Member of Group ›
Zagar és az Űrmedúzák
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Zagar és az Űrmedúzák

 

A szünetnek vége, Zságer Balázs és bandája, a Zagar, amely 10 éve töretlenül a hazai elektronikus zenei színtér vezető zenekara új lemezzel tér vissza, ennek apropóján beszélgettünk Balázzsal az új single rendhagyó bevezetéséről. Az interjút Dobos Tamás fotói kísérik.

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

– Olvastam, hogy C64-en kezdtél zenével foglalkozni, pontosabban basicben zenét írni, emlékszel még, hogy mely játékok zenéi voltak rád hatással? Melyek voltak a kedvenceid?

– Rob Hubbard zenéi tetszettek a legjobban, aki olyan játékokhoz írt számokat, mint a One Man & His Droid vagy a Commando, de bírtam a Last Ninja zenéjét is. Én is ilyesmiket próbáltam annak idején programozni, aztán később a RockMonitor nevü programmal írtam zenéket 64Kbyte-on, ami ma elég hihetelennek tűnik, hiszen egy e-mail is nagyobb ennél. Manapság egyébként reneszánszát éli a C64-es 8bites chiptune hangzás. A jövő év elején megjelenő lemezünkön is lesz egy-két utalás erre a korszakra.

– Sokat hallani mostanában az új albumod első kislemezéről, melynek a Space Medusa címet adtad, kicsit úgy hangzik, mint ha ez is egy C64-es játék lenne, honnan ered a név?

– Nagyon régóta tetszenek a medúzák, ahogy a tengerben a szinte áttetsző, néha foszforeszkáló, képlékeny testtel pulzálnak. Valahogy mindig az űrben való lebegésre emlékeztetettek. Másrészt a szám egy különös, földöntúli lény és egy racionális ember párbeszédéről szól, amelyhez jól illett ez a szóösszetétel. Egyébkén a játékra ráhibáztál, mert valószínű készül egy mobil applikáció is a számhoz, de amikor a cím megszületett, még nem gondoltam, hogy a Space Medusa egyben egy játék is lesz majd.

– Ehhez készítettek egy Facebook applikációt, mely segítségül hívja a rajongóitokat, mindenkinek ki kell vennie a részét a szám összerakásából, körülbelül 3000 felhasználóra van szükség ahhoz, hogy meghallgathassuk a Space Medusát, honnan ered az ötlet? (Abban biztos vagyok, hogy Magyarországon még senki nem csinált hasonlót sem, de mi a helyzet külfölddel?) 

– Az ötletgazdák  Balázs Kornél és Tóth Károly – Carlos voltak.  Ők segítettek abban is, hogy az elgondolás meg is születhessen. Mindenképp valami rendhagyó módon szerettünk volna előjönni egy új számmal. A zenebiznisz hagyományos megjelenési platformjait már nem találtuk túl izgalmasnak. Tudomásunk szerint külföldön sem volt még ilyen single debütre példa. Egyébként a német kiadónk és egy angol menedzsment támogatását is élvezi az alkalmazás, melynek a főszponzora a Bang & Olufsen BeoPlay brandje. A játékosok között egy BeoSound 8 iPhone dokkolót és BeoPlay fejhallgatókat is kisorsolunk és a résztvevők ingyen letölthetik majd a számot.

Zagar Space Medusa Facebook App

Zagar Space Medusa Facebook App

– Az új album már el is készült, túl vagytok a Light Leaks stúdiófelvételein, mégis csak jövőre fogjátok bemutatni a lemezt, kibírod, kibírjátok, hogy ne nyúljatok még hozzá? Nem telefonál Bootsie, hogy itt és itt még az jutott eszembe, hogy…

– Igen ez ismerős, amíg lehet az utolsó pillanatig is dolgozunk a számokon, de tartalmi változtatásokat már nem tervezünk. Az elkészült 14 számon jelenleg inkább hangzásbeli polírozás folyik.

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

– Milyen számokra, hangzásra, tempóra számíthatunk a Light Leaks kapcsán?

– A lemez talán fő jellemzője, hogy éteri hangzások jelennek meg különböző zenei köntösökben. A tempó, mint szempont nem volt jellemző. Ami fontos, hogy minden eddiginél nagyobb hangsúly került a tartalomra, az ihletettségre és a mondanivalóra. Úgy érzem, hogy a Light Leaks egy érzékeny lemez lesz, amelyhez engem különös személyes szálak is fűznek. Ennek a fajta attitűdnek és egyben a zenekartól eddig nem hallott hangzásvilágnak az első hírnöke a Space Medusa.

