Member of Group ›
Dandyk a casual korában
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.

Dandyk a casual korában

 

Napjaink általános stílusa a laza, megengedő, a könnyed casual lett. Korunkban egyre inkább a levetkőzés, mintsem a felöltözés az általános tendencia.

A ruha nyelvén megfogalmazva mindezt, a stílus egyre sekélyesebb és felszínesebb, hiszen az odafigyelő, kitalált, megkomponált kinézet, amihez sokszor fegyelem és önuralom is kell, egyre inkább háttérbe szorul. Soha története során az embernek nem volt annyi ruhája, mint évtizedeinkben, és soha nem volt az összkép ennyire „összeszedetlen”, mint éppen ebben a korban. New York egyik legbefolyásosabb stílus-szakírója a Tőzsdecápák című film Gekko alakjának kitalálója, Alan Flusser néhány éve az egyik cikkében azt fejtegette, hogy Hollywoodnak sincs igazi stílusa. Korunk sokat emlegetett sztárjai a magánéletben esetlenül, ötlettelenül öltözködnek, pedig – Flusser véleménye szerint – kötelességük lenne a példamutatás.

Why Hollywood can’t dress, Esquire, The Big Black Book 2013

Hiszem és vallom, hogy az öltözködés fontos része a személyiségnek, megmutatjuk vele, hogy mit gondolunk önmagunkról, és azt is, hogy mi a véleményünk a körülöttünk lévő világról. De látnunk kell, korunk embere nem kedveli a formalitásokat, nem akar a szabályok betartásával bíbelődni, legyenek azok érintkezési, viselkedési szabályok, vagy ruházati elvárások Legyünk hát könnyedek, feleljünk meg a kornak, de tegyük ezt stílussal, találjuk meg az ilyen megjelenésben is a különlegest, a kifinomultat és az egyedit. 

A francia nonchalance kifejezés tökéletes válasz korunk kihívására, hiszen a könnyed és laza stílus is lehet személyes, emlékezetes, egyedien más, röviden dandys.

A londoni  Beau  Brummell által megteremtett dandyzmus még korunkban is felfedezhető. Ma is dandynek nevezhetjük azokat a férfiakat, akik ruhatárukat különösen igényesen és változatosan állítják össze. Akiknek a klasszikus jólöltözöttség ma is a sorvezetőjük, akik előszeretettel viselnek együtt nagy-mintás kelméket, mintás inggel és nyakkendővel, szőrmével és különleges színvilágú darabokkal. A dandy az élet minden helyzetében máshogyan, választékosan öltözködik, keveredik nála a különc megjelenés, az igényesség, a klasszikus értékek kritika nélküli tisztelete, intelligenciával és a szellemességgel ötvözve.

Ruhatárában békésen megférnek az elegáns darabok a casual hangulatúakkal, ezek kombinálása által teszi magát emlékezetessé, ezért lesz ő dandy, aki gondolkodva öltözködik. Stílusának éppen az a lényege, hogy fantáziával, szabad könnyedséggel viseli együtt a meg nem szokottakat, és teremt ez által sajátságosan egyedit. Ez a nonchalance, a kitalált, mégis könnyed, emlékezetes stílus. Öltözetével nem akar mást, mint önmagát szórakoztatni, élvezi az anyagok újszerű kombinálását, tudja hogyan viseljen világos kelméket télvíz idején, miként illeszthet ruhatárába egy piros felöltőt vagy akár egy lila mellényt. Megjelenése következetesen más, és ez által lesz hiteles és valóságos.

Szívesen hord rövidre szabott nadrágot, amely alól kivillan gyakran színes zoknija, klasszikus nehéz városi cipőt, nyáron zokni nélkül visel. Mandzsettás inget és tökéletesen kötött nyakkendőt párosít casual megjelenésekhez. A szabályok áthágása által teremt új stílust, de eközben megőrzi a klasszikus értékrendet, és a feltétel nélküli stílusosságot.

A casual dandy a könnyed darabokat is ilyen eredetiséggel övezi, nála a lila és zöld mokaszin, farmerrel és felgyűrt ujjal viselt színes len inggel, a fehér nadrág kék zakóval és bátran mintás selyemkendővel, a vibráló színű sál és a fehér béléses zakó, nem a feltűnni vágyás, hanem az igényesség, az önmagára fordított figyelem és idő jutalma.

A modern casual dandy szereti a színeket, nem akar a szürke, barna és fekete mögé bújva eltűnni, nem a fal mellett jár, hanem a járda közepén, kedveli a kitaláltat, az összerakottat. Ínyenc, aki az árnyalatok nüánszaiból, a minták keveredéséből, az anyagok egyedi illesztéséből épít egy más, személyes világot!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art