Member of Group ›
A póló és gallérja
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

A póló és gallérja

 

A nyári meleg beköszöntével egyre több, gombos nyakrészű, galléros pólót viselő férfit látunk majd. A póló viselése körül számos vita is kialakult, hiszen a felhajtott gallért sokan egyfajta kelet-európai rossz beidegződésnek, helytelen viselési szokásnak tartják.

Egy bizonyos, a pólót így, felhajtott gallérral viselni, csak annak érdemes, ahogy ezt egy kedves követőm a Facebook bejegyzésében megfogalmazta:

„akinek nyaka is van, nem csak feje”

Nyilván a testalkat miatt nem tanácsolhatunk el senkit egy ruhadarab viseléstől – persze miért is nem? – de esztétikai szempontból teljesen egyetértek ezzel a megjegyzéssel, azaz a felhajtott gallérhoz biztos megjelenés és nyak feltétlenül szükségeltetik. Ellenkező esetben a gömbölyű testeken megfeszülő pamutdarabok és a felhajtott gallérok, amelyek a fej közepéig érnek, golyóbist varázsolnak viselőjükből, ezt pedig senki sem akarhatja komolyan…

A póló és gallérja

A galléros póló, a casual, könnyed, megengedő férfi ruhatár vitathatatlan klasszikusa. Ezt a könnyed és eredetileg kizárólag sportolásra szánt darabot az ezernyolcszázas évek második felétől kezdték használni a lovas póló sporthoz, innen indult a rövid-ujjas piké szövésű pamutból készült, a testet lazán követő, eleinte még szélesre szabott ruhadarab története. Az igazi áttörés 1927-ben következett be, amikor René Lacoste, a kor tenisz szupersztárja, piacra dobta krokodillal jelzett darabjait és ezzel megszületett a casual életérzés azóta is kedvelt alapdarabja, amelynek kötetlenségét és állandó jelenlétét a farmerhez lehetne leginkább hasonlítani. A póló eredetileg fehér volt, ezt követték a színes változatok, majd a csíkosak, mintásak egészen a ma ismert feliratos és nem egyszer túldíszített darabokig.

A póló és gallérja

A póló sportos attitűdjét mind a mai napig változatlanul megtartotta, igaz ma már zakóhoz, sőt öltönyhöz is casual hangulatban, hezitálás nélkül viselhetjük. Az ilyen pólókat érdemes egyszínű, szűkebbre szabott „custom fit” kivitelben és dzsörzé kivitelű pamutból beszerezni. Eredetileg a póló sportnál fehér nadrágba tűrve viselték, majd a korok lazulása a kívül viselt módozatot is elterjesztette. A harmincas évekig a pólón nem volt megkülönböztető jelzés, esetleg csak az igényes viselő monogramjával látták el. Lacoste óta, a pólók nélkülözhetetlen része lett a márkajelzés, azaz a logó, ami egyszerre adja meg ennek a ruhadarabnak a stílusát és a presztízsét, de sajnos egyre gyakrabban az otrombaságát is. A klasszikus póló két vagy három gombbal záródó, puha vagy keményített kötött gallérral, testvonalat enyhén követő, könyökig vagy kissé a fölött érő gumipántos darab, kissé leszűkülő ujjal, mely a fenék alá érő háthosszal készül, durvább tapintású, közép vastagságú piké pamut anyagból.

A póló és gallérja

A modern változatok a custom fit kivitelek, szűkebbek, a test vonalait inkább hangsúlyozók, a mell részre jobban ráfeszülő, rövidebb egyenes szabású ujjal és hátul fenékközépig, elöl pedig csípővonal hosszal. A testvonalat követő pólók esetében a pamut dzsörzé, azaz egy rugalmasabb és puhább alapanyag használata az elterjedtebb. Érdemes a testalkatra itt is figyelni, az ilyen póló nem rejt és eltakar, hanem hangsúlyoz és kiemel, éppen ezért a pocakon feszülő verziót érdemes elkerülni, különösen zsinóros halásznadrággal és strandpapuccsal kombinálva! Az egyszínű, azonos testű és galléros pólók a klasszikusak, és könnyebben kombinálhatóak. Ezek az upper – és smart casual hangulatba is beleillenek, míg a keskenyen és akár több színnel szélesen csíkozott verziók, valamint a más gallérszínnel vagy mintás gallérral gyártottak, leginkább a casual kiegészítőkkel hordhatóak jól.

A póló és gallérja

A nagy feliratos, erősen mintázott darabok külön stílusirányt jelentenek, mondhatjuk azt is minél több a felirat, a hímzett vagy applikált mintázat, annál kevésbé illeszthető az adott darab a klasszikusan felépített ruhatárba. Az ilyen erősen feliratozott pólók egyértelműen szabadidős ruhadarabok, amelyek csak a hasonló stílusú kiegészítőkkel hozhatóak optimális összhangba. Sokan a mintás pólókat, színes mintás nadrágokkal vegyítik, az ilyen kombinálást jó többször átgondolni és érdemes az egyik darabot egyszínűre cserélni. A póló gallérját, ahogy ezt már a bevezetésben is említettem, eredetileg a nyakra felhajtva viselték, ez a hordási attitűd hosszú ideig feledésbe merült, de néhány éve ismét reneszánszát éli. A pólókat érdemes mosás után felhajtott gallérral szárítani, az ilyen, napon kikeményedett darabok eredeti megjelenést biztosítanak.

A póló a testet az ingnél jobban megmutató ruhadarab, ezért viselésével kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, a helyes önkép és az önkritika!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art