Member of Group ›
A mai Róma konyhája
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

A mai Róma konyhája

Eleonora Galasso: A mai Róma konyhája

„Az étel valójában egy nyelv, és mint bármely más nyelvet, ezt is tolmácsolni kell. Jómagam ételtolmács vagyok. Kövessenek, és akkor felfedezhetik a római konyha titkait a maguk bámulatosan összetett egyszerűségében. (…) Az én főztöm ínycsiklandó, és a világ bármely konyhájában megállja a helyét.”

írja a beköszöntőben a szerző.

Reméljük sikerült meglepetést okozni: A Vademecum Könyvklub nyolc éves története során még sohasem küldtünk szakácskönyvet. Gondolhatják kedves tagjaink, hogy ez a csinos, vastag kötet nem szimpla ötlettár – annál jóval több.

Az elmúlt évtized világszerte az új műfaj, a blog diadalmenetét hozta. Se szeri, se száma a sikeres gasztroblogoknak, amelyek burjánzása láttán sokan a szakácskönyvek végét jövendölték. Nem lett igazuk: a könyvkiadók meglátták a fantáziát a bloggerek friss szemléletében, és könyvszerződést kínáltak nekik. A szerző hozta magával internetes követőit, a kiadó a presztízs mellett a profi fotóst, étel-stylistot, szerkesztőt, designert – azaz belefektetett az elképzelt könyvbe egy kisebb vagyont. És ez a win-win szituáció nem egyszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Még egy olyan kis országban is, mint a miénk. Gondoljunk csak Mautner Zsófi vagy Nyáry Krisztián könyveire.

Eleonora Galasso egy harmincas éveiben járó sikeres, Párizsban élő gasztroblogger, akinek első – igencsak jó strukturált könyvébe sikerült sok mindent belesűrítenie. Római életérzés, klasszikus háziasszonyi erények, étellel kapcsolatos néprajz, sőt antropológia, és sok-sok eredeti, feltámasztott recept. A figyelmes olvasó valami olyasféle gyönyörködtetésre irányuló elhivatottságot vélhet felfedezni, mint ami Bartók Bélában volt, amikor nekiindult autentikus népdalokat gyűjteni.

A könyvnek nem csak a római konyha, de maga Róma, sőt a szerző is hőse lesz. A változatosnál változatosabb ruhakölteményekben pompázó, csinos szerző több tucatszor szerepel David Loftus sohasem művészkedő, jól komponált képein. Signorina Galasso azt meséli, hogy nagy bánatára dédanyja kitiltotta konyhájából, ekkor támadt fel csillapíthatatlan érdeklődése a főzés iránt. Ahogy az elpottyantott információkból kiderül, érdekes élete lehet.

A reggelt kávéházban kezdi, és még Éjféli rágcsák című fejezet is van. Összesen tizenegy részre osztotta mondanivalóját. Ezek érdekes módon nagyon különböző műfajúak – nem követik a napszakok időrendjét, ahogy kínálkozna a dolog. Van Ebéd féllábon és Aperitivo, sőt Kamratöltögetés című rész is. Mint főzni nem tudó, a konyhából kitiltottsággal elégedett férfi, nem a receptek okozták a legnagyobb örömöt, hanem a különféle bevezetők és magyarázatok, amelyek hemzsegnek az egzotikus olasz kifejezésektől. Örömömet leltem még a két oldalra terjedő köszönetnyilvánításban is.

Ez a könyv kétféle embernek való: aki már volt Rómában, és aki még nem. Kis híján helyettesíti a helyszíni élményeket. Hát még milyen nagy élmény lehet a könyv azoknak, akik tudnak és szeretnek főzni.

(As the Romas Do, Mitchell Beazley, 2016, a fényképeket készítette David Loftus, magyar kiadás Corvina Kiadó, 2017, fordította Katona Terézia, szerkesztette Kúnos Linda. A design az angol kiadást követi, forrásaként nem egy személy, hanem az Octopus kiadói csoport van megadva. 304 o., 5990 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art