Member of Group ›
Terrafugia – elszakadni a földtől
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Terrafugia – elszakadni a földtől

 

Az emberiség nagy álma vált valóra jó száz évvel ezelőtt, amikor az első repülőgép a levegőbe emelkedett. A repülés száznyolc esztendeje egy permanens sikersztori. Azóta már a holdon is járt ember, s a távolsági közlekedésben a repülés mindennapossá vált. A közlekedés forradalmasításában a vonat és gépkocsi után a légterek meghódítását tekinthetjük a harmadik nagy lépésnek.

Skycar - Az ember azonban még ma sem elégedett. Tovább álmodik.

Az ember azonban még ma sem elégedett. Tovább álmodik.

Az ember azonban még ma sem elégedett. Tovább álmodik. A huszadik század nem csak az individualizmus – az individuális közlekedés diadaláról is szólt. A huszonegyedik század polgára pedig arról álmodozik, hogy a repülést is bevonhassa az individuális közlekedés lehetőségeinek körébe. Ehhez azonban olyan repülőszerkezetekre van szükség, amelyek akár otthon tárolhatók és a meglévő közlekedési infrastruktúrák mellett is használhatónak bizonyulnak.

Tehát ezeknek a repülőszerkezeteknek a méretét a hagyományos repülőgépekhez, helikopterekhez képest jelentősen korlátozni, a felszállási lehetőségeiket pedig egyszerűsíteni kell. Magyarul egy ilyen repülőszerkezet a normál polgár számára csak akkor piacképes, ha elfér egy garázsban, s ha csak nem tud helyből felszállni, a közúti forgalomban is részt vehet, azaz gépkocsi rendszámmal rendelkezhet.

Máris körülírtuk a lehetséges fejlesztés irányát. Hibridjárművekről lévén szó, melyek gépkocsiként éppúgy használhatóak, mint repülőgépként. Szemben azonban a már ismert amphibien, azaz vízen és szárazföldön használható kétéltű közlekedési eszközökkel, a repülésre és a közúti közlekedésre is használható szerkezetek hatalmas formai kompromisszumot feltételeznek.

A közúti közlekedésre tervezett ideális forma ugyanis nem képes repülni, a repülésre optimalizált pedig az utcákon képtelen közlekedni. Rengeteg próbálkozás látott már napvilágot, ami ezeket ellentmondásokat szerette volna feloldani, de meggyőző és igazán használható megoldás mindmáig nem született. Itt is egyedül a komputer technika reményt keltő, mert mind tudjuk, manapság már olyan formai kompromisszummal is építenek repülő szerkezeteket – lásd lopakodó – melyek pusztán emberi irányítással egy percig sem lennének képesek a levegőben maradni.

Az asztronómikus árú Skycar-ból még egy darabot sem adtak el

Az asztronómikus árú Skycar-ból még egy darabot sem adtak el

Jó példa erre az egy helyből felszállni is képes Skycar. A négy hajtóművet emberi érzékekkel balanszírozni képtelenség volna, s bár a szerkentyű bárhol képes a levegőbe emelkedni, otthoni használata ki van zárva, mert a szomszédok a fel és leszállási manővert valóságos ciklonként élnék meg. Az asztronómikus árú Skycar-ból még egy darabot sem adtak el, ami nem is csoda, hiszen ez a jószág az előbb felsorolt kritériumoknak egyáltalán nem felel meg.

Most azonban úgy tűnik – erős kompromisszumokkal ugyan – mégis csak sikerült egy olyan modellt piacra dobni, mely többé-kevésbé megfelel az elvárásoknak. A negyvenhárom millió forintos vételár sem tűnik olyan elrettentőnek, még ha a közeljövőben nem is kifejezetten a kisember játékszerének számít majd ez a szerkentyű. A repülő autó, vagy találóbban közútképes repülő ötlete három pilótától származik, akik a Massachusetts Institute of Technology, a világszerte vezető technológiai egyetemen ismerték meg egymást.

Terrafugia

Terrafugia

Közös vállalkozásuk neve Terrafugia, repülő gépkocsijuk is ezen a néven került forgalomba. Jól értettétek, a jármű évekig tartó fejlesztés és biztonsági tesztek után megkapta a repülési licencet, a forgalomba állítás jogát. A legegyszerűbb repülési tanfolyam és húsz óra gyakorlat után már repülhető is. Feltéve, ha van valakinek negyvenhárom millió forintja egy játékszerre. A jármű ugyanis mindkét üzemmódban annyi kompromisszumot követel, hogy jelenlegi formájában inkább csak sporteszköznek képzelhető el. De működik!

Terrafugia - autó üzemmódban meglehetősen feltűnő jelenség

Terrafugia – autó üzemmódban meglehetősen feltűnő jelenség

Autó üzemmódban meglehetősen feltűnő jelenség, inkább egy fogyatékos Velorexre, mint az autópályák királyára emlékeztet, de tekintettel az amerikai utakon érvényes sebességkorlátozásra, az 55 mérföldet óránként még így lazán túlteljesíti. Alkalmas felszálló helyre lelve a csúnya hernyó harminc másodperces metamorfózissal – ha nem is könnyed pillangóvá – de legalább egy molylepkévé válik és az autópályákon megengedett sebesség kétszeresével folytathatjuk az utat nyolcszáz kilométeren leszállás nélkül. Mindezt két személlyel és bőséges rakodótérrel.

Terrafugia - harminc másodperces metamorfózis

Terrafugia – harminc másodperces metamorfózis

Terrafugia - De működik!

Terrafugia – De működik!

Európában a Terrafugia már most kiszámítható előnyökkel járna. Nálunk ugyanis zsúfoltak az utak, viszont nincsenek nagy távolságok. Ha abból indulunk ki, hogy a Terrafugiával mondjuk Münchenbe három és fél óra alatt elrepülhetünk, az már elgondolkodtató. Autóval minimum a duplája, fárasztó, s egy büntetés per út szinte garantált. Repülővel gyors, de körülményes és semmiképpen sem spontán. Ha pedig a járulékos időket is beszámoljuk, nem is gyorsabb. A baj csak az, hogy az európai hivatalokat ismerve, egy ilyen jármű nálunk majd akkor kapja meg a felszállási engedélyt, ha már nem is lesz szükség rá.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art