– Mennyiben közös munka egy album összerakása? A bandádból mindenki kiveszi a részét? Mennyiben liberális ez az alkotási folyamat? Arra vagyok kíváncsi, hogy ki mennyit tesz hozzá 1-1 számhoz és az egész albumhoz? 

– Az alkotási folyamatra nincsen különösebb szabály, az albumon sok közösen kitalált dolog van, ami a zenei és a szerkezeti elemeket illeti. Sok időt töltöttünk a számok megszületésekor a próbahelyen, kisérleteztünk. Sokszor nem is játszottunk, inkább az elkészült variációkat, megoldásokat hallgattuk és fejlesztettük tovább, illetve vetettük el. A produceri munka, a koncepció, a vizuális megjelenés, a számok tartalommal való felruházása inkább az én ízlésemet tükrözi.

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

– Volt vagy van a kiadónak bármilyen megkötése, hogy az új album kövesse az öt éve megjelent Cannot Walk Fly Instead-et?

– Nem, sohasem volt ilyen, szerencsére. Szerintem ilyesmi a közönség vagy a kritikusok részéről van inkább, akik a már meglévő dolgaink alapján támasztanak elvárásokat. Sokan kérdezték már például, hogy lesz-e olyan szám a lemezen, mint a Wings of Love vagy a Prophet is a Fool. Nem lesz, hiszen azok már kész művek, amik abban a korszakunkban minket érintő dolgokból születtek. Azóta más dolgok, hatások, inspirációk értek minket, ezeknek a hatásoknak és egy másfajta gondolatiságnak a gyűjteménye lesz az új album.

– A Wings of Love videoklipjét egy kevesek által ismert, mégis kultikus helyszínen, a Magyar Rádió 6. stúdiójában forgattátok, lehet már tudni valamit az új klipetek helyszínéről?

– Sajnos nem, ezt még mi sem tudjuk. De nem hiszem, hogy az új videónál a helyszín lesz a fő jellemző…

– Milyen formátumokban jelenik meg az új lemez? Számíthatunk még bakelit verzióra?

– Mi szerettünk volna vinylt az albumból, de a zeneipar jelenlegi állása szerint annak is örülni fogunk, ha CD-n lesokszorosítják.

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

Zságer Balázs - photo by Dobos Tamás

– Gyakorlatilag az összes albumotok, sőt még mixek is megtalálhatóak az iTunes store-ban, van információd arról, hogy milyen arányban jutottak hozzá így az zenédhez Magyarországról és külföldről?

– Sajnos erről nincs. Az elszámolásokban nem látszik, hogy melyik számot, albumot honnan, milyen országból vásároltak meg. Ez talán az aktuális ország kommentjeiből, visszajelzéseiből, illetve különböző social media statisztikákból látszik. 2009-ben szerződtünk le egy német kiadóhoz, azóta kb. 30 külföldi válogatás lemezen jelentek meg a számaink és azok remixei. A törzsközönségünk több mint 60% magyar, a maradék 40% főleg az európai országokból tevődik össze, de kaptunk már visszajelzéseket az USA-ból, Mexikóból és Indiából is.

– A 10 éve elindított lokális adásotok külföldön is fogható, rendszeresen léptek fel Moszkvában és Szentpéterváron, milyen ott a közönségetek? Hol léptek fel, szórakozóhelyen, koncerteremben? Milyen az orosz közönség? Egyáltalán honnan ismerik a Zagart?

– Nagyon lelkes az orosz közönség. A fiatalokban is van valami a híres orosz romantikából, talán ezért is szeretik az olyan dallamosabb számainkat, mint a Bossa Astoria, Bitter Jollity vagy a Never the Same. Moszkvában játszottunk már kisebb klubokban, a híres IKRA klubban, de az Afisha c. lifestyle magazin open air fesztiválján is, de jobban szeretjük Szentpétervárt. Nemrégiben a Stereoleto fesztiválon játszottunk, és az emberek énekelték velünk a Wings of Love-ot, nem volt elhanyagolható érzés. Jővő márciusra mindkét városba ismét meghívást kaptunk, reméljük az új lemez számait is jól fogadják majd.

Floating / Zero gravity / Felszállásra készen

Zero gravity

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art