Member of Group ›
A fekete öltöny
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

A fekete öltöny

 

A tizenkilencedik század derekától a komolyan öltözködő, tehetős férfiak legfőbb színe a fekete volt, ezt viselték nappali ruházatként és természetesen esti megjelenések alkalmával is.

A huszadik század első évtizedeinek „bátor” divatja háttérbe szorította, majd a világháború után a szürke és a kék színek viselése a hétköznapi öltözködésből teljesen visszaszorította ezt a színt. A feketét már csak ünnepi és alkalmi, valamint gyászszínként viselték, és csak a dizájnerek térhódításával tért vissza a kilencvenes években. A milánói tervezők szinte mágikusan vonzódnak a fekete öltönyhöz, melyet először sötét inggel és nyakkendővel kombináltak, majd fehér inges, fekete nyak­kendős változatát tették ikonná. Ezt a nagyon elegáns öltözetet ma már a hétköznapokban és nyáron is elfo­gadottnak tartjuk.

A visszafogott megjelenést adó fekete öltöny kombinálása nehezebb, mint a szürkéé vagy a kéké, mivel leginkább fehér inggel vagy sötét színekkel kombinálható. Az üzleti világban  közkedvelt kék ingek a fekete öltönyhöz nem nyújtanak optimális kiegészítést. A fekete könnyen elve­szíti presztízsét, ha színekkel és felesleges mintákkal kombináljuk, az ilyen öltöny lényege a visszafogottság és az örök elegancia. A fekete öltöny klasszikus finomsá­gát a fehér ing, a különleges nyakkendők, a fehér vagy sötét díszzsebkendők, valamint a fekete garbók, pulóverek és pólók teszik hangsúlyossá.

Lényege a visszafogottság, a szolid elegancia.

A fekete öltöny – az utóbbi időszakban elterjedt a „fekete mindig jó” felfogás ellenére – leginkább naplemente után és főleg alkalmi megjelenésekre ajánlható, egyszerűsé­gével mágikus és különleges. Az egyszínű finom gyapjúból készült darabok klasszikus és soha meg nem unható – mással nem helyettesíthető – kiegészítője a hófehér ing, finom apró mintás vagy egyszínű fekete nyakkendővel, hófehér len díszzseb­kendővel. A laza stílusnak megfelelően ezt az öltönyt bátran viselhetjük nyakkendő nélkül is, így hűvös eleganciát áraszt. Az ilyen fekete nyakkendős megje­lenést ma a szmoking alternatívájaként is elfogadják.

klasszikus elegancia, fekete öltöny, fehér cápa galléros ing, pepita nyakkendővel

A fekete öltöny lényege, hogy mindig fekete kiegé­szítőkkel, övvel és cipővel kombináljuk. Szofisztikált megjelenést ad a fekete öltöny kombi­nálása fekete vagy mélyszürke, esetleg mélykék vagy bíborlila inggel vagy garbóval, ilyen viselés eseté­ben a díszzsebkendő és – ha viselnek hozzá – a nyak­kendő is legyen az ingnél sötétebb. Különösen elegáns, ha a fekete kissé fényes anya­felületű gyapjú egysoroshoz mélyen szabott, piszkos­fehér mellényt kombinálunk, fehér inggel és nyak­kendővel. Az ilyen összeállítás a frakkos megjelenés eleganciáját idézi, ugyanakkor naprakész és dinamikus is.

A háromrészes fekete öltöny dandy stílusú válto­zata, ha a spiccelt reveres, testre szabott ruhát, mélyen kigombolt, magas galléros, hófehér duplamandzset­tás inggel viseljük, az amerikai tervező és stílusikon Tom Ford stílusában! A fekete öltönyök legizgalmasabb változatai a széles krétacsíkos gyapjúból szabott, a harmincas évek amerikai maffia idejét idéző változatok, melyekhez fehér ing és pepita, vagy apró pettyes nyakkendő dukál. Az ilyen megjelenéshez mindig fekete oxford stílusú lábbeli és fekete derékszíj illik, fehér vagy fekete fehér mintázatú zsebkendővel. A fiatalos lázadók is előszeretettel viselik a fekete „mindenes” öltönyt, a  gyapjú mellett új fejlesztésű technikai anyagokból, vagy tompa felületű kissé koptatott pamutból. A fiatalos öltönyök rövid és testre szabott zakójához, csőnadrág és fekete félmagas cipő viselendő.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art