosabb kényszere látszólag csak a teljes struktúra toldozgatását-foltozgatását teszi lehetővé, de én mégis azt mondom, álljunk meg egy percre! Lehet, hogy tovább jutunk, ha kiemeljük a fejünket az ismert mindennapi és nagy bizonyossággal sejthető holnapi szempontokból, gondokból, és értő, szerető szemmel, de elfogulatlanul megnézzük, mi maradhat továbbra is az eddig jól beváltakból. És mi az, amit hálás szívvel, de be kell rakni valahová, mondjuk a formálódó sajtófotó-bázishelyre, a Robert Capa Központba, esetleg a kiállításon nem szerepelt, díjat nem nyert képekkel, információkkal együtt.

Végig kellene gondolni, minden részelemét, és egészét is. Mióta figyelem, majdhogynem a kezdetektől, a  Sajtófotó azóta görget magával megoldatlan problémákat. Ezek száma csak szaporodik, sokasodik az idővel. És némi megélt tapasztalattal a hátam mögött, azt gondolom, könnyebb egy lavina elindulását meggátolni, könnyebb még csak kisebbfajta hógolyó nagyságnál megállítani, mint a lejtő közepén elébe állni széttárt karral és fenebátran azt kiáltani, állj!

Ha most valaki azt gondolja, hogy ez a KK, ezt idehívtuk, hogy beszéljen, és most ilyeneket mond… attól elnézést kérek. Nem ünneprontó kívántam lenni, hanem szókimondó, szavahihető és nem a túlélésre blazírozó. Ennek elmondása volt az én vállalt dolgom. A többit pedig folytassuk fehér asztal mellett.

Uff, én beszéltem”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art